Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Chablis & Domaine Laroche = sant!

Norges befolkning drikker mye Chablis, faktisk mest i verden målt i antall liter per capita. Helt siden 2000-tallet har nordmenn elsket viner fra den lille søvnige landsbyen med samme navn halvannen times kjøretur sør for Paris.

Chablis lages Chardonnay-druen Foto Svein Lindin

Chablis lages Chardonnay-druen Foto Svein Lindin

Byen ble delvis bombet i 1945, men du ser fortsatt mange små idylliske skjeve steinhus ved en liten byvandring. Elven Serein renner sakte gjennom og gir den gamle handelsveien landsbyen et nostalgisk preg. Nymotens ting som armbåndsur har ingen av byens 3.000 innbyggere bruk for. Den lokale kirken Saint Martins kirkeklokker holder innbyggerne oppdatert fra klokken syv hver morgen. Byen er en også en matidyll, spesielt på markedssøndagene da gatene fylles med store og små produsenter av alt som lages i Chablis-området og mye annet godt.

En av dem som vi følger tett er Domaine Laroche. Vi følger historien deres, menneskene, redskapene og viljen deres som skal til for å få frem en god flaske Chablis. Vi har den største respekt for selve vinmarkarbeidet, det nedlegges titusenvis av timer i å vedlikeholde og pleie vinmarkene i Chablis. Nylig tok de et steg videre, de kastet overbord skrukorkene! Av med skrukork, inn med naturkork. Tidligere eier og grunnlegger. Michel Laroche var en av dem som tidlig på 2000 talllet reise verden rundt og fortalte at skrukork var fremtiden og den eneste løsningen. Naturkork var ut og prestisjevinene til Laroche fikk skrukork! En sannhet ble skapt og det tok nærmere 14 år før det skulle snu. Domaine Laroche  har gjeninnført naturkork på sin prestisjeviner og kaster en sannhet fra tidligere praktisk talt over bord. Domaine Laroche har tatt del i utvklingen som korkindustrien har vært gjenstand for de siste 10 årene og gjeninnført muligheten til å lagre vin fra Laroche både lengre og bedre. Det viser ganske enkelt mot og innovasjon i en konservativ bransje.

Chablis består av fire kvaliteter eller såkalte appellasjoner: Petit Chablis som i hovedsak er på flatene. Jordsmonnet der består av Portland-kalkstein. Chablis, som ligger på de slake åsryggene. Chablis Premier Cru, som ligger på åsryggene mot sør-vest eller sør-øst. og Chablis Grand Cru, som ligger opp langs åsryggen på høyre side av byen og elven Serein der de fleste vinmarkene heller mot sør-vest. De siste tre appellasjonene har jordsmonn som består av Kimmeridge-holdig kalkstein. Dette jordsmonnet har god drenering. Det medfører at drueplantens røtter går langt ned i jorden. Da opptar planten mer mineraler. Det gir en mer kompleks vin. Dreneringen er derfor spesielt god på Premier Cru og Grand Cru vinmarkene. Derfor blir de vinene mest mineralholdige og komplekse, og også mer lagringsdyktige.

Jordsmonnet i Chablis oppstod for ca 145 millioner år siden. Da stod det såkalte Paris-bassenget under vann. I vannet var det enorme mengder østers som kalles Exogyra Virgula. Da bassenget ble presset opp ble jordsmonnet etter hvert fullt av fossile rester av slike østers. Det preger chablis-vinene i meget stor grad, og bidrar til noen av verdens mest karakteristiske viner. Det er nok én grunn til at det er manges favorittvin. Viner fra Chablis preges ofte av en ekstraordinær mineralitet og en aromatisk eleganse. Parisbassenget strakte seg fra Portland og Kimmeridge i Dorset sør i England til Chablis, som er den syd-østlige grensen for bassenget. Engelske geologer satte navnene på disse fossile restene. Derfor har jordsmonnet fått engelske navn.

Klimaet i Chablis er kontinentalt. Det betyr at det er ganske kjølig på kveldene og nettene når innhøstings-sesongen nærmer seg. Det gir druer med høyt syreinnhold når de er modne for å plukkes. Det merkes i alle vinene fra Chablis. De er gjennomgående deilig friske. Vinene herfra passer som hånd i hanske til norsk sjømat. Prøv også vinene til en god chévre-ost. Det er en herlig kombinasjon som passer hele året. Vi gleder oss til årets Chablis fest 4 mai på Festningen Restaurant!

Chablis Foto Svein Lindin

Chablis i solnedgang Foto Svein Lindin

Kilde: Publisert i Finansavisen 27.februar 2016

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Laroche Petit Chablis 2014

  Lys grønn farge.Grønt eple med vegetal fruktig tone på duft.Fruktdrevet stil med eple og sitrus. Mineraltoner og eple/sitrus toner i ettersmaken. Passer til: Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 179,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 30413 Importør: Vinordia AS
 • Laroche Chablis 2014

  Middels gulgrønn farge. Flint, gul frukt, eple, lime på duft. Konsentrert ung Chablis. Markert syrlighet og lengde. Kan utmerket drikkes nå, men 1-2 år vil gjøre den enda mer drikkemoden. Ypperlig til østers! Passer til: Fisk, Skalldyr.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 194,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 30414 Importør: Vinordia AS
 • Laroche La Belle Vie Chablis Premier Cru 2012

  Lys gulgrønn farge. Gul frukt , eple og kalk på duft. Sitrus og mineraler i anslaget underbygges av en lang fruktighet ettersmak med syrlig avslutning. Flott utviklet Chablis .Passer til Fisk ogskalldyr.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 239,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15276 Importør: Vinordia AS
 • Laroche Chablis 2014

  Middels gulgrønn farge. Grønt eple, sitrus, mineraler på duft. Flott fruktighet balansert med god mineralitet. Vellykket boksvin 2 liter

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 399,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 49094 Importør: Vinordia AS
 • Laroche Chablis 2014

  Middels grønngul farge. Aroma som av grønt eple, mineraler/lime. Fruktdrevet stil., Middels syrlighet og god fruktkonsentrasjon i ettersmaken. Flott matvin

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 174,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6680 Importør: Vinordia

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet