Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Franske julegaver

Nevn Bordeaux for en som er blitt glad i kvalitetsvin og vedkommende vil smile og begynne å bable i vei på et ukjent stammespråk. Er vinen fra østsiden eller vestsiden? Hvilken årgang er best og er kvaliteten verdt prisen?. Fortvil ikke. Stammespråket lærer du deg fort. En ting er i hvert fall sikkert: Årets beste vinøse julegave kommer fra Bordeaux. 3.desember åpner salget av vinøse vingaver på spesialpolene i Norge.  Over 370 varelinjer er valgt ut av 1000 tilbud og Norge står igjen på vinnerpallen når det gjelder utvalg! Last ned listen: Spesialbutikk_Bordeaux_Desember_2015

En klassiker før jul: Bordeaux! Foto: Svein Lindin

En klassiker før jul: Bordeaux! Foto: Svein Lindin

I Norge er det mange med forkjærlighet for Bordeaux, det er ikke uten grunn. Mange av verdens beste viner kommer derfra og store deler av verdens utvikling innen vin de siste 30-40 år er basert på hva denne regionen har fått til. Bordeaux har på mange måter satt standarden.

Den første kilden på at det ble dyrket vin fra området kommer fra den romerske forfatteren Plinius den eldre 71 e.Kr. Derimot skulle det gå lang tid før man ser sporene etter eksport. Regionen Aquitaine som Bordeaux er en del av ble engelsk territorium gjennom giftemålet mellom Eleonore av Aquitaine og Henrik II av England i 1152. Allerede på 1300 – tallet var eksporten fra Bordeaux på 800.000 hl vin, mesteparten av dette gikk på tønner til England. Etter at hundreårskrigen var over i 1453 og området ble fransk igjen var sterke bånd knyttet til handel mellom landene.

På 1800-tallet var Bordeauxvinene sterk etterspurt og mange av dagens vinslott og merkevarer så dagens lys. Det store skiftet for kvalitet kom i 1855 etter innføringen av den offisielle klassifikasjonen av Bordeauxviner. Her ble de 61 beste vinslott inndelt i fem Cru’er. Hovedinndeling er den samme i dag og slottene som er med er fortsatt sett på som de beste.

Etter annen verdenskrig har vin fra Bordeaux generelt og 1855 klassifikasjonen spesielt hatt en formidabel utvikling i rykte og pris. Den største prisutviklingen har skjedd siden 1980-tallet. Gjennom presse og dedikert kjøpesterkt publikum over hele verden har Bordeaux fått et frynsete rykte for å være overpriset og ikke alltid av den kvalitet den bør være. Det gjelder å finne sikre kilder. For øyeblikket er spesialpolene de sikreste kildene for folk flest.

Du handler ikke de beste Bordeaux vinene på supermarkedet i utlandet. I Norge har Vinmonopolet gjennom spesialpolene på få år opparbeidet seg godt rykte for innkjøp, vurdering og lansering av både modne og lagringsdyktige viner fra Bordeaux. De aller ivrigste kundene har tidligere ligget i telt utenfor butikkene for å sikre seg de beste vinskattene. På tirsdag hadde vi en større gjennomgang av utvalget som presenteres før jul. Hvilket himmelrike av viner som legges frem! Vi ble på nytt imponert av produktsjefene på spesialpolene og har trukket frem 8 av de beste kjøpene, basert på kvalitet og tilgjengelighet.  Det hersker ingen tvil om hvem som sitter i førersetet når det gjelder utvalg av kvalitetsvin i Norge.

Gardermoen taxfree kan seile opp som tilbyder av god Bordeaux Er du på reisefot vil vinene på Gardermoen friste, forrige mandag smakte vi på nærmere 30 av dem. Utvalget er riktignok begrenset i forholdet til spesialpolet og vinene er pur unge, men ser man bort i fra havet av intetsigende vin som selges der øker Heinemann sitt utvalg av kvalitetsvin i Norge. En utvikling Vinmonopolet må ta svært alvorlig om de skal være et foretrukket valg. Last ned listen her: Tax Free November 2015 Bordeaux

Fakta: Vær oppmerksom på at det blir rift om de beste vinene, men muligheten til å finne en flott vin fra Bordeaux finner du ikke andre steder i verden! Vinmonopolet sine syv spesialbutikker i Norge gjør seg klar til årets vinhandel!

Fakta: Spesialpolene ligger på Aker Brygge og CC Vest i Oslo, Walkendorfsgate i Bergen, Valentinlyst i Trondheim, Sandefjord, Hamar og Sandnes Sentrum. De aktuelle vinene kan bare kjøpes her, og ikke sendes til andre pol.

6291901
Ch. Figeac 2005
Middels rød farge. Solbær, ceder og røde bær på duft. Konsentrert flott fruktighet og syrlighet.
kr 1 278,40
87 poeng (terningkast 6)
Lars Søreide AS

9705301
Ch. Brane-Cantenac 2008
Dyp rød farge med brun kant. Røde bær, nype og utviklet cedertre på duft. Ettersmak preget av nype og rød frukt. Svært godt kjøp!
kr 524,40
88 poeng (terningkast 6)
Lars Søreide AS

3627301
Ch. Lafon-Rochet 2012
Dyp rød farge Solbær, røde bær og anis på duft. Saftig og deilig fruktighet Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau.
kr 367,10
87 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

3578601
Ch. Gloria 2012
Dyp rød farge. Solbær, plomme og anis på duft. Saftig anslag med fruktdrevet stil.Fast og elegant  avslutning
kr 364,30
87 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

3610701
Ch. Palmer 2012
Middels rød farge. Plomme, røde bær og solbær på duft. Saftig bærpreget, men elegant vin med lang ettersmak. Nydelig konsentrert vin Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau.
kr 2 249,90
94 poeng (terningkast 6)
Better Wines AS

3627801
Ch. d’Issan 2012
Middels rød farge. Paprika, solbær og plomme på duft. Saftig anslag og lang ettersmak. Flott syrlighet og markert tørr avslutning. Noe av de bedre i slippet!
kr 579,90
89 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

3578701
Ch. Poujeaux 2012
Middels rød farge. Solbær, krydder og plomme på duft. Frukttdrevet med paprika , solbær på smak. Stram ettersmak. Bør lagres 5-7 år
kr 310,- 87 poeng (terningkast 5)
Hans A.Flaaten Vins Fins

3580201
La Parde Haut-Bailly 2012
Middels rød farge. Solbær, krydder og plomme på duft. Elegant, stilsikker utgave. Saftig fruktdrevet solbærtoner i anslaget Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau.
kr 329,-
87 poeng (terningkast 6)
Birkedal Hartmann Norway AS

Vinkorker fra Bordeaux Foto: Svein Lindin

Vinkorker fra Bordeaux Foto: Svein Lindin

Kilde: Publisert i Finansavisen 28 november 2015

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet