Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Hva skal vi drikke til julematen?

Tiden for julebord nærmer seg, og med den tradisjonell norsk julemat og god drikke. Et tilbakevendende spørsmål er: Hva skal vi ha i glasset dersom vi ikke ønsker å følge norsk tradisjon?  Øl og akevitt er som kjent klassisk følge til norsk julemat, men det går fint med vin også, kanskje vel så bra? Stadig flere velger vin. Er du fortsatt i tvil?

Oppskrift Svineribbe og vin: Kjøttet som i seg selv er relativt smaksnøytralt med mye fett, serveres gjerne i følge med medisterkaker og medisterpølser. Dette er en rett som fordrer drikke som renser opp i munnhulen og tilfører friskhet til kombinasjonen. Det går greit med rødvin, men vær oppmerksom og velg en syrlig, frisk, fruktig vin med moderat tannin-nivå.  Gjerne en Barbera fra Piemonte eller en klassisk Valpolicella. Foretrekkes hvitvin går det bra med en tysk riesling av god kvalitet.  Prøv gjerne andre syrefriske, fruktige viner, men det er vanskelig å overgå en god riesling. Champagne kan klare brasene.

Oppskrift Pinnekjøtt og vin: Dette er en velkjent julemiddag på Vestlandet, men har vunnet anerkjennelse i store deler av landet. Smaksmessig kan en velge mellom to varianter; saltet og tørket eller saltet, røkt og tørket. Pinnekjøtt er salt, fett og med mye smak. Vi har utallige ganger – med godt resultat – valgt hvitvin. Gode alternativ finner vi i Alsace, men også i Tyskland. Det kan gjerne være tørr Alsace-riesling, eller tysk riesling med noe restsødme og fin syresnert.

Oppskrift Kalkun: Fra det fete til det magre og milde. Tilbehøret og hva vi fyller kalkunen med vil være avgjørende for valg av drikke. Eple og sviskefyll brukes mye. Velges rødt går det bra med vin på Barbera fra Piemonte og Sangiovese fra Toscana, eller også her er Valpolicella eller Beaujolais gode alternativ. En god Pinot Blanc fra Alsace og sist men ikke minst, en riesling med en aning restsødme fra Rheingau gjør også nytten.

Oppskrift Torsk: Hvit og mager fisk med mild, delikat smak. Også en vestlandsfavoritt som julemiddag. Bergensernes tradisjon med rødvin som følge kan mer enn gjerne anbefales. Selv om vi vet at det opprinnelig var Bordeaux som ble foretrukket ”i det gode selskap”, anbefaler vi viner med mindre garvesyre, som kan serveres lett svalende. Igjen ender vi opp med Valpolicella. Det er heller ikke helt bak mål å servere en Dolcetto eller en enkel og saftig bordeaux laget på Merlot. Velges hvitvin går det bra med en Sauvignon Blanc fra Loire, eller en hvit Bordeaux på samme drue.

Oppskrift Lutefisk og vin: Dette er en rett det kan være vanskelig å velge vin til, avhengig av tilbehøret man velger. Vi har prøvd og feilet mange ganger og har erfart like mange ganger at lutefisken bør ha følge av hvitvin med god fylde og syresnert. Gjerne Pinot Blanc fra Alsace, eller en syrefrisk Weisburgunder som druen kalles i Østerrike, eller en Grüner Veltliner fra samme land? Tørr Champagne eller en Crémant de Bourgogne er forfriskende og rensende til baconfettet og øvrig tilbehør.

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet