Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Gode naboer – Chateau Jean Léon

En av våre favoritter fra Spania er vingården Jean Léon. Det handler om flere ting enn det kommersielle i driften av denne lille vingården. Den ligger på en høyde i Torrelavit, noen steinkast rett nordvest for San Sadurni d’Anoia i Spania. Vingården er på 150 hektar.

Gamle Vinstokker

Gamle Vinstokker

I dag er det Mireia Torres Maczassek, femte generasjon og datter av Miguel Torres, som tar seg av driften av Jean Leon sammen med vinmakeren Jaume Rovira, som selv arbeidet med grunnleggeren Jean Leon. I de siste årene har eiendommen utviklet seg til et smykke, som anbefales besøkt om man er i nærheten av Barcelona. Nettsider til Jean Leon

Mireia Torres Maczassek foto Svein Lindin

Mireia Torres Maczassek foto Svein Lindin

Historien om Jean Léon startet med at baskeren Ceferino Carrión dro fra Cantabria som fattig emigrant til USA i 1948 med det håp de fleste hadde på den tiden; et bedre og rikere liv. Et navneskifte måtte til etter ankomst og Ceferino Carrion byttet til kunstnernavnet Jean Léon etter den franske maleren Jean Léon Gèrome (1824-1904).

Etter å ha jobbet som servitør i Frank Sinatra og Joe di Maggio sin restaurant Villa Cabri noen år ble den sagnomsuste Restauranten La Scala åpnet i 1956 i Beverly Hills. Medeier var ingen ringere enn James Dean. La Scala ble en suksess og datidens kjendiser som Marilyn Monroe, Zsa Zsa Gabor, John Fitzgerald Kennedy, David Jansen, Tony Franciosa og Robert Wagner frekventerte stedet jevnlig. Restaurant La Scala drives fremdeles av Jean Leóns datter Gigi og hennes familie.

En annen drøm som vokste seg frem var å eie sin egen vingård og i 1963 ble Chateau Leon skapt. Vingården ble derimot ikke økonomisk selvstendig før på 80-tallet. Å starte en liten vingård med dyre viner på den tiden i Spania ble ikke mottatt på den aller beste måte i markedet.

Heldigvis var restauranten La Scala hjemme i USA både en stor kunde, og en økonomisk ryggrad for utviklingen. Etter hvert kom både utmerkelser og gode omtaler, som foregangsmann satset han på kvalitetsviner. Han ble en av de første som innførte ”nye” druesorter, som Chardonnay og Cabernet Sauvignon, til landet. Samtidig laget han vin fra én enkelt eiendom, som vi i dag kjenner som pago-vin i den spanske vinloven. Toppvinen, Jean Léon Gran Reserva, som bare lages i de beste årgangene, var for øvrig i 1969 den aller første rene Cabernet Sauvignon-vinen som ble produsert i Spania.

Dessverre tok livet en dramatisk vending på 90-tallet for Jean Léon. Helsen sviktet, og som den livsglade mannen han var, kjøpte han seg en seilbåt ved navn La Scala di Mare hvor han levde de siste årene av sitt liv i farvannet utenfor Thailand.

I sykdomsårene før og etter hans død overtok Miguel Torres og hans familie eiendommen under lovnad at navnet skulle bestå sammen med kvaliteten. Torresfamilen var en nær nabo og hadde utviklet et godt vennskap til Jean Léon og sammen bidro de til en bærekraftig utvikling av spansk vinindustri. Bodegas Torres har i samme tidsrom (1960-2015) vokst seg til en vingigant med 40 millioner flasker i årlig produksjon, men lovnaden til sin gamle venn om å ta vare på stedet blir likevel ikke brutt.

Jean Léon har de senere årene fått et designmessig nytt uttrykk som tar vare på selve historien om Jean Jean Léon. Helt klart influert av Mireia Torres Maczassek sin klare visjon for stedet. Siden 2008 har 63 hektar av vinmarkene  vært sertifisert økologisk og det er vår klare oppfatning at kvaliteten på disse vinene er på øverste nivå i Spania.
Vinmarker

Kilde: Publisiert i Finansavisen 8 august 2015.

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Jean Leon Merlot 2010

  Dyp rød farge blålilla kant. Modne blåplommer, røde bær samt en aning tørket frukt .Rikt anslag, med en moden saftig ettersmak. Saftig vellaget vin

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 167,50 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 93612 Importør: Beverage Partners Norway AS
 • Jean León Cabernet Sauvignon Reserva 2006

  Dyp rød farge. Solbær, rødplomme, krydder og eukalyptustoner på duft. Konsentrert elegant anslag, med balanserte tanniner og syrlighet. Flott matvin!

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 219,50 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 7868 Importør: Beverage Partners Norway AS
 • Jean Leon Chardonnay 2014

  Lys gulgrønn farge. Gul frukt, Modent eple, sitrus og mineraler på duft. Fruktdrevet stil med balansert syrlighet og lengde. Flott matvin

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 155,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 93613 Importør: Beverage Partners Norway AS
 • Jean León Merlot 2006

  Dyp rød farge. Modne røde bær, plomme og krydder på duft. Markant fruktig anslag med markerte tanniner og god lengde. En av våre våre favoritter

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 234,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 33474 Importør: Beverage Partners Norway AS
 • Jean Leon Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2003

  Mørk rød farge. Konsentrert solbærpreget nese samt mørk sjokolade, krydder og lær. Balansert syrlighet og fruktighet i anslaget. Lang elegant avslutning med markerte modne tanniner. En av de bedre vinene jeg smaker år etter år. Vel verdt å kjøpe for vinkjeller og som følge til lammelår. Utvikler seg til det bedre.

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 380,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 93614 Importør: Beverage Partners Norway AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet