Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Paradokset Dr. Loosen

Egentlig ville Ernst Loosen bli arkeolog. Så fascinert av utgravinger av romerske ruiner at hans far vurderte sterkt å hoppe over et ledd i arverekkefølge for familiens 200 års gamle firma i Mosel, Tyskland.. Situasjonen var dramatisk. Hans far var syk og vingården var på konkursens rand og noe måtte skje,  ingen av søskene ville overta. Heldigvis ombestemte Ernst Loosen seg

Ernst Loosen smiler 95% av tiden Foto Svein Lindin

Ernst Loosen smiler 95% av tiden Foto Svein Lindin

Ernst Loosen hoppet av arkelogutdannelsen og begynte som student ved det prestisjefylte vinuniversitetet i Geisenheim. Etter eksamen fulgte senere studieopphold ved de beste vinmarkene i Østerrike, Burgund, Alsace og California.

Siden 1988 har Ernst Loosen videreført og forbedret familiens vinmarker. Arven han overtok bar preg av masseproduksjon. Vinmarkene var ikke i den beste forfatning og de var gamle. Hans far og bestefar var i følge ham selv mer opptatt av politikk enn å lage god vin. Samtidig var Moseldalen inne i en langvarig krise når det gjaldt folks oppfatning av vinkvalitet fra Mosel. Prisene gikk ned, og vinplanter ble rykket opp for å erstattes av andre nye vinstokker som produserte mer. Spiralen var nedadgående. Et paradoks å tenke på er at viner fra Moseldalen faktisk oppnådde høyere priser enn Bordeaux på 1900-tallet. Ernst Loosen hadde funnet sitt kall, Mosel skulle tilbake til gamle høyder.

Fordelen med den manglende viljen til å investere i vinmarken fra familien har Ernst Loosen snudd til sin fordel. 100 år gamle vinstokker produserer langt mindre avlinger enn nye, men de leverer en mer konsentrert og langt høyere kvalitet enn yngre vinmarker. Ernst Loosen satset på å kunne produsere en slik høy kvalitet at Mosel igjen ble satt på kartet som et sted å merke seg i vinverden. Han reiste verden rundt og fremmet historien, kvaliteten og ble etterhvert kjent som kabinettsekretær Ernst Loosen.

Glad i Burgundere, Gamle Jaguarer og Riesling Foto Svein Lindin

Glad i Burgundere, Gamle Jaguarer og Riesling Foto Svein Lindin

Fra midten av 90-tallet og fremover begynte resultatene å vise seg. Betegnet som en av Tysklands 10 beste vineiendommer i en årrekke, respektert medlem av VDP (organisasjon av tyske vinbønder) siden 1992 og kåringer som årets vinmaker i Gault Millau’s Weinguide i Tyskland (2001) og Decanter i England (2005) beviser at hans innsats er blitt verdsatt.

I Norge derimot har Ernst Loosen lenge vært enbetydende med varemerket «Dr. L» Lansert i 1995 som annenvin til vineiendommen Dr. Loosen. Med druer fra lokale druedyrkere har vinene vært på salgstoppen i mange år, mens hans beste viner har vært lite tilgjengelig.  De siste 15 årene har Riesling vært svært populært i Norge. Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kjøp av de beste  variantene av Riesling. Paradokset er at en de fremste produsentene ikke har sine viner tilgjengelig i Norge.  Nylig skiftet Ernst Loosen  importør i Norge og en ny retning for hans prestisjeviner er satt.  Vinene er av meget god kvalitet fremstår som meget gode kjøp i forhold til pris.

Kilde: Publisert i Finansavisen 4.juli 2015

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2014

  Duft av sitrus, litt søt tobakk, mineraler og blomster. Dempet smak av sitrus, fersken og litt aprikos. Frisk og lett fyldig dessertvin som passer til fruktdesserter med krem

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 239,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 27743 Importør: Vinarius
 • Bernkasteler Lay Riesling 2013

  Duft av sitrus, mineraler og gule frukter. Smak av sitrus, flint, fersken og aprikos. Behagelig balansert vin som blir bedre med noen års lagring, og som holder meget godt i 5-6 år. Passer meget godt til fisk og særlig stekt laks med blomkålpuré og bacon.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 279,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 27740 Importør: Vinarius
 • Graacher Himmelreich Riesling 2013

  Duft av sitrus, mineraler og litt hvit pepper. Smak av sitrus litt trøffel og fersken. God syre, rund og behagelig i anslaget. Varer ganske lenge. Lagrer godt i 5-10 år og passer meget godt til hvit fisk med fet, hvit saus.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 279,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 27741 Importør: Vinarius
 • Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling 2013

  Lys gulgrønn farge. Duft av sitrus, blomster, flint og liche. Smak av sitrus og mineraler. Myk og behagelig med god syre. Lagrer godt i minst 4-5 år, og passer til sushi/sashimi og andre fiskeretter

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 279,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 27742 Importør: Vinarius

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet