Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Sør-Afrikas konge av Chenin Blanc

Vingården Raats holder til i Polkadraai Hills like utenfor Stellenbosch øst for Cape Town. Vinmarkene ligger 250 meter over havet og har en snittalder på over 25 år. Lav avkasting og fokus på et levende jordsmonn er grunnpilarene til vingården.
1 Raats Hovedhus

Bruwer Raats kom tilbake til familiebedriften i 2000 etter en fire år lang dannelsesreise og vinlære i Bordeaux, Toscana, Napa, og Rheingau. Før reisen studerte han Viticulture og Enology ved universitetet i Elsenberg. Vel hjemme i Sør-Afrika bestemte han seg for å gå nye veier. Tradisjonelt er normen for vindruedyrkere i Sør-Afrika å ha et stort utvalg av druer for å selge til vinprodusentene. Slik også for familiebedriften hans før Bruwers lange utenlandsopphold. Bruwer Raats mener imidlertid at fremtiden for Sør-Afrika er å spesialisere seg, og ikke lage viner som i det store bildet er like, uavhengig av hvilket land de kommer fra.

Raats familien er synonymt med druene Chenin Blanc og Cabernet Franc i Sør- Afrika, nesten som Tine er for nordmenn og melk. Selv om vinprodusenten Raats startet opp så sent som i 2000, har Raats satt store spor etter seg allerede! Bruwer driver vingården videre etter at Jesper Raats Junior solgte seg ut og Jesper Raats senior gikk bort i 2009. Bruwer Raats har siden 2002 kjøpt vinmarker i Paarl, Durbanville Hills og Paardeberg. Alle er beplantet med Chenin Blanc og Cabernet Franc med samme økologiske filosofi som vinmarkene i Stellenbosch.

1 Bruwer-lo-res12014Bruwer Raats sin innsats for Chenin Blan og Cabernet Franc har gjort at vinene preges av kompleksitet og konsentrasjon, spesielt når de blir noen år gammel. Som de fleste viner som har konsentrasjon og en periode på eik, er utfordringen å vente noen år før drikkevinduet åpner seg. Raats er så langt den produsenten av Chenin Blanc og Cabernet Franc som leder an i Sør-Afrika.

Opprinnelig har Chenin Blanc vokst i Loiredalen i mer enn tusen år og sannsynligvis har druen sitt arnested der. Det er en spesiell druesort som allerede på 800-tallet ble dyrket av munkene i Abbaye de Glanfeuil i Anjou på Loires venstre bredd. Chenin Blanc er en fortryllende og mystisk drue. Den anvendes i alle mulige hjørner av verden, men trives og yter aller best i svalere klima. I verden for øvrig – med unntak av Sør-Afrika – er Chenin Blanc mest forbundet med enklere kvalitet. I Sør-Afrika kalles Chenin Blanc for Steen, men på internasjonale etiketter er det som oftest likevel Chenin Blanc som blir brukt. Karakteristiske trekk er at den utvikler mye syre som bidrar til lagringsevne.

Bruwer Raats mener at det varme klimaet i Sør-Afrika bringer Cabernet Franc frem i lyset. Druen blir mindre utsatt for sykdommer og sammen med bedre kunnskap om vinifikasjonen har man tatt kontroll over en vanskelig drue. Cabernet Franc har alltid stått i skyggen av sin slektning og mer respekterte Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc skyter knopp og modnes tidlig, og trives godt i klima som Sør-Afrikas, som bringer frem dens deilige fruktighet og beherskede tanninstruktur. Historisk er det en meget viktig blandingsdrue i Bordeaux, der den sammen med Merlot og Cabernet Sauvignon står for noen av verdens mest kjente og store viner. Alene er den best fra Sør-Afrika!

Kilde: Publisert i Finansavisen 5.desember 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Raats Original Chenin Blanc 2012

  Middels gulgrønn farge. Limeskall, modne epler, honning toner på duft. Moderat syrlighet. Mineraldrevet intensitet og friskhet. Moderat eik. Flott matvin.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 194,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 50725 Importør: Vinarius
 • Raats Chenin Blanc 2012

  Lys gulgrønn farge. Modne gule epler, blomster, bivoks på duft. Moderat syrlighet. Fruktdrevet intensitet og friskhet. Fatpreget utgave. Lang ettersmak

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 249,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 50724 Importør: Vinarius
 • Raats Cabernet Franc 2009

  Dyp rød farge. Mørke bær, plomme og krydder på duft. Kanel, anis og sjokolade i anslaget. Balansert syrlighet og fruktighet i ettersmaken. Bør dekanteres og luftet etter åpning

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 329,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98650 Importør: Vinarius
 • Raats Original Red Blend 2009

  Middels rød farge. Sorte bær, modne solbær på duft. Fruktdrevet stil med leskende avslutning og balansert syrlighet. God matvin.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 199,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 52376 Importør: Vinarius

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet