Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Fantastisk gode, hvite viner fra Bourgogne!

Hvite burgundere produseres over hele Burgund, fra Chablis i nord til Mâcon i syd. Tradisjonelt sett omfatter hvite sentralburgundere vin fra kommunene Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Ladoix-Serrigny, Meursault (og Blagny), Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. Fra midten på 1980-tallet har hvite burgundere fra kommunen St. Aubin føyd seg til i rekken av viktige hvitvins-kommuner.
Signalisation162

Forutsetningen som forbruker for å finne frem i Bourgougnes vinverden er å finne referansepunkter på stil og kvalitet hos den enkelte produsenten. Pris følger kvalitet tett i Bourgogne. Etterspørselen øker og etter noen år hvor avlingene har vært dramatisk lave har dette gitt seg utslag i en ny trend. Produsenter begynner å dyrke nye områder med Chardonnay utenfor Bourgognes grenser for å tilfredstille sine kunder.
Gode hvite burgundere kommer så godt som uten unntak fra Côte de Beaune, og da i hovedsak fra de ovennevnte kommunene. Forklaringen er at chardonnay foretrekker sterkt kalkholdige jordsmonn med en god andel leire. Fordelingen av kalk og leire i jordsmonnet i hvitvinskommunene er imidlertid langt fra ensartet når det gjelder mengde og type, noe de kommunetypiske og kvalitative forskjellene mellom vinmarkene i de enkelte kommunene til fulle bekrefter. En klassiker er eiendommen Chateau de la Puligny-Montrachet.

Eiendommen Chateau de la Puligny-Montrachet ligger i hjertet av byen som har gitt den sitt navn. Bygningen er en vakker bolig oppført i det 17. århundre. Den ble restaurert under det franske imperiet av eieren Jean-Baptiste d’Esdouhard. Han var borgermester i byen Beaune og sjefsadministrator for departementet for Côte d’Or – den nordlige delen av det sentrale Bourgogne. Frankrike ble på 1700-tallet dominert av kongene Henry IV, Ludvig den XII og Ludvig den XIV. Sistnevnte refererte til seg selv som «Solkongen». Det reflekterte den enorme prestisjen han hadde. På slutten av det 17. århundre var Frankrike den dominerende stormakt i Europa. Fra begynnelsen av 1940-tallet, og de neste 40 årene, fortsatte den poetiske vinmakeren og borgermester av St- Romain Roland Thévenin tradisjonen med å bidra til å gjøre viner fra Bourgogne berømte. Eiendommen mistet derimot mye av glansen mot slutten av 80-tallet. Arveoppgjør og eierskifter ødela mye av det gode ryktet landsbyens eneste «slott» hadde.
Banken Crédit Foncier de France kjøpte slottet i 1989 fra chablisprodusenten Laroche, og restaurerte eiendommen til en perle. Samtidig økte man antallet hektar vinmark fra 15 til 21.

Den store endringen i moderne tid sto Etienne de Montille for fra 2002. Som nyansatt direktør og sjefsvinmaker tok han grep ved å minske bruken av eik, og redusere utbyttet (antall liter produsert per hektar). Dwette var en stor fordel kvaliteten.
Chateau de la Puligny-Montrachet har praktisert bio-dynamisk dyrking av druene siden 2005, og bruker derfor blant annet ikke kjemiske sprøytemidler. Det er etter hvert nesten alle topp-produsentene som praktiserer dette, og det er et kvalitetstegn. Alle druene blir høstet for hånd.
Chateau de la Puligny-Montrachet bruker mellom 5 og 25% nye eikefat det første året vinen lagres. Deretter følger 4-6 måneder lagring på ståltanker. Vinen filtreres før den tappes på flaske. Derfor er det lite eller intet bunnfall i disse vinene.

Ti år etter ansettelsen tok Etienne de Montille og hans familie over eiendommen fra Crédit Foncier de France. Familien har nå nærmere 30 hektar i Bourgogne fordelt på den gamle familieeiendommen Domaine Hubert de Montille in Volnay og Chateau de la Puligny-Montrachet.
Chateau de la Puligny-Montrachet produserer 11 hvite viner og to røde. Vi har testet 6 av de som er tilgjengelige på vinmonopolet, og dette er meget vellagede og svært gode viner. Prisene gjør at vi ikke alltid kan gi beste terningkast, men kvaliteten er gjennomgående meget god! For de som kan prioritere å bruke en ekstra hundrelapp eller tre er disse vinene absolutt å anbefale året rundt.

Kilde: Publisert i Finansavisen 25 juli 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Ch. de Puligny-Montrachet 1. Cru Les Folatieres 2010

  Duft av sitrus, fat og mineralitet. Smak av sitrus, fat og litt honning. En vin med meget god struktur og eleganse, og med god lengde. Dette er en klassisk Bourgogne i toppsjiktet, og en meget god vin. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr

  Terningkast 5 93 poeng
  kr 709,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98736 Importør: Red & White AS
 • Ch. P.M. Meursault 1Cru L. Perrieres 2011

  Duft av sitrus, fat, mineraler og våte steiner. Smak av sitrus, litt aprikos og fersken. Kompleks, balansert, strukturert og elegant. En av de få i toppen i et av verdens beste vinområder! Denne vinen er det et privilegium å smake – for ikke å si drikke. Bør lagres et år eller to og holder i kanskje 20 år. Dette er, tross prisen, et meget godt kjøp for dem som kan unne seg noe av det beste. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr,  Ost.

  Terningkast 6 96 poeng
  kr 689,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98733 Importør: Red & White AS
 • Ch. P.M. Meursault 1Cru Les Poruzots 2011

  Duft av sitrus, fat, nøtter og mineraler.Balansert, god struktur og klassisk, meget god Bourgogne. Deilig fløyelsmyk smak med herlig syre og god lengde. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr

  Terningkast 5 91 poeng
  kr 539,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98735 Importør: Red & White AS
 • Ch. de Puligny-Montrachet Meursault 2010

  Duft av sitrus, honning, nøtter og mineraler. Smak av sitrus, vanilje, litt honning og med florale innslag. Godt balansert, herlig syre og leng ettersmak. Meget god vin og klassisk Meursault. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 5 92 poeng
  kr 439,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 52545 Importør: Red & White AS
 • Ch. de Puligny-Montrachet Saint-Aubin 1. Cru En Remilly 2010

  Duft av sitrus, mineraler, hvit pepper og integrert fat. Smak av sitrus, vanilje litt flint og med florale toner. Denne vinen er balansert, med deilig syrlighet, fløyelsmyk og ganske god lengde. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 5 91 poeng
  kr 379,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98730 Importør: Red & White AS
 • Ch. de Puligny-Montrachet Bourgogne Clos du Chateau 2012

  Duft av gule frukter, sitrus og fat. Smak av sitrus, fersken, litt mango og fat. Denne vinen kan ikke måle seg med de andre fra samme produsent, men er god likevel. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 4 87 poeng
  kr 274,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98727 Importør: Red & White AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet