Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Hvorfor ikke prøve hvit Bordeaux?

Nordmenn liker aromatiske viner laget av druen Sauvignon Blanc. Samtidig nikker man gjenkjennende til vinområder som Sancerre og Pouilly-Fumé i Frankrike eller fra Marlborough på New Zeeland. Det er verdt å merke seg at det lages flotte hvitviner i vinområdet Bordeaux! Hvitt fra Bordeaux? Ja, og det er god kvalitet for pengene.

De beste av 36 viner i Norge Foto: Svein Lindin

De beste av 36 viner i Norge Foto: Svein Lindin

Bordeaux har vitikulturelt sett en nesten perfekt beliggenhet på Frankrikes vestkyst. Appellasjonen Bordeaux og departementet Gironde er geografisk ett og samme område. Dessuten er Gironde det største departementet (fylket) i Frankrike, samtidig som Bordeaux er verdens største kilde til kvalitetsvin. Litt enkelt kan vi dele regionen i to: Det som vanligvis benevnes som vestsiden omfatter Médoc, Graves og Sauternes, er lokalisert vest for Garonne og Gironde. Den østlige delen, østsiden, omfatter blant annet Saint-Émilion og Pomerol. I tillegg må også området Entre-Deux-Mers som har beliggenhet mellom elvene Dordogne i øst og Garonne i vest nevnes.

Det hadde ikke vært mye spennende å se i Bordeaux hvis det ikke hadde vært for de frodige vinmarkene og de store, berømte slottene med samme benevnelse. Bordeaux-distriktets fordeler når det gjelder vindyrking kan egentlig beskrives ganske enkelt: Beliggenheten like ved havet og de mange elvene gir et moderat og stabilt klima. Skogen ut mot havet beskytter mot sterke salte vinder og demper nedbøren. Grunnfjellet er rikt på mineraler, men de øvrige jordlag er i alminnelighet magre og ofte dype.

Bordeaux har derimot et imageproblem. Et snobbeimage. Kikker man nærmere på vinområdet Bordeaux er det for de fleste ensbetydende med rødviner av den edle dyre sorten. I lengre tid har rødvinsadelen og salgsleddet faktisk ødelagt for områdets potensiale for nye produsenter. En forhistorisk næringskjede med i hvert fall et ledd for mye som fordyrer vinene. Alt bygget etter en klassifikasjon som ble laget i 1855 og senest oppdatert i 1973. Mange av verdens beste viner kommer fra Bordeaux, men samtidig drikkes det lite av disse i Norge. Grunnen er åpenbar. Bordeaux kjøpes og lagres for til de store øyeblikkene, men drikkes altfor sjelden. Det blir nesten som å kjøpe seg en 1950 Jaguar E-Type, sette den i garasjen og bare nyte synet av den når solen skinner. Av nærmere 5 millioner liter rødvin fra Frankrike i 2014 var bare i underkant av 350.000 liter av dem fra Bordeaux.

Hvorfor ikke prøve noe annet enn Chablis, Sancerre og tyske rieslinger i sommer?

108 253 liter med hvit bordauxvin ble solgt i Norge i følge Vinmonopolets tall fra 2014. Ser man nærmere på disse tallene er hele 87 983 av dem knyttet til to ulike viner. Ch. Rauzan Despagne og Chateau Bonnet. Ingen av disse to nådde opp da vi nylig testet alle tilgjengelige tørre hvite viner fra Bordeaux. Positive overraskelser var Le G de Château Guiraud 2014 og Ch. Couhins-Lurton 2011. Sistevendte vel verdt en litt dyrere pris og med en klarere smaksprofil av Sauvignon Blanc og Sémillon i vinene. Hovedkonklusjonen er klar: Det finnes mange gode viner på det norske markedet, men om man blander Sauvignon Blanc med Sémillon pluss litt alder får man de beste vinene etter vår mening. Alle våre anbefalinger er viner som fint tåler noen år i kjelleren.
22Alle flasker wide

Kilde: Publisert i Finansavisen 1 juli 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Dom. de Chevalier Grand Cru Classé de Graves Blanc 2011

  Lys gulgrønn farge. Nesle, stikkelsbær og lime på duft. Appesinskall, honning i anslaget. Balansert syrlighet og flott konsentrasjon.Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 5 90 poeng
  kr 1.049,80 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 20658 Importør: Grapestone Fine Wines AS
 • Ch. Couhins-Lurton 2011

  Middels gulgrønn farge. Stikkelsbær, grønne vegetale toner og florale blomstertoner. Markant syrlighet underbygger flott konsentrert fruktighet. Mye vin for pengene Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 5 89 poeng
  kr 365,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 48220 Importør: Excellars AS
 • Ch. Smith Haut Lafitte Blanc 2011

  Middels gulgrønn farge . Modent eple. sitrus og mineraler på duft. Konsentrert, grønt eple, appelsinskall og sitrus i anslaget. Mineralsk og fyldig ettersmak.

  Terningkast 5 90 poeng
  kr 1.050,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 20659 Importør: Grapestone Fine Wines AS
 • Le G de Château Guiraud 2014

  Middels gulgrønn farge. Aromatisk. Sitrus, eple og tropisk frukt på duft. Noe fatpreget og balansert syrlighet og lengde. Finnes også i magnum.Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 169,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 97739 Importør: Nofra AS
 • Ch. Malartic-Lagravière Blanc 2012

  Middels gulgrønn farge, Modent gult eple, nesle og sitrus på duft. Gult modent, eple, sitrus og nesle på duft. Markant syrlighet underbygger flott struktur. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 590,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 18473 Importør: Evento AS
 • Les Demoiselles de Larrivet Haut-Brion Blanc 2012

  Lys gulgrønn farge. Stikkelsbær, sitrus, honningtoner og florale toner på duft. Velbalansert elegant vin med flott syrlighet og fruktighet. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldy

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 279,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8650 Importør: Nofra AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet