Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Copain – En vinvenn fra California

Du merker det umiddelbart. Den fruktdrevne stilen med kjølig frukttoner,tydelig, avdempet eikebruk og de moderate alkoholnivåene som preger vinmaker Wells Guthrie fantastiske viner fra Copain. Det er lett å bli venn med vinene fra Copain om dagen.

Wells Guthrie

Wells Guthrie

Planen var ambiøst helt frai begynnelsen for investoren Jay Thompson og Wells Guthrie. De ville blie gjenkjent som en av de store produsentene i verden. Ikke uvanlig med slike store ord fra den kanten av verden med store ord, men noen har faktisk evnen til å holde lovnadenord. Om ikke 100% så er dagens Copain langt over 90%- tallet til å produsere toppviner hvert eneste år. Europa har riktignok ennå ikke oppdaget Copain ennå, men i Norge er vi heldige som har tilgang på disse vinene. Enn så lenge.

Copain ble grunnlagt i 1999 og ligger utenfor den lille byen Healdsburg i California. Med sine knappe 11.254 innbyggere og aner tilbake til 1857 har byen et stempel som turistmagnet etter utallige kåringer i USA som etn sjarmerende tettstedby å besøke. På åssiden utenfor Healdsburg finner du driftsbygningen med hvite vegger og rødt tak, nesten som en moderne stor låve. Besøk må avtales, ogmen gjestfriheten er størst der du er ventet i California. Turistfeller finner du flust av i området. Like rundt Copain ligger tre viktige vinområder: Russian River, Dry Creek, og Alexander Valley. De har plassert seg midt i smørøyet.

Tidlig på 2000- tallet var vinstilen til Copain det motsatte av hva som lages i dag. Og som de fleste vinprodusenter som skifter stil handler det om å gjøre erfaringere, smake mange andre viner fra andre steder i verden og så tilegne seg lærdom over tid. Etter et arbeidsopphold og studiebesøk i Burgund og nord-Rhône ble strategien endret. Den erfarne vinmakeren i Rhone, Michel Chapoutier, viste han veien. Wells Guthrie ville på banen med viner som kunne eldes samtidig som de hadde eleganse og kjølige frukttoner. Arbeidet var ikke gjort over natten hjemme i California. En nøyere seleksjon fra egne og innkjøpte av druer måtte til. Vinmarker måtte drives mer presist økologisk og høytliggende vinmarker i Anderson Valley og Yorkville Highlands ble foretrukket som kjernemateriale i vinene.

Hovedsaklig dyrkes det Pinot Noir, Syrah, og Chardonnay i vinmarkene, som for det meste ligger i åssider der svalende vinder fra Stillehavet gir et kjølig klima. I dag er det en blanding mellom egne og andres vinmarker det kommer druer fra, men målet er å eie og kontrollere de beste vinmarkene selv. Vinene Copain lager kan deles inn i tre typer: De lett-tilnærmelige Tous Ensemble vinene, de mer nyanserte Les Voisins vinene, og de uttrykksfulle enkeltvinmarksvinene som kun slippes i utvalgte årganger.

Til Norge er det de siste årene kommet en stjernehimmel av gode produsenter. Copain er en av dem og sammen med Hirsch, Knez. Donkey and Goat kjennestegnes de med kjølig og presis frukt og minimal innflytelse av fatpreg i vinene. Med Bourgognes stadige økende priser er det absolutt verdt å smake mer på fleremer av disse vinene, selv om det ikke er helt det samme. Kall det heller en vinoppdagelse. Som vi har skrevet om tidligere er det ikke lett å være lille Norge når de små partiene skal fordeles. Lange ledetider og stort nasjonalt marked setter ofte eksportmarkedet på vent hos mange produsenter. Copain har en imponerende rekke med viner tilgjengelig Norge. Vi kan nesten garantere at den situasjon ikke vil vare lenge. Vinene er rett og slett for gode!

Kilde: Publisert i Finansavisen 20 februar 2016

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Copain Tous Ensemble Chardonnay 2014

  Lys gulgrønn farge. Smørtoner, elegant gul frukt, sitrus på duft. Ren kjølig frukt med balansert syrlighet. Balansert avslutning. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 259,50 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 35949 Importør: Tramontane
 • Copain Laureles Grade Chardonnay 2012

  Middels gulgrønn farge. Konsentrert gul frukt, sitrus og smørtoner på duft. Fruktdrevet stil med kjølige toner. Lang ettersmak. Perfekt til hummer! Passer til: Fisk, skalldyr

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 449,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 22181 Importør: Tramontane
 • Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2013

  Middels blålilla farge. Kjølig frukt av røde kirsebær, ville bringebær og krydder på duft. Fruktdrevet stil med moderat syrlighet. Lang elegant ettersmak. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 268,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 26650 Importør: Tramontane
 • Copain Les Voisins Pinot Noir 2012

  Middels blålilla farge. Røde bær,  svale toner med markjordbær og krydder. Avdempet fruktighet og lang ettersmak. Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, småvilt og fugl.

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 358,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 28329 Importør: Tramontane
 • Copain Kiser Combe des Gres 2010

  Middels rød farge. Utviklet nese, røde bær, kirsebær og bringebær på duft- Konsentrert, kjølig frukt og flott syrlighet. Lang ettersmak med moderate tanniner Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 529,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 28328 Importør: Tramontane

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet