Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Vietti – Kunstpause i Piemonte

Hadde grunnleggeren Patriarch Mario Vietti fått tatt en liten sniktitt på dagens virksomhet hadde han blitt overrasket og stolt over hva etterkommerne har oppnådd!

Piemonte i solnedgang Foto Svein Lindin

Piemonte i solnedgang Foto Svein Lindin

Patriarch Mario Vietti omgjorde familiegården fra ordinær gårdsdrift i 1919 til å spesialisere seg på å dyrke druer og selge disse. En liten vinproduksjon fantes allerede i utgangspunktet, og vinene ble solgt i de nærmeste byene. Situasjonen var fullstendig annerledes da enn i dagens Piemonte. Med basis i naturalhusholdning gikk det hele rundt, men det skapte liten vekst og velstand. Vietti har imidlertid vært med på hele klassereisen frem til dagens pengehusholdning.

Ikke langt fra Alba på et høydedrag ligger middelalderslottet med samme navn som byen Castiglione Falletto. Bratte åssider og vinmarker på alle kanter fører opp til den lille byen som med sine 719 innbyggerne er det en rolig by. Overhodet ikke bygget for masseturisme, biltrafikk og natteliv. Her handler det om vinproduksjon, turisme og gammel historie i høysesongen mellom mai og oktober, deretter er det stille, svært stille. Det kan virke som tiden også står stille etter klokken 15 i lavsesongen, kun avbrutt av timeslagene til den lokale kirkeklokken.

Vietti vintønner Foto Svein Lindin

Vietti vintønner Foto Svein Lindin

Vinprodusenten Vietti har sitt hovedsete og produksjon i den sjarmerende lille byen i hjertet av Piemonte. På nedsiden av slottsmurene har familien i årenes løp gravd og bygget ut etter alle kunstens regler innenfor den lille eiendommen. Stedet er bygget utelukkende for produksjon og ikke for å ta dagens økende turisme. Kun et lite bokstavskilt foran en stor jernport avslører at her ligger en av de beste produsentene i området. Når du først kommer innenfor møtes du av en gjestfrihet som er Piemontes varemerke, og langt unna vin- og turistfeller som du finner i for eksempel Toscana og Napa Valley i USA. Vinprøver og skinkebiter deles villig ut. Vietti har gjennom denne gjestfrihet og sine gode viner fått en strøm av nye besøkende. Litt for mye besøk til tider. Noen grep er tatt allerede. I utkanten av byen har familien bygget et nytt lager og flyttet hva som er mulig for å frigjøre plass i det gamle. En naturlig utvikling for de fleste produsenter som lager vin av innkjøpte druer.

Berømmelse har sin pris i vinverden. Dagens utgave av Vietti handler en del om eierskap til flotte gamle vinmarker som Brunate, Rocche, Lazzarito og Villero. Et flott rykte som produsent og om etiketter som skiller seg ut i mengden av designeretiketter. Siden 1974 har kunstnerne fått laget sine verk på Barolo Villero. Ideen kom opprinnelig en vinterkveld hvor en gruppe venner av familen Vietti samlet seg på den lokale vinbaren, og underdiskusjonen mente noen av at de kunne oppfatte fargene i vinens smak. Utfordringen ble gitt og kunstner etikettene er blitt et kjennetegn på deres viner.

Etter vår mening har Vietti en utfordring i fremtiden. Det er å kunne fortsette som familiedrift hvor kvalitet går foran kvantitet. Vi har sett det før i Piemonte. Sakte men sikkert forlater fokuset fra å være vinprodusenter til å være merkevarebyggere. Akkurat nå er Vietti et svært godt kjøp, vinene skiller seg ut med en fruktdrevet stil med god konsentrasjon. Familien behersker årgangsforskjellene i produksjonen veldig bra. Styrken er at de er gode på flere druesorter. Nebbiolo og Barbara er naturlig å være flinke på i området, men redningsoperasjonen deres i 1967 for å bevare og lage hvitvin av druen Arneis er en annen god grunn til å respektere håndverket som er skapt gjennom generasjoner. Ryktene forteller at det mot sommeren blir lansert både Moscato d`Asti og Arneis fra Vietti. I juli 2016 ble det kjent at den amerikanske foretningsmannen Kyle Krause kjøpte Vietti.

Kilde: Publisert i Finansavisen 9 januar 2016

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Vietti La Crena Barbera d`Asti 2010

  Lys rød farge, Kirsebær, røde bær og urter på duft. Fruktdrevet stil. Markert syrlighet og lengde Passer til: Svinekjøtt, Småvilt og fugl.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 390,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 19070 Importør: Fine Brands AS
 • Vietti Barolo Castiglione 2010

  Middels rød farge. Elegant fruktighet med røde bær, krydder og anis på duft. Anslaget preget av kirsebær og urter. Moderate tanniner. Deilig og frisk Barolo. Passer til: Storvilt, Storfe.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 499,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 17604 Importør: Fine Brands AS
 • Vietti Scarrone Barbera d`Alba 2012

  Lys rød farge. Modne kirsebær, røde bær og krydder på duft. Markert konsentrasjon. Balansert fruktighet og lengde. Flott matvin og en Barbera d´ Alba som fint kan lagres i noen år. Passer til: Svinekjøtt, Småvilt og fugl, Storfe.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 390,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 16676 Importør: Fine Brands AS
 • Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 2012

  Middels rød farge Kirsebær, plomme og rød frukt på duft. Saftig og elegant vin med deilig frukt. Knallbravin til god pris! Passer til: Svinekjøtt, Småvilt og fugl, Storfe.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 249,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 2882 Importør: Fine Brands AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet