Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

Vinverden har fått seg et nyttig verktøy.  Verktøyet heter Coravin.  Etter vinopptrekkeren og gode vinglass det viktigste verktøyet en vinelsker kan ha. Bruken er enkel. Ved å stikke en tynn spesialnål gjennom naturkorken og ned i flasken fylles den med argon-gass, en gass som ikke påvirker smaken på vinen og hindrer at oksygen slippes til. Så tiltes flasken, og vinen renner gjennom nålen og ned i glasset. Etter ønsket mengde, trekkes  nålen forsiktig ut og den elastiske korken tetter seg selv og beskytter vinen mot videre oksidasjon. Og det hele skjer uten risiko for at vinen forringes!
coravin

Som de fleste ideer er den kommet av at man hadde et problem. Ingeniøren Greg Lambrecht i USA ville gjerne drikke sine viner, uten å måtte tømme flasken ut i vasken om den ikke ble drukket fort nok. Med bakgrunn fra medisinindustrien i Burlington, Massachusetts og iver til å utvikle noe nytt ble kjøkkenbenken ryddet og ulike prototyper ble testet ut.  Siden ideén kom i 1998 og til første prototype med patent ferdig i 2003 var det mye feiling og prøving.  Deretter gikk Coravin systemet inn i en test periode med ulike viner og korktyper. Prosessen tok lang tid og kunne sammenlignes med tester medisinindustrien gjør.

Sommeren 2013 lanserte Coravin sitt produkt The Coravin 1000 Wine Access System.  Siden den gang har alle piler pekt oppover både i anseelse og aksept fra verdens vinverden. Greg Lambrecht gjestet nylig Norge og kunne fortelle at tester med både champagne og skrukork er pågående, og om de viser seg til å bli vellykket, vil nye produkter følge i årene som kommer.

Eneste bakdel med Coravin  er at den kun kan brukes på naturkorker, så plast, glass og lignende  kan ikke brukes.  Gassen som brukes er en utgift som tilkommer ved bruk , men en patron holder mellom 15 og 20 fyllinger.  Mange vinimportører i Norge naturligvis gått over til å bruke systemet da de minsker vareforbrukutgiftene drastisk.
coravin2

Argon gass er fargeløs, luktfri, smaksfri og ugiftig i både flytende form og gassform. Navnet argon kommer fra det greske ordet ἀργόν – argon som betyr «den late», noe som henviser til gassens reaksjonstreghet med andre stoffer. Den britiske vitenskapsmannen Henry Cavendish hadde allerede i 1785 forutsett argons eksistens i luft, og i 1882 fant H.F. Newall og W.N. Hartley uavhengig av hverandre nye spektrallinjer i luft. De var imidlertid ikke i stand til å isolere grunnstoffet som forårsaket linjene. I 1894 ble argon som første edelgass oppdaget av Lord Rayleigh og Sir William Ramsey. I et eksperiment fjernet de alt nitrogen og oksygen fra en luftprøve, og sto igjen med argon. I 1904 fikk Ramsey Nobelprisen i kjemi, mens Rayleigh fikk Nobelprisen i fysikk for oppdagelsen av argon.

Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Fra vinsamleren som vil prøvesmake litt av samlingen sin, eller når vin skal matches mot mat.  Referansesmaking er et annet viktig aspekt for vinjournalister, vinstudenter og vinimportører.  En liten smak, så kan du teste vinen om 1 år eller 14 om du vil. Nytteverdien er enorm.  Enhver restaurant eller vinbar som driver seriøst med vin, og som har lyst å tilby vin på glass til sine gjester bør anskaffe seg en.  Jeg er i hvert fall ikke i tvil og etter å brukt den over lengre tid vil jeg anbefale den på det varmeste! Terningkast 6.  Coravin kan kjøpes her

Kilde: Det gjøres oppmerksom at artikkelforfatter samarbeider med Howard AS som offisiell Riedel ambassadør i Norge. Artikkelen er skrevet på eget initiativ.

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    2Paskevin Vinnere BIB Mars 2016 Photo Svein Lindin-7470

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    coravin

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Begruenung

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Vino2

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Den store Amarone testen - 10 på topp

    Masi Mai 2015 foto Svein Lindin19

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
  2. På topp - Bag in Box listen 2017

    2Paskevin Vinnere BIB Mars 2016 Photo Svein Lindin-7470

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Riedel Rent
Riedel Glass

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet