Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Fra tomat til vin i Hellas

Yiannis & Leon

Yiannis & Leon

I en gammel nedlagt tomatpuré-fabrikk startet vinelskeren og agronomen Leon Karatsolas, sammen den kjente vinmakeren Yiannis Paraskevopoulos, vinfirmaet Gaia i 1994. Med lite midler, men med urokkelig tro på kvalitetsvin fra Hellas.

Gresk vin er ikke vanligvis på handlelisten for nordmenn når vi handler vin hjemme i Norge. Gresk vin forbindes gjerne med kvaepreget retsina eller billig alkoholrik vin på den lokale tavernaen. Med finanskrisen kom det muligheter. De beste vinene i området ble solgt lokalt tidligere måtte eksporteres. En av de som leder eksportutviklingen er den kjente vinprodusenten Gaia. Heldigvis har de begynt å eksportere til Norge.

Det er to druenavn å lære seg. Agirogitiko og Assyrtiko. Gaia`s fokus er på upodede Agirogitiko og Assyrtiko-vinstokker med lav avkastning som gir en høyere smakskonsentrasjon. De begynte først med Assyrtiko-druen på øya Santorini.

Assyrtiko er betegnet som en av verdens eldste, kjente druetyper blant hvitvinsdruer. Assyrtikos aroma og smak kan minne om europeiske druer som Riesling og Sauvignon Blanc. Assyrtiko passer perfekt til Santorinis vulkanske jordsmonn. Over 900 hektar er dyrket på øya, hvorav mesteparten går til produksjon av hvitvin. Noe tørkes, og det gir søte dessertviner. 70% av vinmarkene på øyen er plantet med Assyrtiko. Med lite naturlig regn er det nesten bare morgendugget som gir drueplanten vann. Lite næring i skrint jordsmonn gir druene høyt syrenivå.

Vingården ligger nær stranden

Vingården ligger nær stranden

Etter å ha gjort suksess med med denne hvite druen rettet de øynene mot fastlandet. I 1998 kjøpte Leon Karatsolas og Yiannis Paraskevopoulos 7 hektar vinmarker. Oppskriften var den samme som med Assyrtiko-druen: Lav avkasting med naturlig syrlighet og spontangjæring. De valgte etter nøye utvelgelse Agirogitiko-druen med opprinnelse fra vinregionen Nemea vest for Athen. Vinmarkene deres ligger i høyden og bidrar med lavere gjennomsnittstemperatur under modningen som igjen fremmer syrligheten

Rødvinsdruen Agirogitiko, fra vinregionen Nemea er under gitte forhold Hellas beste røde druesort. . Importerte brukte franske eikefat, syv hektar med vinmarker plantet over 600 meter og lavt utbytte ble vinene til Gaia utropt til en vinner. Druen kan minne om en mellomting mellom den franske druen Cabernet Sauvignon og spanske Tempranillo. Den har markerte tanniner som gjør at den godt kan ligge i noen år, samtidig som en krydret fruktighet og balansert syrlighet får vinelskerer verden over til å få øynene opp for denne vinskatten.

Det har blitt produsert vin i Hellas i nærmere 6000 tusen år. Minoerne og mykerne ble beskrevet av Homer som et festeglad folkeslag. De hadde livlig samvær, med leskende dråper til ære for den greske vinguden Dionysos. Man kan faktisk beskrive Hellas som vinens vugge for europeisk vin. Vinhistorien forteller oss dog at Hellas ikke forble vinens Mekka. De siste århundrer har Hellas stort sett gått bort fra å lage god vin.

Hvitvinene er ypperlige følge til norsk sjømat, østers og piggvar. På den røde siden vil et langtidsstekt lammelår med rotgrønnsaker og sjysaus passe som hånd i hanske. Etter å ha fulgt produsenten noen år, hersker ingen tvil i vår gane. Greske viner konkurrerer med de beste i verden!

Kilde: Publisert i Finansavisen 22 august 2015

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Gaia Vin Santo 2004

  Middels ravgul farge. Kaffe, karamell, og fiken på duft. Konsentrert, rik vin med lang ettersmak. Balansert syrlighet. Særegen stil. rett og slett fantastisk god! Utmerket til mørk sjokolade! Grunn alene til å dra til Hellas

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 285,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6203 Importør: Chaeos Import AS
 • Gaia Estate Nemea 2008

  Tett rød farge. Kompleks aromabilde med søtlige røde bær, krydder toner. Markant anslag med balanserte tanniner og syrlighet. Sorte bær, anis og krydder i avslutningen. Bør dekanteres og kan lagres 8-10 år. Imponerende og vel verdt turen til Aker Brygge

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 274,90 Kun på spesialbutikk Varenr: 010123 Importør: Chaeos Import AS
 • Gaia Agiorgitiko 2013

  Middels rød farge. Mørke bær, krydder og sviske på duft. Fruktig anslag, med lang bærpreget avslutning. Flott matvin.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 190,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98690 Importør: Chaeos Import AS
 • Thalassitis 2013

  Gulgrønn farge. Mineralsk fruktighet med gul frukt, eple og sitrus på duft. Balansert syrlighet og lang frisk ettermak med mineralske toner. På høyde med de beste fra Frankrike og Tyskland.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 190,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98691 Importør: Chaeos Import AS
 • Assyrtiko Wild Ferment 2013

  Lys gyllen farge. Aroma som av grapefrukt, sitrus og flintrøyk. Markant syrlighet i forhold til 2011 og 2012 årgangen. Grapefruktoner i avslutning. Imponerende kvalitet fra Hellas!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 190,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98692 Importør: Chaeos Import

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet