Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Tenuta San Guido – Vinparadiset

Tidligere i sommer besøkte vi en vinlegende i Toscana. Vineiendommen Tenuta San Guido ligger et steinkast fra de idylliske badestrendene ved kysten av Maremma. Vi hadde gledet oss lenge, og da vi svingte av fra hovedveien og kjørte inn den 2 km lange alleen med over 2500 sypresser var det som å komme hjem. Hjem til et vinparadis og en legende.

Like ved vinmarkene til Sassacaia i solnedgangen Foto Svein Lindin

Like ved vinmarkene til Sassacaia i solnedgangen Foto Svein Lindin

Historien om Tenuta San Guido begynte i 1942 da Mario Incisa della Rochetta plantet en liten plott med Cabernet Sauvignon vinranker på gården Tenuta San Guido han hadde startet i Bolgheri, Toscana. Han plasserte vinmarkene 7 km inn på eiendommen, i 350 meters høyde ved det gamle jaktslottet til eiendommen. De fleste mente at det var galskap å plassere vinmarker langt fra folk, i et vinområde som knapt fikk betalt for vinene sine.

Den vinelskende Mario Incisa della Rochetta hadde en teori om at det burde være riktig å plante Bordeaux-druer der siden jordsmonnet var likt det man hadde i Graves, Bordeaux. Idéen var å lage en vin som lignet på datidens beste vin fra Bordeaux til eget bruk. Første årgang ble tappet i 1948. Vinene forble som husvin i nærmere 20 år frem til 1968. I disse årene var det mye prøving og feiling sammen med vinmakeren Giacomo Tachis. Etterhvert begynte vinjournalister og vinkjennere å høre ryktene om de fantastiske vinene fra vinmarken i skogen. Kun 3000 flasker ble laget i året og vinproduksjonen var en velsmakende bigesjeft til hesteoppdretten og treninger av veddeløpshester. Tidene skulle forandre seg da velstående italierne ikke lengre ville holde egne hester hjemme. Mario Incisa della Rochetta var blitt en sliten mann.

Forandringen hos Tenuta San Guido skjedde da generasjonskiftet startet. Sønnen Nicolò Incisa della Rocchetta overtok en hesteavl av veddeløpshester som ikke kastet av seg nok midler til å fortsette. En stor plan ble laget på ryktet vinene fra skogen hadde fått. Vinmarker ble utvidet og beplantet og egen vinkjeller ble bygget. Faren Mario Incisa della Rochetta var ikke blid, men sønnen hadde arvet sin fars stahet. Frem til hans død i 1983 fikk faren oppleve at renommet forbedret seg vesentlig. Størst var opplevelsen i 1978 da Sassicaia ble kåret til den beste vinen blant 33 andre toppviner fra 11 andre land i en smaking arrangert av det kjente vinbladet Decanter i England. Vinene fra Italia ble av Decanter kalt Supertoscanere.

Legenden Nicolò Incisa della Rocchetta

Legenden Nicolò Incisa della Rocchetta

Historien om Supertoscanere er, som så ofte, historien om en person som ikke ville være A4, eller gjøre som alle andre og som lovgivningen forlangte for å bli belønnet med et offentlig kvalitetsstempel. Lovgivningen forlangte at rødvin fra Toscana skulle ha minimum 80% Sangiovese i seg for å få kvalitetsstempelet Denominazione di Origine Controllata (DOC) eller Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Derfor fikk Sassicaia betegnelsen Vino da Tavola – eller bordvin. Da amerikanske turister drakk denne vinen ble de selvfølgelig meget begeistret for den uventede kvaliteten i en ellers simpel bordvin, og ga vinen tilnavnet Super Tuscan. I 1971 laget Piero Antinori en egen Supertoskaner som han kalte Tignanello. Den ble laget av 100% Sangiovese druer. Han ble inspirert av Mario Incisa della Rochetto’s Sassicaia.

Nicolò Incisa della Rocchetta er i dag 79 år (2015) og har opplevd veksten fra 3.000 til dagens 550.000 flasker under tre forskjellige etiketter fra Tenuta San Guido. Han lever alene med sine 40 hunder på eiendommen og har en finger med i det meste på den store gården. 165 ansatte har sitt daglige virke her på den 2500 hektar store eiendommen hvor bare 90 hektar blir brukt til vinplanter. Først til mølla- 360 flasker kommer til Norge. 3 september blir 2012-årgangen sluppet i et begrenset utvalg på spesialpolene i Norge. En beskjeden pris følger Sassicaia i forhold til andre Supertoscanere i Norge. Ved spørsmål fra oss om hvorfor han ikke selger vinene sine dyrere slik andre ikon viner gjør, svarer han elegant og rett fra hjertet: – Vårt lille paradis her, trenger ikke mer for å overleve til neste årgang. Til nå har det blitt 32 årganger under hans ledelse!

Til bords hos Sassacaia Foto Svein Lindin

Til bords hos Sassacaia Foto Svein Lindin

Kilde: Publisert i Finansavisen 29 august 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Guidalberto 2013

  Middels blålilla farge. Kompleks aromabilde. Moden kirsebær, røde bær og kjølig frukt. Deilig lang frukt og struktur. Guidalberto er Tenuta San Guido sin 2. vin og ble produsert første gang i år 2000. 60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 345,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 2858701 Importør: Palmer AS
 • Le Difese 2013

  Middels rød farge. Kirsebær, røde bær og krydder på duft. Fyldig rik med markert syrlighet og moderat tanninstruktur. 5-7 år  360 flasker til Norge

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 250,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 2858501 Importør: Palmer AS
 • Sassacaia 2012

  Middels rød farge. Kompleks aromabilde. Mørke bær, kirsebær og floral undertoner på duft. Konsentrert lang ettersmak. 360 flasker tilgjengelig 85 % Cabernet Sauvignon, 15 % Cabernet Franc. Drikkevindu mellom 2022 og 2027. Passer til: Storvilt, Storfe.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 1.050,00 Kun på spesialbutikk Varenr: 2903901 Importør: Palmer AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet