Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Spesialslippet: Derfor ble årgang 2013 så bra!

Følelsen ligner litt på reisefeber, en spenning og forventning som ikke slipper taket. Jeg våknet tidlig på morgenen, i svært godt humør. Min medskribent Stig var dessverre bortreist. Han angret seg da når smakelisten ble kjent kvelden før. 2013- årgangen i Bourgogne skulle smakes på. 73 viner, Vin for 73.975,80 kroner sto klar i kjøleskapet på hovedkontoret på Vinmonopolet i Akersgaten. Klokken 08.30 startet oppløpet mot smakingen som begynner presis kl 09.00. Tiden ville stå helt stille, og det kunne den godt gjøre.  Jeg ankom vinhimmelen få minutter etter ankomst og jeg er faktisk i drømmeland ennå -, en uke senere. Ingen andre i verden har hatt en slik rekke foran seg å smake på. Vinmonopolet skulle bydde på det beste av det beste. Vi var fem inviterte, og jeg var en av de heldige. Kall det gjerne galskap, men slik er vinøs lykkefølelse. Av en type som bare Bourgogne kan gi. Århundrer med kunnskap er lagt ned i en enkel årgang.
Chablis-Foto-Svein-Lindin_49

2013 i Burgund har det særtrekket at det er en meget god årgang både for de hvite så vel som de røde vinene. I følge produktsjef Per Mæling i Vinmonopolet må man tilbake til 2010 for å finne et tilsvarende godt år. 2013 årgangen er typeriktige, presise og friske, syrlige og konsentrerte viner. Alle med en sjelden god og markert stedegen karakter. Som vi skal forklare senere i teksten, så skjedde dette nærmest mot alle odds.

Kvaliteten i 2013-årgangen kom ikke av seg selv. 2013 var en svært krevende årgang å produsere i hele Côte d’Or. Vekstsesongen krevde nøye overvåkenhet fra produsentenes side og en konstantpermanent tilstedeværelse i vinmarkene fra begynnelsen til avslutningen av vinhøsten. Noen snakker om det dobbelte i antall arbeidstimer i vinmarkene.

2013- årgangen for hvite burgundere inneholdt de fleste utfordringer som det er mulig å møte for en hvitvinsprodusent: Frost, kaldt og fuktig vær under blomstringen, regn i lange perioder, hagl i flere runder, angrep av meldugg og ikke minst et massivt angrep av botrytis i den første uken av oktober. Til tross for alle vanskelighetene og utfordringene ble det i 2013 produsert overraskende mye flott hvitvin.

Etter hagl og regn kom solen. Etter haglebygen 23. juli fulgte en periode med tørt og varmt vær med god druemodning frem mot tidspunktet da druene begynte å skifte farge i midten av august. I den siste perioden av august stoppet druemodningen som følge av kjøligere vær. Så sent som i den tredje uken av september var alkoholnivåene for for lave. I tillegg til denne bekymringen begynte det nok en gang å regne. Alt lå til rette for et massivt og ødeleggende råteangrep, men takket være druenes høye syrenivå kom ikke råteangrepet i gang som fryktet. Faren var imidlertid at den økende modningen i sin tur ville utløse råteangrep. Modningen skjedde raskt mot slutten av september og det fryktede råteangrepet uteble. De fleste startet plukkingen den siste uken av september og avsluttet tidlig i oktober. Enkelte fryktsomme produsenter endte med å plukke undermoden frukt mens andre igjen tok risikoen med å vente noen ekstra få dager for å plukke bedre modne druer.

Regnet kom med uten forvarsel. Et massivt regnvær 5.-6. oktober med påfølgende botrytisangrep førte til at de som plukket druer etter regnet endte med botrytisangrepet frukt. Hvitvinene i 2013 har derfor to typer utfordringer. De som plukket for tidlig mangler dybde og konsentrasjon i vinene sine mens de som plukket etter regnet fikk problemer med botrytis. De beste vinene ble laget av produsenter som valgte å vente på høyere modning, men fikk inn druene føor regnværet satte inn. Mange traff riktig, og vinene er syrlige, friske, konsentrerte og stedtypiske. Stilmessig ligger de litt i samme gate som 2007.

110-jan-pinot_noirRegn, regn, regn ga få druer å høste. 2013-årgangen for de røde vinene var et slit fra start til mål. Det er vanskelig å forestille seg en vanskeligere årgang enn 2013. Verst var det i Côte de Beaune, der hagl i flere runder skapte problemer for avlingens størrelse og ikke minst for den endelige kvaliteten. Til tross for alle vanskelighetene gjennom vekstsesongen ble det produsert mye flott vin i 2013. Det regnet mye gjennom vekstsesongen og selv om store mengder nedbør ikke trenger å være et problem, i hvert fall ikke tidlig i vekstperioden, skapte regn og generelt kaldt og fuktig vær problemer for blomstringen. Allerede tidlig ble det klart at 2013 ville bli en liten avling på grunn av den dårlige blomstringen.

Endelig sol, men det skulle bli enda mer regn Juli var varm og solfylt, men også preget av uvanlig mye regn. Varmen og den høye fuktigheten i vinmarkene skapte grobunn for melduggangrep. Mange produsenter tynnet ut bladverket for å skape bedre ventilasjon. Det er normalt et nyttig grep for å hindre utvikling av råte og meldugg, men danår solen kom og temperaturen steg i vinmarkene, ble resultatet i mange tilfeller brente druer, noe som ytterligere bidro til å redusere en avling som i utgangspunktet allerede var kraftig redusert. Gjennom store deler av august og ikke minst i september opplevde produsentene en mer eller mindre konstant kamp for å holde meldugg og råtetrykk unna de mest utsatte vinmarkene. Modningen i vinmarkene gikk også uventet langsomt, og med bare få uker igjen til innhøstingen, var det store bekymringer knyttet til modningen av druematerialet. Råtetrykket i vinmarkene var konstant og bare de som hadde behandlet vinmarkene konvensjonelt kunne føle seg noenlunde trygge. Regnværet i den første uken av oktober og varmen de påfølgende dagene utløste umiddelbart et behov for å høste, men mange produsenter utsatte likevel innhøstingen i ennå noen dager, i første rekke de som ikke opplevde råtetrykket som presserende.

Lengste og seneste. Avlingen ble den seneste på 35 år, noe som klart har bidratt til den høye kvaliteten. Vekstsesongen ble den lengste på 30 år. I mange tilfeller fikk druene en hengetid på 115-120 dager, og det er 15-20 dager mer enn normal hengetid. Hengetiden bidro til å modne frukten bedre og tanninmodningen er særlig god. Vinene er presise, syrlige, friske og konsentrerte med god sødme i midtpartiet. De reflekterer sine respektive vinmarker på en fremragende måte. Stilmessig har 2013 likhetspunkter med 2010, kanskje særlig i Côte de Nuits.

Konklusjonen etter en dag i vinhimmelen er entydig. Bourgogne 2013 leverer på svært høyt nivå. Prisene er til dels stive, men ikke urimelige. 22.816 flasker av 514 forskjellige burgundere kommer til Vinmonopolets syv spesialbutikker. Vinmonopolet er i en særstilling som kan tilby et slikt bredt utvalg av kvalitesvin. Det var god grunn til å overnatte utenfor spesialpolene på torsdag denne uken. Og om en vinternatt i friluft ikke frister i februar, vil du garantert finne en vin som vil passe. Spesialpolene til Vinmonopolet er breddfulle av verdens beste viner!  

RØDE VINER

3717601
Marsannay Longerois 2013
Middels rød farge. Elegant rød frukt, røde bær og god saftighet. Mye vin for pengene Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 419,60
88 poeng (terningkast 6)
Beverage Partners Norway AS

3705301
Gevrey-Chambertin Premier Cru 2013
Middels rød farge. Konsentrert rød frukt, krydder og lang underliggende krydder. Lang ettersmak. God pris Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 787,60
90 poeng (terningkast 6)
Selected Wines AS

3720301
Gevrey-Chambertin Lavaux St.-Jacques 2013
Middels blålilla farge Fruktig røde bær, og deilig rød frukt. Saftig og god. Røde bær, bringebær og jordbær på duft. Veldig god!
kr 861,10
90 poeng (terningkast 6)
Strøm AS

3711901
Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2013
Middels rød farge. Røde bær, saftig bærpreget anslag med elegante toner, Knallbra Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 545,50
88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

3703501
Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2013
Middels rød farge. Røde bær, jordbær og blomster på duft. Saftig fruktighet med røde bær. Lukket Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 750,-
87 poeng (terningkast 5)
Buvez Agenturer AS

1775301
Morey St.-Denis Millandes 2012
Middels blålilla farge. Røde bær, vegtale toner på duft. Konsentrert anlag av røde bær, jordbær. Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 792,80
87 poeng (terningkast 5)
Vininor AS

3739001
Chambolle-Musigny Haut-Doix 2013
Middels rød farge. Ren elegant fruktighet. Saftig rød frukt, markjordbær på duft. . Balansert og veldig god Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 1 001,40
90 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

3704601
Chambolle-Musigny Baudes 2013
Middels blålilla farge. Mørke bær,anis og røde bær. Saftig og balansert syrlighet. Tørr avslutning Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 1 028,-
90 poeng (terningkast 6)
Vininor AS

3707701
Chambolle-Musigny Cras 2013
Middels rød farge. Røde bær, bringebær på duft. Konsentrert , god og svært god. Moderate markerte tanniner. Lang ettersmak Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 1 002,30
90 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

3710401
Chambolle-Musigny Cras 2013
Middels rød farge. Rød frukt, bringebær og markjordbær på duft. Fruktdrevet anslag med moderart syrlighet og lengde. Typeriktig Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 621,70
87 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

3713601
Nuits St.-Georges Clos des Porrets St.-Georges 2013
Middels rød farge. Saftig, rødfrukt og bringebær på duft. Markant syrlighet og elegant avslutning. God matvin Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 590,10
89 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

3744101
Nuits St.-Georges Perrieres 2013
Lys blålilla farge. Rød frukt, kjølig frukt med balansert syrlig og god lengde. Elegant og svært god Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 608,90
88 poeng (terningkast 6)
Nafstad AS

2123701
Beaune Bas des Teurons 2012
Lys blålilla farge. Delikat rød frukt, vegetale trekk på duft. Saftig, lett på smak. Modne tanniner. 53 flasker i Norge, totalt produsert 550 flasker! Passer til: Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 491,10
87 poeng
(terningkast 5)
Fondberg AS

1620301
Volnay Cailleret 2012
Middels rød farge. Røde bær, bringebær og florale toner på duft. Elegant, markerte tanniner. Kan lagres lenge 7-12 år Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Småvilt og fugl.
kr 739,70
88 poeng (terningkast 5)
Vininor AS

HVITE VINER

3671801
Corton-Charlemagne 2013
Middels gulgrønn farge. Mineralsk, sitrus og blomst på duft. Konsentrert og markert sitrus og smørtoner på smak. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.
kr 1 289,-
89 poeng
(terningkast 5)
Einar A Engelstad AS

3709001
Batard-Montrachet 2013
Middels gulgrønn farge. Nøtter, smørtoner og sitrus toner på duft. Konsentrert, ung ennå. Langettersmak, smørtoner og lime. Bør lagres Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.
kr 2 748,60
95 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

3587901
Batard-Montrachet 2012
Middels gulgrønn farge. Nøtter, sitrus og mineraler på duft. Moderat syrlighet og konsentrert. Dyrt og godt! Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 1 340,70
90 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

3732101
Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere 2013
Middels gulgrønn farge. Nøtter, gul frukt og sitrus på duft. Markert syrlighet og konsentrert Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 908,10
90 poeng (terningkast 5)
Nafstad AS

3709301
Puligny-Montrachet Pucelles 2013
Lys gulgrønn farge. Mineralsk, sitrus og nøtter på duft. Fyldig og rik stil Konsentrert og nydelig ettersmak Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr. kr 1 408,10
94 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

3741501
Puligny-Montrachet Levrons 2013
Middels gulgrønn farge. Mineralsk, eple og sitrus på duft. Delikat og fruktig stil. Første åragng 2012. Flott konsentrert vin. 360 flasker Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 434,90
89 poeng (terningkast 6)
Evento AS

1797501
Meursault Perrieres 2013
Middels gulgrønn farge. Eple, sitrus og minerlak på duft. Konsentrert blomstret stil. God matvin, men ikke så fet som mange andre. Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 671,90
87 poeng (terningkast 5)
Einar A Engelstad AS

2093501
Meursault Genevrieres 2013
Lys gulgrønn farge. Mineralsk, gul frukt og sitrustoner på duft. Delikat, elegant vin. Lang flott ettersmak Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 739,90 88 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

3733001
Meursault Genevrieres 2013
Middels gulgrønn farge. Smørtoner, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert flott vin med lang lang ettersmak. Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 908,10
92 poeng (terningkast 6)
Nafstad AS

3732701
Meursault Charmes 2013
Middels gulgrønn farge. Nøtter, smørtoner og sitrus på duft. Røktoner, Konsentrert flott vin med lang ettersmak. Mineralske toner Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 799,30
90 poeng (terningkast 6)
Nafstad AS

3747401
Meursault Grands Charrons 2013
Middels gulgrønn farge. Nøtter, smørtoner, og lime på duft. Gul frukt, Konsentrert og flott vin. Lang ettersmak Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 527,30
90 poeng (terningkast 6)
Nafstad AS

3709901
Chassagne-Montrachet Baudines 2013
Middels gulgrønn farge. Modent eple, sitrus og nøtter på duft. Konsentrert og elegant vin med lang ettersmak. Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 691,20
87 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

3717201
Chassagne-Montrachet Morgeot 2013
Middels gulgrønn farge. Nøtter, smørtoner og gul frukt på duft. Lime, sitrus toner i anslaget. Fedmefull og konsentrert vin. Veldig god! Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 484,60
89 poeng (terningkast 5)
Robert Prizelius AS

3708701
Bourgogne 2013
Middels gulgrønn farge. Sitrus, mineral og gul frukt på duft. Nøtter, og lime på smak. Nydelig crispy ettersmak med lang ettersmak. Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Skalldyr.
kr 407,30
89 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

110-Januar-Porte_Montrachet1

Kilde: Publisert i Finansavisen 6.februar 2016

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet