Vinofil Sitat
  1. Vintips
  2. Vinprodusenter
  3. Vinområder
  4. Vin & Mat
  5. Bokanmeldelser

Et lite apostrof i vinverden

Stags Leap, Stag’s Leap og Stags’ Leap. Ser du forskjellen?  er et såkalt American Viticultural Area i Napa Valley i California, USA. Stag’s Leap Wine Cellars er en meget anerkjent produsent. Stags’ Leap Winery er en  annen meget god produsent. Begge ligger i dette området, og begge er representert på Vinmonopolet med meget gode viner.
California

24. mai 1976 fant en vinsmaking sted i Paris, som endret verdens syn på viner fra California for alltid. Smakingen var iscenesatt av Steven Spurrier, en engelsk vinhandler som også eide en vinskole i sentrum av Paris. Mange av studentene på L’Academie du Vin var amerikanere som arbeidet i Frankrike og ville lære mer om vin. Spurrier ble fascinert av noen av Cabernet- og Chardonnay-vinene studentene tok med til butikken hans. Nysjerrig på hvordan disse vinene ville klare seg i forhold til franske viner laget av de samme druene arrangerte han en blindsmaking. De franske smakerne hadde de beste, profesjonelle referanser. De franske vinene var de beste fra Bordeaux og Bourgogne. De 9 smakerne visste ikke hvilken vin de drakk før etter at poengene var gitt.

Det utenkelige skjedde. Stag’s Leap Wine Cellars’ 1973 S.L.V Cabernet Sauvignon ble vurdert som best. Vinen slo blant andre Chateau Mouton-Rotschild og Chateau Haut-Brion, som begge er blant de 5 beste, såkalte Premier Cru, i Bordeaux.

Det som gjør seieren enda mer bemerkelsesverdig er vinprodusentens korte historie. Stag’s Leap Wine Cellars ble startet i 1970 etter at Warren Winiarski kjøpte 180 mål tomt som lå ved siden av vingården eid av Nathan Fay, en pionér innen vinproduksjon i Napa Valley. 1973-årgangen som vant i Paris var den eneste årgangen som hadde blitt produsert!

I 2007 ble vingården solgt til et konsortium ledet av den kjente, italienske vinmakeren Piero Antinori. Det har bidratt til å løfte kvaliteten på disse vinene ytterligere. Senere årganger enn de vi har smakt og skrevet om her er enda bedre.

Stags’ Leap Winery har en betydelig lengre historie. De 970 målene med vinmark ble beplantet allerede i 1883. I 1913 ble gården gjort om til en ranch og resort for turister. Vinproduksjonen opphørte pga forbudstiden. Vingården fortsatte druedyrkingen likevel, og solgte druene til andre produsenter. Seriøs vinproduksjon ble igangsatt i 1971, og over de neste 30 årene ble kvaliteten  stadig forbedret. I dag eies vingården av det store Australske selskapet Beringer-Blass Wine Estates, og er en av de mange meget gode produsentene i Napa Valley.

Kilde: Publisert i Finansavisen 9.april 2016

Vinanbefalinger

  • Stags Leap Napa Valley Chardonnay 2012

    Duft av sitrus, skifer/mineralitet og honning. Smak av litt grapefrukt, citrus, honning og godt integrert fat. Denne vinen er god, men med litt tydelig alkohol. God lengde, verdt å prøve og lagrer i 2-4 år.

    Terningkast 5 88 poeng
    kr 299,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 94793 Importør: Treasury Wine Estates Norway
  • Stags' Leap Napa Valley Cabernet Sauvignon 2009

    Duft av solbær, tjære, kaffe, sjokolade, vanilje, litt lakris og krydder. Smak av solbær, kaffe, fat, og litt lakris med en anelse urter. Tydelige men behagelige tanniner. Fløyelsmyk deilig solbærfrukt med integrert fat. Dette er en elegant, kraftig, litt sødmefull vin som passer perfekt til en indrefilet med rødvinssaus, stekt aromachampignon, grillet pastinakk og kokte aspargesbønner. Lagrer godt i minst 10 år.

    Terningkast 6 91 poeng
    kr 599,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 94792 Importør: Treasury Wine Estates Norway
  • Stags' Leap The Leap Napa Valley Cabernet Sauvignon 2006

    Duft av solbær, sedertre, kaffe, sjokolade, vanilje, litt lakris og tobakk. Smak av solbær, kaffe, sjokolade, vanilje og litt søt tobakk. Vinen er kraftig, elegant, sødmefull og med tydelige og godt integrerte tanniner. Lagrer i minst 15 år.

    Terningkast 5 92 poeng
    kr 850,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 94798 Importør: Treasury Wine Estates Norway
  • Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Fay 2006

    Duft av solbær, vanilje, sjokolade og kaffe. Smak av solbær, kaffe, sjokolade og fat. Ganske tydelige tanniner, men mykt og godt integrert. Fløyelsmyk og kraftig med god frukt og fyldig fatpreget preg. Dette er en meget god vin som passer til kraftige kjøttretter og ost. Kan lagres i minst 10 år, eller nytes nå. Senere årganger er bedre selv om denne også er et privilegium å drikke.

    Terningkast 5 91 poeng
    kr 849,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 92227 Importør: Fondberg AS
  • Stag’s Leap Wine Cellars S.L.V 2005

    Duft av solbær, kaffe, lakris og litt urter. Smak av solbær, integrert fat, kaffe og litt urter. Dette er en kraftig og god vin, men er nok en årgang som ikke når helt opp til den kvaliteten de senere årgangene har. Den passer til kraftige kjøttretter og ost, og lagrer lett i 10 år. Men til denne prisen finner man betydelig bedre kvalitet i både Bordeaux, Napa Valley og andre steder med topp produsenter.

    Terningkast 4 90 poeng
    kr 1.400,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 090909 Importør: Fondberg AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

  1. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips
  2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

    Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

    Vintips
  3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

    Vin med naturlig klang fra Østerrike

    Vinprodusenter, Vintips
  4. Champagne Charlie er på banen igjen!

    Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

    Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

  1. Den store Amarone testen - 10 på topp

    I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

    Vintips
  2. På topp - Bag in Box listen 2017

    Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

    Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Riedel Rent
Riedel Glass

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet