Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Lammelåret og dens beste viner

Påsken nærmer seg raskt, for noen har den allerede startet. Vinmonopolet venter sin største salgsdag på fredag 18 mars siden påskeåpent pol ikke vil realisere seg før i 2017. Få med deg en god oppskrift og gode vinanbefalinger

De beste vinene til lammelår Foto Svein Lindin

De beste vinene til lammelår Foto Svein Lindin

Påskehøytid og lam har en lang tradisjon i Norge, på samme måte som de sterke tradisjonene med fargen gul i blomster, pynt og store påskeegg fylt med snop. Å spise lam i påsken er en av de eldste mattradisjonene vi har her i landet. Går man langt tilbake er lammet et symbol på påskens budskap. Tradisjonelt ofret jødene i førkristen tid lam i påsken og spiste påskemåltid med lam. Påskelammet var opprinnelig en offergave, det var derfor viktig å finne det beste lammet til ofring. Ofte tok man det første lammet som ble født om våren. I kristendommen er påskelammet symbol på at Gud ofret sin sønn for vår skyld. Jesus var Guds lam, Guds påskeoffer, offeret Gud gjorde for å frelse menneskene.

Langtidsstekt lammelår og god vin er en påsketradisjon for svært mange. Nordmenn spiser tre ganger så mye lam i påsken som ellers i året. Ikke uten grunn. Lammekjøttet er lett å tilberede, og inneholder mye egensmak og fett. Mye smak krever sin vin, gjerne med markant syre for å jobbe med fettet, markert tanninstruktur for å møte kjøttsaften og god fyldig smakskarakter i form av fruktighet og kraft. I tillegg krever også krydderet sitt. Hvitløksfedd og rosmarin krever også en del fruktighet fra vinen. Hva velger man?

Nylig hadde vi en omfattende test av viner til lam, med både innkjøpte viner og vareprøver fra vinimportørene i Norge. Konklusjonen vår er ganske enkelt, viner med markert syre- og tanninstruktur er perfekt følge for lammekjøttet. Spesielt Italia gjorde rent bord hos oss.

En stor skuffelse i testen var ripasso-vinene. En del norske importører tror at sukkerbomber i ripasso-stil fra Italia er sikre kort mot lam, men det er som å helle utgått ketsjup over lammet. Vinene holder rett og slett ikke mål mot maten. Da er det bedre med vann. Heldigvis viste testen oss at kvalitetsviner fra Toscana, Piemonte og Rioja fortsatt holder mål. Fra vår vinkelner og kokkevenn Ole Martin Alfsen har vi fått låne en knallgod oppskrift på lammelår til nytelse og glede!

Oppskrift til 4 personer:

1Lammelår med Annapotet

1 oppbundet lammelår uten bein (ca. 2 – 2 ½ kg)
1 ss salt
1 ts grovkvernet sort pepper
4 stilker frisk rosmarin eller 1 ½ ts tørket
5 fedd hvitløk
1 sitron
1 løk i båter
¼ sellerirot i staver
2 gulrøtter i skiver
1 liten fennikel i båter
1 l vann eller hvitvin eller kraft – eller en kombinasjon av disse
litt maisenna rørt ut i vann
salt og pepper
god olivenolje eller smør
ev. oliven i skiver, tomat/soltørket tomat i biter

600 g poteter 200 g smør salt og pepper

Fremgangsmåte:

Legg grønnsakene i en langpanne eller stor ildfast form. Låret krydres og brunes i litt olje på høy temperatur, sLegg i låret og stikk inn steketermometer der kjøttet er på̊ sitt tykkeste. Hell på̊ ca. 1 liter væske. Sett låret inn i forvarmet ovn, 225 grader. Skru ned temperaturen til 125 grader så snart låret er i ovnen. Stekes i ca. 2 1⁄2 time, eller til termometeret når ca 58 grader, så kan det hvile til det er 63-65 grader, da er låret medium stekt. La hvile utildekket i minimum 30 minutter på̊ et lunt sted.

Sil av kraften i langpanna, klem ut kraften av grønn- sakene. Kok opp sjyen og la den redusere, pass på at den ikke er for salt. Jevnes med maisenna, kok ett minutt. Tilsett finhakket rosmarin og pisk inn litt usaltet smør eller god olivenolje før servering for riktig konsistens på sjysausen.

Klar smøret: Smelt smør i vannbad og hell av fettet uten å få med de faste delene som samler seg i bunnen. Skjær potetene i tre mm tykke skiver på en mandolin eller rivjern eller med ostehøvel. Smør suffléformer, aluminiumsformer eller en ildfast form med klaret smør. Bland potetene med resten av smøret, salt og pepper, og legg dem lagvis i formene. Stek på nederste rille i ovn ved 200 grader i ca. 20 minutter. Snu formen, la alt overflødig fett renne av og anrett dem. Du kan også servere med fløtegratinerte poteter eller stekte potetbåter, sukkererter, , ristet skogsopp, gulrøtter, sopp og sjysausen kan gjerne smaksettes med litt grov sennep og hakket persille.

Kilde: Publisert i Finansavisen 19 mars 2016

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Muga Reserva 2010

  Dyp rød farge. Sorte bær, blåbær og plomme på duft. Svake krydder og vaniljetoner. Balansert fyldig vin med god syrlighet og lang lengde

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 209,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 30989 Importør: Autentico AS
 • Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2011

  Lys blålilla farge. Kirsebær og krydder på duft, plomme og rød frukt på ettersmaken. Tørr ettersmak

  Terningkast 6 89 poeng
  kr 325,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 44540 Importør: Gaia Wine & Spirits AS
 • Marqués de Riscal Reserva 2011

  Middels rød farge. Røde bær, bjørnebær og krydder på duft. Fruktdrevet stil med noe fatpreg. God konsentrasjon og lengde. God matvin.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 199,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6424 Importør: Robert Prizelius AS
 • Barbaresco Produttori del Barbaresco 2012

  Middels rød farge. Røde bær, kirsebær og krydder på duft. Nydelig syrlighet og modne tanniner underbygger en flott konsentrert fruktighet. Beste årgang på lenge.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 269,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 31906 Importør: Better Wines AS
 • Poggio Bonelli Chianti Classico 2012

  Middels rød farge. Kirsebær, røde bær og anis på duft. Middels konsentrasjon og flott syrlighet.  Fruktdrevet stil.God kvalitet til prisen

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 189,80 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 35723 Importør: LESERO Idé og Import
 • Barolo Cerrati 2008

  Tett rød farge. Modent trefrukt, kirsebær og moreller på duft. Konsentrert syrlighet og stor fylde av fruktighet. Moderate tanniner.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 369,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 42235 Importør: Fondberg AS
 • Nittardi Chianti Classico Artist Label 2011

  Middels rød farge. Kirsebær, krydder og røde bær på duft.  Fruktdrevet sursøt syrlighet med god konsentrasjon og lang ettersmak.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 255,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 40808 Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet