Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

E.Guigal – Kongen i Rhone-dalen

Når man ankommer den lille byen Ampuis sør for Lyon tidlig på morgenen er Château d’Ampuis det første man legger merke til i der det ligger ved elvebredden. Selv fra avstand ser eiendommen ut som et smykke, i det morgentåken sakte forsvinner fra Rhone-elven.

Philippe Guigal foto Svein Lindin

Philippe Guigal foto Svein Lindin

Byen Ampuis burde kanskje etter hvert kalles Guigal. Omdøpt etter familien som har bidratt så mye til den lille søvnige lille landsbyen ved foten av en av verdens beste vinområder Côte-Rôtie. Familien Guigal har satt sitt positive preg på landsbyen og omgivelsene gjennom tiår.

Det begynte i 1924. Som 14 åring ankom Etienne Guigal den lille landsbyen Ampuis for å jobbe hos vinprodusenten Vidal-Fleury som ryddegutt. 22 år senere hadde han steget i gradene og var kjellermester. Neste mål var å eie noe selv. Han grunnla E. Guigal i 1946 og frem til hans sønn gradvis begynte å ta over i 1961 var produksjonen på beskjedne 70.000 flasker i året. Firmaet E. Guigal var oppkjøper av viner fra småprodusentene i området rundt Ampuis; viner som Guigal-familien smakte, evaluerte, blandet og tappet på flasker og sendte ut på markedet i eget navn. Etter hvert gikk Etienne Guigal inn og kjøpte opp vinmarker. Ryktet spredde seg fort og fremtiden så bra ut for den lille familien. Etienne Guigal var kjent for å være først i vinmarkene og sist i seng om kvelden. Et alvorlig vendepunkt kom da han ble total blind etter en øyesykdom. Sønnen Marcel Guigal fikk brått ansvaret som 17-åring. Sammen med sin far på sidelinjen bygget Marcel Guigal opp produksjonen til 3,5 millioner flasker årlig og grunnlaget for neste generasjon ble lagt. Det viktige vendepunktet for Marcel Guigal kom i 1986 da verdens vinguru, amerikaneren Robert Parker, ga alle Guigals viner toppkarakter på sin egen evalueringsstige – 100 poeng. Han hadde aldri sett noen vinmaker med en slik nese for kvalitet. Fra den tid har faktisk ingen andre vinprodusenter fått så mange årganger bedømt som 100 poeng enn nettopp Guigal. Marcel Guigal er stadig i kulissene selv om sønnen Philippe har overtatt rollen som vinmaker.

Dagens generasjon Philippe Guigal har bragt produksjonen til enda nye høyder. Fra å være en lokal vinmaker er nå firmaet blitt en stor aktør i hele Rhone-dalen med en årlig produksjon på 7,5 millioner flasker. Veksten har skjedd gjennom ytterligere oppkjøp og kjøp av vinmarker. Uten tvil er Guigal blitt et velkjent merkevarenavn og tradisjonsbærer for området. Med stadig økende volum skulle man tro at kvalitet var synkende. Guigal er ofte kritisert for å ha for mye eikekarakter i vinene sine. Ifølge Philippe Guigal har familien bevisst endret på dette fra 2003. Først med å bygge opp en egen bøkkerfabrikk for å kontrollere selv kvaliteten deretter i å forbedre vinifikasjonen og innhøstningsmetoder slik at det er bærfruktigheten som fremstår først i smaksbildet på vinene.

I 1995 overtok familen Guigal Château d’Ampuis. Et falleferdig og nedslitt slott med aner fra 1200-tallet. Herskapelig og stort, men i sørgelig forfatning. Gjennom en periode på 11 år til 2006 jobbet nærmere 100 mennesker med å restaurere det gamle slottet til fordums prakt. I dag er det betegnet som et nasjonal monument i Frankrike. Philippe Guigal bor der sammen med sine kone Eve og sine to barn. Vi måtte jo spørre, hvordan er det å bo i slike omgivelser?
– Det er ypperlig, jeg og min kone har danset profesjonell selskapsdans siden begynnelsen av 90-tallet og slottet er full av saler å øve i!

Etter vår oppfatning er E. Guigal et viktig referansepunkt i den nordlige Rhone-dalen. Vinmarker og tradisjoner blir tatt godt vare på av en sammensveiset familie som lever opp til grunnleggerens ønske om å lage det beste vinene til enhver tid. Bak E. Guigal vokser det en hær av gode produsenter som kanskje ikke ville hatt livets rett om ikke Guigal tråkket opp veien og gjorde Rhone-dalen kjent verden over.
2 Guigal foto Svein Lindin_51

Kilde: Publisert i Finansavisen 5.september 2015

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Guigal Châteauneuf-du-Pape 2009

  Mørk rød farge. Røde bær, vegetalske toner og anis på duft. Saftig bærpreget anslag med anis, mørke bær og balansert syrlighet. God fylde og lengde. God matvin for høstens viltretter.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 349,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 32034 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Guigal Côtes du Rhône 2011

  Middels rød farge. Mørke bær, anis og kryddertoner på duft. Saftig middels fyldighet og moderate tanniner. Syrlig tørr avslutning. Server avkjølt. Det er med denne Guigal viser hvor flinke de er som vinmakere. Storselgeren deres lager nærmere 3 millioner flasker i året.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 155,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 7304 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Guigal Hermitage 2009

  Middels gyllen farge. Gul frukt, modne epler og sitrus på duft. Fet stil som skriker etter hummer og store glass. Undervurdert vinskatt fra Rhonedalen.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 416,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 4463 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Cote Rotie La Landonne 2011

  Middels rød farge. Røde bær, konsentrert med anis og kryddertoner. Elegant avslutning med rik konsentrasjon og lengde. Lang ettersmak av rødebær og anis. 130 flasker flasker tilgjengelig i Norge. Vinmark fra 1978. 100% Syrah.

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 2.200,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 28744 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Cote Rotie La Turque 2011

  Middels rød farge. Konsentrerte mørke bær på duft, krydder toner og anis. Markert flott syrlighet og modne tanniner. Lang ettersmak. 200 flasker tilgjengelig i Norge. Vinmark fra 1985. Parsell i Côte Brune. 7% Viognier 93% Syrah.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 2.200,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 28743 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Cote Rotie La Mouline 2011

  Middels rød farge. Konsentrert aroma av røde modne bær, florale toner. Elegante bærtoner med florale toner i avslutning. Balansert og flott syrlighet. Nydelig vin! 200 flasker tilgjengelig i Norge. Vinmark fra 1966. Parsell i Côte Blonde. 11% Viognier 89% Syrah. Kr 2200 .- Verdt å merke seg at vinene i Sverige er 30% dyrere!

  Terningkast 6 93 poeng
  kr 2.200,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 28745 Importør: Moestue Grape Selections AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet