Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Et glass sherry takk!

Smak på ordet sherry. Bare tanken på ordet sherry får deg til å tenke på gamle bestemødre med blå flasker. Fortvil ikke, det er trendy å smake sherry igjen. Du må bare tilvenne smaksløkene til å like florpreget salthet og himmelsk energisk sødme.
Sherry

Opprinnelig kommer navnet Sherry fra ordet Sherish som fønikerne brukte for 3000 år siden da de plantet vinstokker der. Senere kom araberne og kalte det Sherif, og derfra kommer ordet Sherry. England har en stor del av æren når Sherryhistorien skal skrives. I århundrer har britiske firmanavn dominert de ulike bodegaene i drift og eiersammenheng.

Sherry-produksjonen lokaliseres i triangelet mellom byene Sanlúcar de Barrameda, El Puerto de Santa Maria og Jerez de la Frontera. Et stort område beliggende i Andulicia-området sør i Spania. Klimaet preges av stekende sol og en jevn saltholdig bris fra Atlanterhavet som påvirker det spesielle jordsmonnet – albariza – som enklest kan beskrives som kritt.

Palomino Fino er den dominerende druen (ca. 95 %) for tørr sherry, mens Pedro Ximenez og Moscatel brukes hovedsakelig som søtningsviner. Palomino- druen er oppkalt etter en offiser kalt Fernán Ibánez Palomino. Sherry er uten tvil et ekte håndverksprodukt, der fortsatt håndplukkes 85% av druen . Vinstokkene kontrolleres fysisk opptil 21 ganger av vinmakeren som poder, binder opp, beskjærer, rensker og høster. Hver druestokk gir ca 6,5 kg gulgrønne druer. Fra dette lages det en tørr basevin som inneholder 12,5 alkohol, og som deretter tilsettes druebrennvin.

Enkelt fortalt finnes det to hovedtyper sherry: Fino og Oloroso, som skiller seg fra hverandre ved at Fino har en gulgrønn fargetone og Oloroso en mørkere brunlig fargetone. Forskjellen kommer av om vinen har utviklet flor (en sopp av samme type som gjærsoppen) eller ikke. Modningen av sherry foregår videre på eikefat og etter ca et år innlemmes den i det såkalte solerasystemet som er så spesielt i sherryproduksjonen.

For å nyte sherry er det etter vår mening helt nødvendig med mat som er tilpasset til de ulike sherrytypene. De knusktørre grønngule Manzanilla og fino-sherryer er ypperlige til spansk ”Jamon Iberico Pata Negra”: Et kvalitetsprodukt som kommer fra den iberiske griserasen med samme navn. På den andre siden av kvalitetsstigen finner man de søte sherryene. Himmelske gode til mørk sjokolade og farlig god som karamellsaus med alkohol over vaniljeis eller karamellpudding.
Lykke - Lustau & Pata Negra

En av de fremste produsentene i distriktet er Lustau, en produsent som er kjent for sin store variasjon av sherrytyper. Firmahistorien dateres tilbake til 1896 hvor Don José Ruiz-Berdejo startet en form for lagerhold som lokalt kalles almacenista. Sherryen hans ble laget og lagret før den ble solgt til større kommersielle aktører. Hans svigersønn Don Emilio Lustau Ortega overtok i 1930 og hans arbeid førte Bodegas Lustau frem til en av de best respekterte produsenter av sherry i verden

Kilde: Publisert i Finansavisen 6 juni 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Lustau East India Solera

  Mørk mahogany farge med vinøs struktur. Kompleks nese av tørkede frukter, svisker, toffee og mokka. Søt og vinøs i munnen med imponerende lang ettersmak.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 179,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8889 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Lustau Pedro Ximénez VORS 30 YO

  Et eneste ord beskriver vinen best FANTASTISK – En enestående vin som gjør sødme til en nytelse! Prøv vinen en tanke avkjølt til gode biter av mørk sjokolade eller vaniljeis. 30 år lagring på amerikanske fat har vinen fått den offentlige klassifikasjonen VORS som står for Very Old Rare Sherries. Det er kun produsert ca. 1000 flasker av denne vinen. Latterlig billig for kvaliteten den gir.

  Terningkast 6 92 poeng
  kr 475,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8887 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Lustau Almacenista Manzanilla Pasada de Sanlúcar

  Lys gul farge. Nøtter, eple og salt på duft og smak. Konsentrert nydelig ettersmak. Manzanilla Pasada er en Manzanilla som er lagret i flere år enn vanlig Manzanilla, og effekten av dette er at flor-karakteren dempes over tid. Lustau Almacenista Manzanilla Pasada er lagret i 7 år i en solera bestående av 80 fat.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 225,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8886 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Lustau Puerto Fino Solera Reserva

  Lys gulgrønn farge. Salttoner, flor og grønt eple på duft og smak. Konsentrert og lang ettersmak. Perfekt til tapas, olivien og fete krydderpølser

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 116,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8888 Importør: Moestue Grape Selections AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet