Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

En vinlegende – RIP Walter Schug

En legende fra Californias vinhistorie gikk nylig bort. Det tyskfødte Walter Schug skapte gjennom Schug Estate Winery vil leve videre. Schug Estate Winery ligger i vinområdet Los Carneros, en times kjøretur nord for San Francisco. Uten utpreget fatpreg, men med moderat alkoholprosent og en elegant, kjølig fruktighet, har vinene lenge vært en favoritt.
610 California 6 may 9 2014_20140506_5062

Solfylte Californias vinområder ligger hovedsakelig i og rundt San Francisco Bay. Fra denne store bukten utenfor  San Francisco siger den velkjente tåken som bringer med seg kjølige vinder og fuktighet rett inn i vinmarkene.  Uten tåken hadde klimaet vært for varmt for å produsere kvalitetsvin. Vin fra California handler ofte om mange dollar, mye eik og det vinkjennere betegner som en Robert Parker stil på smak. Robert Parker er en innflytelsesrik vinkritiker som amerikansk vinindustri lener seg mot når kvalitet skal bedømmes. Stilen kan lettest gjenkjennes av vin som smaker og lukter mye, men som du ikke vil drikke flere glass av. Nesten som å drikke portvin hele kvelden. Ett til to glass er godt, men etter det faller de fleste fra.En av dem som talte vinkritikeren midt i mot var Walter Schug. Han var tydelig på at vin først og fremst bør være fruktdrevet og i balanse. Forrige uke gikk han bort, 80 år gammel. Han vil leve videre som en legende fra Californias vinhistorie.

Tyskfødte Walter Schug ble først og fremst kjent som vinmakeren på Joseph Phelps Vineyards og mannen bak den legendariske Insignia på 70-tallet. Insignia var vinen som sammen med noen andre brakte California inn på kartet i den internasjonale vinverdenen. Walter Schug  gjorde superkarriere ved å bruke de beste Cabernet Sauvignon druene i California, men det var en annen drue som fikk han til å starte for seg selv.

Walter Schug ville vise verden at Pinot Noir også kunne lages i California. Han satte i gang og fikk vinifisert og lansert  Joseph Phelps Vineyards Pinot Noir på midten 70-tallet. Han var overbevist om at dette var noe amerikanerne ville ha. Problemet var at ingen ville kjøpe hans Pinot Noir, og i 1979 sa Joseph Phelps stopp og sa: Enten må du legge ting fra deg eller starte opp selv, under ditt eget navn.

Walther Schug foto Svein Lindin

Walther Schug foto Svein Lindin

Walter Schug var ikke sen å be, og de første årgangene ble laget hos Joseph Phelps, men solgt under Schugs egen etikett.  Salget de første årene gikk først og fremst til Tyskland, der Pinot Noir var langt mer populær enn hjemme i USA. Suksessen i USA kom gradvis og noen år senere kunne Walter konstatere at både vinene og troen på Pinot Noir hadde nådd betalingsvillige kunder i hjemmemarkedet. Sammen med sin nå avdøde kone Gertrud startet de i 1989 sitt eventyr lenger ut mot kysten, i det kjølige, maritime klimaet Los Carneros  kunne by på.  Et perfekt sted for å dyrke Pinot Noir og Chardonnay.

Schug Estate Winery er i dag en høyst familiedrevet bedrift. Sønnen Axel Schug og hans kone Kristine har tatt over den daglige driften. Kristine er forøvrig en svært habil kokk og gleder alle besøkende på vingården med sine kulinariske godbiter. I 1995 trådde Michael Cox inn som vinmaker og sammen har de spesialisert seg på Pinot Noir ved siden av Chardonnay.  Selv med en markant økning i produksjonen fra 2.000 kasser i 1989 til dagens 45.000 kasser er det fremdeles lite preg av merkevarehysteriet som går igjen hos mange vinprodusenter i California. Schug Estate Winery lager delikate, kjølige viner med en klar karakter. Slike viner blir ikke kultviner, men de smaker ofte langt bedre! 2013 årgangen fra Sonoma viser seg fra sin beste side.
Innsjøen like ved vinrankene

Kilde: Publisert i Finansavisen 17 oktober 2015

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Schug Carneros Pinot Noir 2013

  Middels blålilla farge. Delikate røde bær, bringebær krydder og fatpreg på duft. Kjølig fruktdrevet stil med flott syrlighet og lengde. Server kjølig i store vinglass.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 284,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 93595 Importør: Symposium Wines AS
 • Schug Carneros Heritage Reserve Chardonnay 2012

  Middels gyllen farge.  Tropisk frukt, krydder, eple og sitrus på duft.  Fatpreg i anslag som underbygges av en flott fruktighet og syrlighet. Putt i kjeller noen år

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 345,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 93594 Importør: Symposium Wines AS
 • Schug Carneros Chardonnay 2013

  Middels gyllen farge. Tropisk frukt,sitrus og modent gult eple på duft.  Gul frukt og limetoner i anslaget. Fruktdrevet balansert syrlighet med lang ettersmak.   

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 279,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 93592 Importør: Symposium Wines AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet