Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Nyhetsslippet Mars 2016 – Vinmonopolet

Fredag 4. mars lanserer vinmonopolet nøyaktig 50 viner, derav 9 musserende, 19 hvite og 22 røde. Totalt representerer dette 2 viner mer enn januar-slippet. Noen gode valg, noen mindre gode. Vi testet alle enheten men velger kun å omtale 20 viner. Nyhetsslippet er på det jevne og preges av slangen i paradis

Alle flasker smakes blindt på pressesmakingene Foto Svein Lindin

Alle flasker smakes blindt på pressesmakingene Foto Svein Lindin

To musserende – en fra Loire på Chenin Blanc og en italiener, laget på Pinot Nero, bra kvalitet, akseptabelt priset. Av de hvite har vi valgt ut en syrefrisk Verdiccio fra Marche, en 100% Chardonnay fra Saint Veran. Testens positive hvite overraskelser denne gang har vi ikke sett så ofte her hos oss, nemlig fra Rhône, nærmere bestemt AOC Saint-Peray, alle laget med hovedvekt på Marsanne, vel forent med Rousanne. På den røde siden var utvalget bredt- og godt representert fra velkjente vinland. Fra Chile har vi tatt med en meget god representant på Petite Sirah fra Colchagua, og en flott, typeriktig Syrah fra distriktet Casablanca, begge kommer til å havne i min personlige handlekurv. Fra Sør-Afrikas «franske hjørne» tar vi med en godbit laget på klassiske bordeaux-druer, meget gunstig priset. Det ble også plass til en rød australier – 100% Shiraz. Av våre tre røde italienere var alle vel verdt å gi god omtale, men de to laget på 100% Aglianico, kan anbefales spesielt. Så avslutter vi med fem godbiter for den frankofile –  alle fra Bordeaux, klassisk blandet på høyt nivå. Helt til slutt tillater vi oss et lite hjertesukk, relatert til Bordeaux-vinene: til slike viner forventes rett serveringstemperatur og riktig glasstype!

3733805
Ch. la Rose Puyblanquet 2010
Bordeaux, Frankrike Dyp mørkerød. Aromabildet bære preg av mørke bær, ispedd urter og en aning animalske toner over jord. Lett utviklet smaksbilde underbygger aromainntrykket; mørke bær og mørk, velmodnet steinfrukt. Fast avslutning som bekrefter en relativ ung vin. Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau. kr 411,10 (Parti) 88 poeng (terningkast 6)
Moestue

3702605
Ch. Tour Cazelon 2010
Bordeaux, Frankrike Dyp mørkerød. Moden mørk bærfrukt ispedd tørket frukt, sedertre og en aning varme jordtoner. I munnen bekreftes aromakomponentene men også at vinen er i tidlig utviklingsfase med faste sine tanniner. Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau. kr 369,80 (Parti) 86 poeng (terningkast 6)
United Brands AS

3703005
Ch. Côte Puyblanquet 2010
Bordeaux, Frankrike Dyp rød med mursteinsrøde toner. Aromaen bærer preg av mørke, modne, bær/blåplommer/svisker, urter/lakris. Integrerte fattoner. Noe lukket. Moden bærfrukt med en aning sødme i anslaget. Fast tanninstruktur og middels lang avslutning.
Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau. kr 356,10 (Parti) 86 poeng (terningkast 6)
Fondberg AS

3734701
Ch. Citran 2010
Bordeaux, Frankrike Dyp mørkerød. Moden bærpreget aroma; mørke bær/blåplomme, vel integrert fatpreg. Aromainntrykket forsterkes og blir tydeligere i munnen, vel balansert tanninstruktur. Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau. kr 265,30 (Parti) 90 poeng (terningk. 6)
Evento AS

3702801
Ch. Malecasse 2010
Bordeaux, Frankrike Dyp mørkerød, fiolett rand. Fint sammensatt aroma med preg som av mørke bær, sedertre, lær og en aning tobakk. Middels fast og saftig anslag med preg av mørke bær, urter og vel integrert fat. Lang.
Passer til: Storvilt, Storfe. kr 261,70 (Parti) 88 poeng (terningkast 6)
Vinhuset NOFRA AS

3734501
Perillo Taurasi 2004
Campania, Italia Dyp mørkerød. Rikt sammensatt aroma i retning modne mørke bær og blåplommer/svisker, vel integrert milde krydder/fattoner. I munnen bekreftes og forsterkes aromapreget ytterligere. Avslutningen er fast og varig.
Passer til: Storfe, Storvilt, Lam og sau, BBQ/Grillmat. kr 299,90 (Basis) 88 poeng (terningk. 6)
NON DOS AS

3711401
San Martino Siir Aglianico del Vulture 2013
Basilicata, Italia Mørk rød. Tiltalende bærpreget aroma med urtelignende toner, over velintegrert fat/vanillin. Saftig anslag som bekrefter og underbygger aromainntrykket. Middels konsentrert tanninpreg. Fast avslutning. Passer til: Storfe, Pizza / Pasta, Lam og sau, BBQ/Grillmat. kr 172,50 (Basis) 79 poeng (terningkast 5)
AMKA AS

3722001
Saladini Pilastri Rosso Piceno Superiore 2014
Marche, Italia Mørk rød, blå-lilla kant. Bærpreget aroma ispedd lett fatpreg og en aning florale kryddertoner. Saftig anslag med preg som av velmodnet bærblanding toppet med milde kryddertoner. Middels lett tanninpreg og fast avslutning. Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Lam og sau. kr 139,90 (Basis) 82 poeng (terningkast 6)
Moestue

3629401
Mr. Riggs The Truant McLaren Vale Shiraz 2014
Mclaren vale, Australia Dyp mørkerød, blå-lilla rand. Tydelig aroma med preg som av mørke bær toppet med urter ispedd floral-toner. Saftig, moden konsentrasjon i anslaget med preg som av mørke bær, urter/lakris, en aning floral-toner. Lang. Passer til: Storfe, Lam og sau. kr 176,60 (Basis) 83 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

3645701
Chamonix Rouge 2013
Franschoek, Sør-Afrika Dyp mørkerød. Aroma med preg som av mørke bær, godt modne blåplommer/svisker med varme kryddertoner og fat. I munnen bekreftes og forsterkes aromainntrykket. Middels fast tanninpreg. Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau. kr 158,50 (Basis) 84 poeng (terningkast 6)
Moestue

3629601
Kingston Syrah Lucero 2014
Casablanca, Chile Dyp mørkerød – lilla kant. Aroma med preg som av mørke bær ispedd urter- og lakris. En aning fattoner. Saftig, moden mørk frukt som tydelig underbygger og bekrefter aromainntrykket. Faste tanniner. Passer til: Storfe, Småvilt og fugl, Storvilt, Lam og sau, BBQ/Grillmat. kr 191,60 (Parti) 84 poeng (terningkast 6)
Concealed Wines NUF

3600701
Vultur Petite Sirah 2014
Colchagua, Chile Dyp, tett mørkerød, fiolett rand. Aroma med preg som av mørke skogsbær ispedd lær og lakris, toppet med fat-toner. Saftig anslag som underbygger og bekrefter duftinntrykket. Avrundet tanninpreg. Varm, lang ettersmak.. Passer til: Småvilt og fugl, Storvilt, Storfe, Lam og sau. kr 191,60 (Parti) 88 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

3506306
Tariquet Chardonnay 2014
Sørvest, Frankrike Lys strå-gul. Aroma: Epler ispedd sitrus og urter. Forfriskende rent anslag med bekreftet aromainntrykk. Passer til: Skalldyr, Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Fisk, Aperitif, Ost. kr 409,90 (Bestilling) 80 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

3716401
Guy Farge Saint Joseph Blanc Vania 2014
Rhône, Frankrike Middels lys strågul ispedd grønne toner. Aromapreg i retning eple og urter/nøtter toppet med florale toner. Saftig anslag som forsterker og underbygger aromainntrykket. Lang.
Passer til: Skalldyr, Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Fisk, Aperitif, Ost. kr 223,50 (Basis) 85 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

3716501
Saint-Péray Les Bialères Blanc 2014
Rhône, Frankrike Lys gul med grønne toner. Tiltalende aromapreg som av modne epler, steinfrukt, krydder, smør og hasselnøtter. Lett fatpreg. Smak som duft ispedd lette mineraltoner. Lang. kr 250,60 (Parti) 85 poeng (terningkast 6)
Plus Vini AS

9887201
Villard Saint Peray Version 2014
Rhône, Frankrike Middels lys strågul. Nyansert moden fruktaroma med preg som av eple, fersken, ispedd urter og smør. Lett fatpreg. Forfriskende anslag med tydelig preg av moden frukt. Passer til: Skalldyr, Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Fisk, Aperitif, Ost. kr 241,50 (Parti) 88 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

3734901
Domaine de la Croix Senaillet Saint-Véran En Pommards 2014
Bourgogne, Frankrike Lys gul med grønne toner. Tydelig aroma som fra modne gule epler ispedd sitrustoner. Forfriskende, saftig anslag; eple og sitrus. Lang. Passer til: Fisk, Skalldyr, Aperitif, Ost. kr 201,40 (Basis) 85 poeng (terningkast 6)
Prizelius

2159501
Il Teatro del Vino Quota 311 Verdicchio dei Castelli di Jesi 2015
Marche, Italia Lys strågul. Tiltalende fruktaroma som fra eple og plomme ispedd milde kryddertoner. Smaken underbygger og bekrefter duftinntrykket. Passer til: Fisk, Skalldyr, Aperitif. kr 129,- (Bestilling) 79 poeng (terningkast 5)
Evento AS

3715401
Albino Armani Rosé Extra Dry
Veneto, Italia Lys blekrosa. Tiltalende aroma i retning røde hagebær ispedd sitrustoner og en aning bringebærdrops. I munnen bekreftes aromainntrykket ytterligere. An aning av bitre toner i avslutningen. Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Fisk, Aperitif, Ost. kr 129,90 (Test) 78 poeng (terningkast 5)
Mjodur AS

3721901
Champalou Vouvray Brut
Loire, Frankrike Lys grønn-gul. Tiltalende duft i retning eple/gul plomme. Forfriskende anslag som underbygger og bekrefter duftinntrykket. Rik mousse.
Passer til: Fisk, Skalldyr, Aperitif. kr 176,40 (Basis) 82 poeng (terningkast 6

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet