Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Wongraven – Blir det bedre?

Norge har et fenomen i vinmarkedet som heter kjendisvin og som har bredt om seg de siste fem årene., Vi har omtalt suksessen til Hellstrøm har hatt med sine rødviner, hvitviner og akevitter og nå sist sannsynligvis med sin eminente julegløgg. Nå har vi resmakt en annen kjendissuksess – Wongraven.

Wongraven i vinmarkene Foto Stephan Presser

Wongraven i vinmarkene Foto Stephan Presser

Sigurd Wongraven, er mannen som står bak Wongraven vinene og frontfigur i det som regnes som et av verdens mest kjente band i sjangeren black metal Satyricon. Sigurd Wongraven bruker alle rockestjerners privilegium: Han snakker sakte, og lar ordene henge i luften, gjerne ispedd noen velformulerte til dels poetiske tanker om sitt eget virke som vinprodusent. Wongraven har solgt mye vin i Norge, og med sin ydmyke og kameleonaktige tilnærmingsmåte har han reist land og strand rundt for å bygge oppm sitt varemerke Wongraven. Fra den første lanseringen i 2010 i samarbeide med den kjente produsenten Roagna i Piemonte har Wongraven skiftet importør tre ganger, så det hersker liten tvil om at Wongraven er en krevende personlighet å jobbe for. Det handler om detaljer og kvalitet. Noe mange vinimportører glemmer i all markedsføringen i Norge.

Bak scenen: Om du plukker alt dette vekk fra Sigurd Wongraven:, Tar vekk det mystiske svarte, rockestatusen under kallenavnet Satyr, massive tatoveringer, importørskiftene, mytene, det kule imaget og det faktum at han er vanlig småbarnspappa, er gift, har passert 40 år og bor på Nordstrand, hva sitter du igjen med da? En som har forstått sammenhengen mellom detaljer og kvalitet. Akkurat som Hellstrøm har gjort det i sitt virke som kokk har Wongraven gjort det i sitt virke som musiker og vinmaker. Wongraven tar bare det lengre, han er villig til å ofre mye for at et produkt skal fungere optimalt i sitt segment. Og når alt kommer til alt er det ofte detaljener som skiller de beste fra det middelmådige fra de beste.

Godbiten: Fremdeles kan man bestille Barolo fra produsenten Roagna i Piemonte . Samarbeidet med Roagna er over, men 2008 årgangen fremstår som et svært godt kjøp under 400 kroner i Norge. Vinen er enkeltvinmarks-Barolo fra den historiske vinmarken La Pira i Castiglione Falletto. Denne vinmarken i Barolo DOCG som er kjent for å gi noen av de mest elegante og mineralske Barolene. To måneder skallmaserasjon uten og ingen bruk av nye eikefat, blandet på en miks av tre forskjellige parseller innad i samme vinmark som spenner fra 20 til over 100 år gamle vinstokker. Neste samarbeidspartner for Wongraven når det gjelder Barolo er ikke kjent for oss ennå. Vi regner med at det blir i denne kategorien av kvalitet .

En ny perle fra Wongraven er kommet med hans flaskeprosjekt Morgenstern Riesling, som er hans nye storsatsning.. Over lengre tid har Wongraven jobbet med å utvikle denne tørre rieslingen. Vinen er en blend som Wongraven har laget på Estate Riesling, Erste Lage Herrgottsacker og Grosse Gewächs Ungeheuer. Vinmarkene besittes av Weingut von Winning, som er kjent for å dyrke økologisk og biodynamisk riesling i verdensklasse fra legendariske vinmarker som Kirchenstück, Pechstein og Ungeheuer. Nøkkelen er bruk av druer fra Erste Lage og Grosse Gewächs vinmarker, som etter vår mening løfter vinen fra middels god til svært god.

Såvidt vi kan se står Wongraven merkenavnet ved et veiskille. Er det manglende risikovillighet eller manglende kreativ videreutviklingstrøtthet vi ser av varemerket nå? Både når det gjelder utvalg og lanseringstempo virker det som gammel moro først må bli solgt før nytt bringes inn. Vårt stalltips er å kontinuerlig utvikle porteføljen videre til det bedre, da vil ikke salg stagnere og oppmerksomheten svinne hen. Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

Von Winning Herrgottsacker Erste Lage

Von Winning Herrgottsacker Erste Lage

Kilde: Publisert i Finansavisen 30.januar 2015

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2014

  Middels blålilla farge. Ung fruktig, bærpreget kirsebærduft med krydder, anis toner. God syrlighet, men oppleves litt kort i ettersmaken. God hverdagsvin. Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Pizza / Pasta

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 164,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 53121 Importør: Symposium Wines AS
 • Wongraven Morgenstern Riesling 2014

  Lys gulgrønn farge. Grønt eple, sitrus, mineralske toner på duft. Konsentrert i syrlighet og sødme. Fruktig mineralsk avslutning Passer til: Fisk, Skalldyr, Ost.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 159,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 17521 Importør: Symposium Wines AS
 • Wongraven Unione Barolo 2008

  Middels rød farge, tett kjerne. Kirsebær, moreller, tobakk, anis og sopp på duft. Konsentrert flott Barolo med lange og modne tanniner i avslutning. Mye vin for pengene. Passer til: Storvilt, Ost, Storfe, Lam og sau

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 379,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 53124 Importør: Symposium Wines AS
 • Wongraven Champagne Brut None

  Lys gyllen farge. Rødt eple, sitrus hvite blomster og en anelse brødbakst på duft. Middels fruktighet og god lengde. En vellykket, enkel god Champagne i sitt segment Passer til: Fisk, Skalldyr

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 324,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 97491 Importør: Symposium Wines AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet