Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Zorzal – Ny vind fra Argentina

Salget på Vinmonopolet av vin fra Argentina har halvert seg de siste fire årene. Zorzal er en relativ ny produsent på det norske markedet og satser friskt med hele porteføljen i alle prisklasser. Vi vil trekke frem de beste vinene deres. Hvorfor? Argentina ble først og fremst kjent for volumviner, og lite av kvalitesvin. Mye av bakgrunnen er at vinlovverket ikke var tilrettelagt godt nok for å definere spesielle områder eller avkastingskrav i vimarkene. Argentina er i endring. Nye og gamle produsenter ønsker nå å utvikle viner med egenart og bidrar til å utvikle lovverk som fremmer kvalitet.
1-hermanos-michelini-nueva

Det har eksistert vinmarker i Argentina siden midten av det 16. århundre. Mange av de opprinnelige vinstokkene ble brakt til landet av italienske immigranter. Størstedelen av produksjonen er konsentrert rundt lokale druer som Criolla og Cereza – viner av disse blir drukket lokalt i Argentina og utgjør omkring halvparten av produksjonen.

Den største utfordringen for vin fra Argentina i Norge er betalingsviljen til forbrukerne. Grensen ser ut å gå rundt 150 kroner. Vin over dette beløpet synes å være vanskelig å selge. På syttitallet var ikke Argentina kjent for kvalitetsvin, men mer for bulkvin av middels til dårlig kvalitet. Økonomien var skakkjørt og renomméet til vinene elendig. Samtidig hadde teknologien rundt vinproduksjon hadde forbedret seg ellers i verden. Vinmarker i Argentina var rimelige i forhold til andre land. Vanntilførselen fra de høye Andesfjellene ble forbedret med kanaler gjennom vinmarkene. Med vann og bedre kunnskap opplevde landet en boom av produsenter, som igjen plasserte Argentina på kartet i vinverdenen.

Argentina er blitt det største vinproduserende landet i Sør-Amerika og den 5. største vinprodusenten i verden – rundt regnet 15 mill hl/år. Samtidig har Argentina et av verdens høyeste vinforbruk pr. innbygger. Statistisk er Argentina således et viktig land, men størstedelen av argentinsk vin drikkes i hjemlandet og kun en liten del av de beste vinene eksporteres. En av dem som vil snu på det er Zorzal.

Vingården Zorzal lanserte sin første årgang i 2008 og har på få år blitt en snakkis i Argentina. I 2007 gikk en gruppe investorer fra Canada sammen med de to brødrene Gerardo og Matias Michelini og vinmakeren Juan Pablo. Nøkkelordet for etableringen var høyden.

1350 meter over havet i ligger vinmarkene i en subregion av Uco dalen kalt Gualtallary, like utenfor byen Tupungato. Eiendommen er på nærmere 70 hektar og er en av de høyeste vinmarkene i Mendoza. Høyden bringer lavere temperaturer og dermed lengre modningstid for druene uten at syrligheten og friskheten forsvinner. Størsteparten av Mendozas vinmarker ligger på 600 meter over havet og en generell regel er at man finner de beste vinene fra vinmarker over 1200 meter. Vingården er ikke sertifisert økologisk ennå, men Zorzal praktiserer disse metodene i vinmarken allerede. Utifra kvaliteten trioen Michelini & Pablo leverer fra Zorzal er det det på tide å refokusere og se på Argentina med nye øyne. Under smakingen av vinene fra Zorzal en tidlig morgenstund denne uken fikk vi faktisk lyst å grille til frokost! Da er vinen god!

1Argentina Foto Svein Lindin 2

Kilde: Publisert i Finansavisen 11 juli 2015

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Zorzal Eggo Tinto de Tiza 2013

  Tett rød farge, Sorte bær, plomme og sølbær på duft, Rik fyldig fruktdrevet smak. Markert alkohol. Bør dekanteres Passer til: Storvilt, storfe.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 219,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 21573 Importør: Red & White AS
 • Zorzal Gran Terroir Malbec 2012

  Tett rød farge. Bjørnebær, mørke bær og plomme på duft. Fyldig rik stil med fruktdrevet stil. Imponerende kvalitet kontra pris Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 21571 Importør: Red & White AS
 • Zorzal Piantao 2011

  Tett rød farge. Solbær, mørke bær og krydder på duft. Saftig anslig med fyldig rik bærfruktighet. Lang ettersmak Fantastisk flott vin. Bør dekanteres. Passer til: Storvilt, storfe, BBQ/Grillmat

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 429,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 21577 Importør: Red & White AS
 • Zorzal Eggo Filoso Pinot 2014

  Lys rød farge. Florale toner, kirsebær og moreller på duft. Elegant, fruktdrevet stil. Flott Pinot fra Argentina! Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl, ost.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 219,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 21574 Importør: Red & White AS
 • Zorzal Gran Terroir Pinot Noir 2013

  Middels rød farge. Rød bær, plomme og krydder tonerFyldig rik vin med balanserte tanniner og lang ettersmak. Markert alkohol i ettersmaken 14% Passer til: Storvilt, storfe, lam og sau.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 21570 Importør: Red & White AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet