Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Frank Cornelissen- Matvennlig og ekte vin fra Etna!

Om du har lyst å dra til Sicilia å besøke Frank Cornelissen må du passe på å komme fullstendig luktfri. Med parfyme på kroppen er du ikke velkommen i hans vinkjeller. Frank Cornelissen tilstreber det ekstreme i vinverden. Veien har vært lang siden oppstarten i 2001 på Etna, motstanden mot ham måtte han slutte å lese om. Hans overbevisning i retning av rene og naturlige viner med minst mulig ytre innblanding finner stadig nye venner, også her i Norge.

Etna og vinmarker

Etna og vinmarker

Vårt første møte med viner fra Frank Cornelissen var i 2003. En flaske med Magma 2004 fra Etna var kommet på smakebordet. Ikke var den vond, men likevel luktet rart, var grumsete av utseende og smakte rart. Vi avskrev den fort som noe vi ikke forstod og langt mindre ville kjøpe. Siden har vi skiftet mening. Etter 2008-årgangen har det kommet stadig bedre viner fra trollmannen på Etna. Vi møtte ham nylig i Norge og vi åpnet samtalen med et ord: Naturvin.

Frank Cornelissen Foto Svein Lindin

Frank Cornelissen Foto Svein Lindin

Lovverket i EU og  andre land gjør det mulig å tilsette langt over 200 forskjellige ingredienser for å stabilisere eller endre smaker på vinen. Alt for å sikre produksjonslinjen eller for å gjøre det billigere å lage vinen. For å unngå den type drift går mange vinprodusenter  mot organisk eller biodynamisk drift i vinmarkene. Frank Cornelissen har gjort det og tatt det lengre.

Straks Frank Cornelissen hører ordet naturvin synker brystkassen hans, og på inn og ut pust har han en innøvd tale om sitt syn på begrepet naturvin. Noe han i starten frontet, men etter hans mening har blitt så utvannet at det må må nye tanker inn. Han foretrekker å kalle sine viner rene og naturlige. – Du kan ikke kalle vinen din naturlig om du tilsetter noe som helst, for eksempel ekstra svovel, tannin eller syre. Mange produsenter rundt omkring i Italia kaller vinene sine naturlige og tilsetter svovel for å stabilisere vinen og pøser på med tanniner for å skape struktur. Øynene hans blir mørke, og etter en kort tenkepause kommer det. – Etter min standard skal ingenting tilsettes, dermed basta. Det kan virke som mange liker hva han gjør. Lovverket for å tilvirke vin i EU og  andre land utenfor langt over 200 forskjellige ingredienser for å tilføre, stabilisere eller endre smaken på vinen.

Etter en ytterst beskjeden start på noen tusen flasker i 2003, har årsproduksjonen nå nådd omlag 60.000 flasker. Han sysselsetter 12 personer gjennom året. 16,5 hektar med vinmarker, fordelt på 15 forskjellige steder og 2 hektar med oliventrær gjør at han ser snart slutten på hva som er mulig å produsere med dagens fasiliteter. Frank Cornelissen er derimot bestemt på at 100.000 flasker er det absolutte maksimum som kan lages uten at han selv blir en papirflytter. Det vil han unngå for alt det er verdt. En annen bieffekt er hans popularitet.

Frank Cornelissen innså så sent som i fjor at at har blitt en ”superstjerne”. Etter 15 år har det blitt så mange tilhengere at han ikke lengre kan gå på den lokale vinbaren for å henge med venner. Det er for mange vinturister som vil hilse, ta selfie og diskutere vin med ham.

Første gang du smaker Cornelissen viner må du forvente noe annet enn det vanlige. Markert konsentrert og syrlig. Men om du avkjøler vinene, setter dem opp mot mat med noe fett i, for eksempel andebryst og serverer vinene rødt og hvitt om hverandre vil du oppleve en matvennlighet få andre kan vise til. Vinene er transparente, har et litt grumset utrykk, men etter vår mening har de siden 2008-årgangen blitt svært attraktive til å kjøpe, også for lagring. Frank Cornelissen har blitt en voksen og reflektert vinmaker på 54 år, fortsatt ung nok til å lage mange flotte årganger i årene fremover. Det gleder oss og mange nordmenn.

Kilde: Publisert i Finansavisen 12 desember 2015

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Cornelissen Rosso Del Contadino 9 2013

  Røde bær og plomme på duft. Spesiell utgave med mineralsk toner. Saftig, konsentrert anslag med lang ettersmak. Rød frukt i avslutning, god matvin. Server avkjølt i store glass

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 229,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 61197 Importør: Non Dos AS
 • Cornelissen Munjebel Bianco 2014

  Gul frukter, plomme,salt og sitrus på duft. Konsentrert anslag med fyldig, rik ettersmak. Balansert til markert syrlighet og lang ettersmak. Flott matvin.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 329,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 93829 Importør: Non Dos AS
 • Cornelissen Munjebel VA 2012

  Kirsebær, markjordbær og røde bær på duft. Saftig elegant konsentrasjon. Fruktdrevet avslutning med lang flott syrlighet og finesse. God matvin

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 465,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95245 Importør: Non Dos AS
 • Cornelissen Susucaru Rosato 2013

  Røde plommer, jordbær, bringebær og krydder på duft. Saftig , konsentrert i anslaget. Noe grapefrukt i ettersmaken, men for en herlig syrlighet. Prøv den til fet mat i julen, eller til fårikål!

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 249,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5294 Importør: Non Dos AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet