Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Nyttårsforsettet: La 2016 bli året du dropper Riesling!

Ordet Riesling er vi så trøtt av til tider at man kan bli trist. Deprimert er gjerne det rette ordet. Trist og deprimert på vegne av så mange i Norge som forbinder god smak utelukkende med denne druen. For det finnes en rekke andre druer og land å hente inspirasjon fra, som alle kan bestilles på Vinmonopolet i dag. Gjør 2016 til året du unngår Riesling og heller prøver noe annet!

Spør om noe annet enn Riesling i 2016

Spør om noe annet enn Riesling i 2016!

Det er få ting som man bør ta hensyn når man kaster Riesling over bord. Du vil bli utfordret på din egen smak: På syrlighet, fruktighet og andre forhold som har innvirkning på smakspaletten din. Vær ikke bekymret. Norge har en av verdens beste vinbutikker å få hjelp fra. Vinmonopolet, selv om ordet monopol er noe uthulet gjennom andre salgskanaler. 16.500 forskjellige varelinjer å velge mellom er det få land i verden som kan skilte med. Trenger vi å nevne de syv spesialpolene til Vinmonopolet? Der finnes det absolutt beste av det beste i vinverden. I tillegg har Norge som et av få land døgnåpent taxfree på vei inn i landet. Mange har kort vei til Systembolaget og alle mulighet til å forenklet fortolling på opptil 36 flasker vin.

Salget går ned, verdien går opp

Salgstallene for fjoråret på polet viser en salgsnedgang for totalsalget på 686 731 liter. Dette utgjør en nedgang på 0,8 %. Samtidig viser tallene av verdien av varene som er solgt er høyere i 2015 enn i 2014. Totalt er verdien 209,5 millioner kr. høyere i 2015. Dette utgjør en økning i verdi på 1,3 %.

Den største nedgangen i liter skjer for svakvin. Her er nedgangen på 887 835 liter. Så er det en liten nedgang for sterkere drikker, mens øl og alkoholfritt er i vekst. Allikevel er det også en økning i verdi når det gjelder svakvin. Her har Vinmonopolet i 2015 solgt for drøye 150 millioner kr. mer. Så paradoksalt nok står svakvin for den største nedgangen i antall liter og den største økningen målt i kroner. Nordmenn kjøper færre, men dyrere flasker med vin.

Tyskland satset på sødme i første omgang

Tyskland hadde tiårsjubileum i 2015 som mestselgende hvitvinsland i Norge. Utviklingen har vært formidabel. I 2005 ble det solgt 3,8 millioner liter tysk hvitvin. I 2014 har dette blitt til 5,5 millioner liter. Opptil rundt millenniumskiftet handlet det om lavkvalitetsvin i Norge. Halvtørre intetsigende viner som Reiler vom Heissen og Liebfraumilch var bestselgere på midten av åttitallet og nittitallet. I dag er fortsatt halvtørre på toppen av salgsstatistikken. Vinene har bare blitt mer raffinert og balansert mot syrlighet, samtidig dreier det seg kun om en drue: Riesling. Dessuten er det viktigere for forbrukerne enn tidligere at druen er Riesling, og at dette er synlig på etiketten. Tysklands andre druer som for eksempel Silvaner, Weissburgunder og Grauburgunder ligger langt etter populariteten til Riesling. I Norge kan du betrakte alt annet fra Tyskland som mislykket. Salgstallene for andre typer tysk vin, som rødvin, rosévin og musserende er svært lave. Salgsmessig dreier tysk vin på det norske markedet seg nesten utelukkende om Riesling. Pr dags dato er det tilgjengelig 889 hvitviner fra Tyskland.

Deretter ble sødmen balansert med syre

Hvorfor kan ikke Tyskland være som Frankrike, Italia eller Portugal med mange vinstiler og sorter å velge mellom? Alle andre vinland har vinområder med utallige druer og vinsstiler på det norske markedet. Er Tyskland er et kjedelig vinland å utforske på den fronten? Tyskland har ikke lykkes å formidle andre ting enn Riesling i Norge de siste 15 årene. Hvorfor er det slik? Hovedsvaret er at Norge har blitt forført av balansen mellom sødme og syrlighet, du finner alltid en vin med den rette balansen. I nordligere regioner er regelen mellom 5 og 9 gram restsukker pr liter og 7 gram syre pr liter, lengre sør har lavere verdier. Storselgere opererer med verdier opp mot og godt over 40 gram restsukker pr liter. Nå er vi imidlertid lei av det ensidige fokuset på Riesling.

I 1990 var to viner fra Piemonte i Vinmonopolets lister. 25 år senere er 1010 viner tilgjengelig fra Piemonte. Hva sier det oss? Helt siden EU-kommisjonens president Jacques Delors og Norges statsminister Gro Harlem Brundtland spikret EØS-avtalen med de viktige unntakene for de nordiske alkoholmonopolene har Norge vært i en særstilling når det gjelder utvalg. Utfordringen er å benytte seg av mulighetene utvalget gir. Vi velger som oftest vin ut av tradisjon og egne preferanser. Vaner er vond og vende sies det, men vi lover dere: Ved å bruke bestillingsutvalget, spesialpolene og være naturlig skeptisk til basislisten vil du garantert finne nye og bedre favoritter! Gjennom 2015 har vi skrevet om mye forskjellig, viner som har begeistret oss, produsenter som har rørt oss eller vinområder eller vinstiler som ikke er A4. Smaken blir best om den utvikles er vårt motto fremover!
Spesialpol Italia

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord


 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet