Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Champagnegaloppen til jul og nyttår

Champagne er like mye forbundet med nyttårsaften som nyttårsraketter. Selv om det er ulike typer musserende som åpnes og fortæres er det lyden av smellet, den forløsende kullsyren som gjerne popper ut av flasken som bringer den rette stemmingen. Overraskende nok er det likevel en vin med pærebruslignende smak som setter standarden på stemningen.

Intet slår god Champagne!

Intet slår god Champagne!

I Norge er det Prosecco som leder an i salgsutviklingen. Vinene er lette å like for et ungt publikum med sin flotte design og enkle fruktighet med syntetisk karakter av eple og pære. I tillegg har Prosecco merkbar restsødme og er rimelig i pris. På den annen side kan man hevde at dette er pregløse og kommersielle musserende viner som tar all oppmerksomhet bort fra de virkelig gode musserende vinene.

Det finnes imidlertid bare en original, og den heter Champagne. Et menneskeskapt merkevareikon som symboliserer de viktige begivenhetene i livet. Enten det er tap eller seier, bryllup eller fødsel. Der det er feststemning eller et markeringsbehov, der finner du champagnekorker som spretter i taket. Champagne var opprinnelig kjent som ”stille vin”, det vil si ikke som musserende vin. Det var først mot slutten av 1600-tallet at man begynte å utvikle den musserende vinen som regionen er verdensberømt for i dag. Nøyaktig når den første Champagnen så dagens lys er usikkert, men man vet fra historien at vinene – etter de kalde vintrene – ofte ”våknet” med vårens varme og utviklet et lett perlende innhold av CO2, antagelig fra den malolaktiske gjæringen eller fra rester av ugjæret sukker.

Bak ordet Champagne finner du stor verden av informasjon, det handler blant annet om vinstilene champagne byr på, om begrepet liqueur de dosage og sist om forståelsen av store merkevarenavn sin innflytelse på Champagne. Champagne er en hvitvin som for det meste lages av tre druesorter. Den grønne druen Chardonnay vokser i Côtes des Blancs, og gir aroma, finesse, friskhet, spenst og eleganse. I tillegg dyrkes Pinot Noir og Pinot Meunier, begge blå druer med ”hvit” druemost. Pinot Noir bidrar med smaksrikdom, substans og fylde og gir sjenerøs vin som tåler å lagres, mens Pinot Meunier betraktes mer som en arbeidshest og brukes som for å tilføre fylde.

Lages Champagne av kun en druesort, eksempelvis av Chardonnay, brukes betegnelsen Blanc de Blancs – hvit av hvit. Dette er en Champagne som har en lett, elegant og fruktig stil. Lages Champagnen kun av Pinot Noir, kalles den Blanc de Noirs – hvit av mørke druer, som igjen gir oss en generelt fyldig, rik og fastere vin. Blandinger av druene sørger for å kreere balanse i smak, friskhet, kropp og fruktighet som gir den elegante finessen Champagne er berømt for. Enkelte topp Champagne-viner kan være en blanding av så mange som 50 forskjellige komponenter fra ulike årganger, druer og vinmarker.

Blant alle de metoder som blir brukt for å frembringe bobler i vin er Méthode Champenoise den mest sofistikerte, og selvfølgelig den eneste tillatte i Champagne. Den fungerer ved å gjenta gjæringsprosessen en andre gang, men i flasken: Den stille vinen fra ulike vekstplasser, druesorter og årganger blandes vanligvis til en husstil. Hvert champagnehus har altså sin egen stil, og dermed sin hemmelige oppskrift for blandingen. Når hustilen er blandet tilsetter man litt rørsukker og gjær. Vinen fylles på flasker som kapsles og skal ligge i champagnehusenes svale kjellere nede i krittbruddene, i minst tolv måneder. Perioden kan utvides nesten så lenge man vil, flasken er nå nærmest i en evig ung tilstand.

Den andre gjæringen altså sted på flasken. Sukker og gjær danner kullsyre og vinen blir musserende. Det blir gjærfelling igjen i flasken og tiden som vinen tilbringer med gjærcellene er ikke bortkastet, ettersom dette tilfører mer kompleks smak og en fyldigere konsistens. De bedre Champagnene (inklusiv årgangsviner) er i kontakt med gjærcellene lengre enn andre.

Etter man fjerner gjærfelling og innen man setter i den endelige champagnekorken reguleres vinens sødmegrad – liqueur de dosage eller liquer d’expédition, som er en blanding av rørsukker oppløst i Champagne. Det er seks ulike nivå: Ultra Brut, Brut Zéro, eller Non dosé (ingen tilsetning, under 6 g/l). Brut, den mest brukte (inntil 15 g/l). Extra Sec, (12-20 g/l). Sec, (17-35 g/l). Demi Sec, (35-50 g/l) og Doux (over 50 g/l).

Høytiden tilbringes ofte med familie og venner, gjerne så mange at man kan kjøpe inn mer enn bare en musserende flaske. Hvorfor ikke kjøpe inn også en Champagne for å smake mot en Prosecco? For den som ikke har prøvd dette tidligere vil jeg bli overrasket om man ikke kjenner forskjell mellom dem. Hver enkelt må selv avgjøre hvilken som er best og om Champagnen er verdt prisen. Selv er vi ikke i tvil om egen konklusjon…

Kilde: Publisert i Finansavisen 19 desember 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, Extra Brut

  Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og kjeks på duft. Konsentrert anslag med balansert sylrig og mousse. Tiltalene ettersmak med eple og lime i ettersmaken.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 299,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44477 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • E. Michel Extra Brut

  Lys gulgrønn farge. Sitrus, grønt eple og mineralsk på duft. Nyansert klkkeklart anslag med sitrus og gjær toner. Enkel, men smakfull Champagne med kremet stil

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 299,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 80520 Importør: Bonum Beverages AS
 • Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs

  Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft. Middels konsentrert fruktig anslag med balansert syrlighet og mousse. Rimelig og svært mye Champagne for pengene!

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 274,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 58132 Importør: Better Wines AS
 • Pol Roger Brut 2006

  Middels gyllen farge. Modent eple, sopp,sitrus , honning på duft. Fyldig anslag med god moden frukt. Balansert og nydelig som vanlig. En av de beste med bobler på polet!

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 479,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 2561 Importør: Vinetum AS
 • Moët & Chandon Impérial Rosé

  Lys rosa farge. Rødt eple, sitrus og vegetal på duft. Frisk syrlighet og ettersmak preget av balansert syrlighet og tiltalende moussse. Vellykket vin i en litt dyr utgave

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 409,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 41378 Importør: Moët Hennessy Norge AS
 • Charles Heidsieck Brut Vintage 2005

  Middels gulgrønn farge. Ristet nøtt, toast og rødt eple på duft. Sitrustoner og mineraler i anslaget. Kremet og elegant Champagnestil. Server i hvitvinsglass. Absolutt en favoritt til prisen

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 595,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 20326 Importør: Chaeos Import AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord


 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet