Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Den store Amarone testen – 10 på topp

I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen av britiske vinskribenter. Opprinnelig er Amarone en søt vin med navn retico – i dag kalles den recioto. En søt vin laget i sin helhet av tørkete druer, da som nå, og opprinnelsen til vinstilen Amarone som vi kjenner så godt i dag. Navnet Amarone betyr «den store bitre» som hentyder vinens klassiske bitre avslutning.

Amarone testen 2016 foto Svein Lindin

Amarone testen 2016 foto Svein Lindin

Amarone della Valpolicella er etter hvert mer kjent som Amarone. Tradisjonelt lages den av tørkede druer fra Corvina, Rondinella og Molinara. Det opprinnelige vinområdet for Amarone kalles Classico på etikettene. Det ligger nordvest for Verona, men ble i 1968 utvidet sørover og østover mot hvitvinsdistriktet Soave. Amarone produseres helt eller delvis av tørkede druer (passito) som noen ganger kan bli angrepet av edelråte. Vinen blir dermed alkoholsterk og fyldig. Til forskjell fra den klassiske recioto får Amarone gjære helt ut og blir dermed tørrere. En Amarone kan ikke ha mindre enn 14 % i alkoholinnhold og må lagres minst i tre år før den legges ut for salg. Restsukkerinnholdet kan ikke være høyere enn 15 gram/liter. I Norge selges nærmere 400.000 flasker årlig av Amarone.

Opp eller ned i kvalitet? I desember 2009 ble Amarone klassifisert som DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) DOCG-områder er små lommer inne i DOC-områdene, og betegnelsen garanterer fremragende produkter, som har vært gjenstand for enda strengere kvalitetskrav enn produkter fra DOC-området.

Man skulle tro at det var et stor steg opp i kvalitet for Amarone. Det er imidlertid en negativ trend i Valpolicella som kalles sukkerkrigen. Endring i lovverket gjør at restsukkernivået er økt betraktelig fra 2007. Hva gjør en økning på noen få gram sukker pr liter med smaken? Sagt med enkle ord kamuflerer den dårlig håndverk fra vinmakeren. Mange kvalitetsprodusenter misliker endringen og ønsker seg tilbake til nivåer rundt halvparten av restsukkernivået. Det kan virke som de ikke vinner frem med sitt syn. Store kommersielle vinaktører har satt sitt grep på volumproduktene. Samtidig sitter de i komiteene som regulerer lovverket.

Appassimento

Appassimento

På den andre siden har vin laget av appassimento teknikken skapt vinstilen ripasso som har blitt svært populær. Den bruker restene etter Amarone produksjon for å gjennomgå en annengangsgjæring som gir høyere alkohol og større fylde. Problemet og spørsmålet man kan stille seg er om all vin som kalles ripasso virkelig er det? Det lages ikke tilstrekkelig med Amarone til å tilføre ripassoprodusentene nok Amarone restproduksjon. En trist utvikling for et område hvorfra det selges mer rødvin på Vinmonopolet enn fra hele Frankrike til sammen!

Det finnes ennå gode viner og produsenter Hvordan finner du frem til en god produsent av Amarone? I vår test nylig smakte vi oss gjennom over 30 viner. Hovedtrekket blant dem er tydelig, det finnes en skog av kommersielt produserte viner. Dominerende alkohol, manglende fylde og markert svakere munnfølelse er felles stikkord. Etter vår mening er produsenten Tommasi på den verste siden sammen med Pasqua, Zeni, og Conte Ricci. På topp troner Bertani sammen med Masi, La Bionda, Speri og Valentina med konsentrerte og fyldige viner. Produsenten Pieropan overrasket stort, men sin fruktdrevne konsentrerte stil. Pur eleganse på flaske.

Kilde: Publisert i Finansavisen 23. januar 2016

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Rocca Sveva Amarone della Valpolicella 2008

  Middels rød farge. Kirsebær, tørket frukt og anis på duft. Sval fruktighet med modne, kirsebær, mørke bær i anslaget. God konsentrasjon og lengde

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 389,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 40232 Importør: Arcus Wine Brands
 • Valentina Cubi morar Amarone 2009

  Middels rød farge. Kirsebær, moden trefrukt og tørket frukt på duft. God konsentrasjon i anslaget. Mørke bær og anis i avslutning, noe tørr avslutning. Bør lagres

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 479,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 35617 Importør: Trans Nordic Selections AS
 • Bussola Amarone Classico 2008

  Middels rød farge. Plomme, anis og tørket frukt på duft. Konsentrert anslag med kirsebær, tørket frukt på smak. Rik, fyldig utgave. Bør lagres noen år. På tredjeplass i testen

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 399,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 59551 Importør: Red & White AS
 • Speri Amarone della Valpolicella Classico 2010

  Middels rød farge. Rosin, fiken og tørket frukt på duft. Modne plommer og søtladet frukt underbygger en saftig og fruktdrevet stil. Balansert og elegant

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 409,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 57465 Importør: Best Buys AS
 • Massimago Amarone della Valpolicella 2010

  Middels rød farge. Sviske og fiken og plomme på duft. Kirsebærfruktighet og mandel på smak. Deilig fruktighet med lang ettersmak av mørke bær. Konsentrert utgave.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 449,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 19320 Importør: Fondberg AS
 • La Bionda Amarone della Valpolicella Classico 2009

  Middels rød farge. Fiken, rosin og tørket frukt på duft. Røde bær, plomme i anslaget. Søtladet avslutning med moderate tanniner. Bør lagres.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 359,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 47636 Importør: Moestue Grape Selections AS
 • Signorelli Amarone della Valpolicella 2010

  Middels rød farge. Rosin, tørket frukt og mørke bær på duft. Rik sødmefullt anslag med tørket frukt og plomme på smak. Balansert alkohol og syrlighet.

  Terningkast 4 86 poeng
  kr 239,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 8035 Importør: Nordic Cellars AS
 • Pieropan Amarone della Valpolicella Classico 2009

  Middels rød farge. Plomme, sursøtt kirsebær og tørket frukt. Konsentrert og elegant Amarone. Svært bra og mye vin for pengene. Nest best i testen.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 399,40 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 97526 Importør: Winetailor As
 • Masi Costasera Amarone Classico 2009

  Middels rød farge. Tørket frukt, kirsebær og anis på duft. Middels konsentrert med flott syrestruktur. Markerte tanniner, bør lagres frem til 2020. Godt kjøp!

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 359,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 7741 Importør: Symposium Wines AS
 • Bertani Amarone Della Valpolicella Classico 2005

  Middels dyp rød farge. Tørket frukt, rødplomme og sopp på duft. Konsentrert fruktighet med anis, røde bær i anslaget. Modne tanniner. Best i test!

  Terningkast 6 91 poeng
  kr 639,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6270 Importør: Winetailor As

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet