Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Lysere tider fordrer Champagne

Norge er i forandring om dagen, det er lysere ute og våren er i anmarsj på alvor. Et sikkert vårtegn er at nordmenn får lyst på musserende i glasset. Fortrinnsvis prosecco, cava og cremant men det er også dem som verdsetter champagne.

Bouchon-300

Det finnes få som beskriver nødvendigheten for Champagne bedre enn Lily Bollinger – Jeg drikker min champagne når jeg er glad og når jeg er trist. Noen ganger drikker jeg den når jeg er alene. Har jeg selskap, anser jeg den som obligatorisk. Jeg nipper til den når jeg ikke er sulten og drikker den når jeg er det. Ellers rører jeg den aldri – bortsett fra når jeg er tørst.

I oldtiden var det rødvin av middelmådig kvalitet som ble laget i Champagne. De hadde den gang et irriterende problem med rødvinen;den fikk bobler!  Etter at gjæringsprosessen var kommet godt i gang med å omdanne druesukkeret til alkohol, stoppet gjæringen. Årsak; kaldt klima. Champagne er en av verdens kjøligste vinregioner, og da kalde vintre satte inn sovnet gjærcellene. Våren kom påny, det ble mildt igjen, gjærcellene våknet og med ny gjæring på restsukkeret kom kullsyregass (CO2/karbondioksid). Dette var ikke så bra, for vinen var jo tappet på flasker – og proppet. Resultatet ble at de primitive proppene – som besto av tre omsluttet av tøyfiller – spratt ut av flaskene hele tiden. «Vin diable», djevlevin, kalte vinbøndene den uregjerlige vinen.

Dom Pérignon ble i 1668 utnevnt til kjellermester i klosteret i Hautvillers i Champagne. Han viet store deler av sitt liv til eksperimenter med lokale viner. Dom Pérignon fant ut at man kunne lage hvitvin av rødvinsdruene som vokste i regionen ved raskt å fjerne det blå drueskallet under pressingen. Dom Pérignon var også opptatt av de irriterende boblene, som syntes umulig å få vekk. Tenk om det de kunne utnyttes til noe positivt… Da ville Champagne-distriktet kanskje kunne markere seg på det vinøse Frankrike-kartet med vin av god kvalitet. Løsningen kom fra engelsk ciderproduksjon. For å få boblene til å bli inne i flaskene skiftet Dom Pérignon de gammeldagse tre-proppene med kork-propper og beskyttet dem med overtrekk av bly. Han erstattet også flaskene med sterkere glass – for da endelig korkene satt godt fast i flaskehalsene, var det nemlig flaskene som eksploderte. Også i våre dager er champagneflaskene, av samme årsak, fremstilt av tykkere glass enn vanlige vinflasker. Problemet med djevlevinen ble dermed løst og over 300 år etter han gikk bort er Champagne en av de fremste symbolske utrykk for festivitas, glede, sorg og seier.

I Norge har vi en av verdens beste utvalg av Champagne. Stikkordet som vi ofte sitter igjen med når vi oppsummerer hvor det beste utvalget befinner seg er Spesialpolene og bestillingsutvalget. Hvorfor er det slik? Det handler først og fremst om tilgjengelighet på små kvanta flasker og muligheten til vinimportører har til å listeføre egne viner. Vårt beste råd når det gjelder å finne gode musserende viner er i bestillingslisten på nettsidene til Vinmonopolet. Søk på Champagne extra brut. Trikset her er å se hvor mange butikker som har tatt vinen på lager i butikk. Det er en klar indikasjon på at vinen er verdt å prøve. Det er få steder i verden man kan velge mellom 17.000 varelinjer og få det levert på døren. Da er det verdt å nevne et annet berømt sitat fra statsmannen Winston Churchill. Han var en nær venn av Champagne og kalte selv stedet ”The most drinkable address in the world”.

Kilde: Publisert i Finansavisen 16 april 2016

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Alexandre Penet Extra-Brut

  Lys gulgrønn farge. Sitrus, grønt eple og mineralsk på duft. Nyansert klkkeklart anslag med sitrus og gjær toner. Enkel, men smakfull Champagne med kremet stil

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 299,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 1296 Importør: Symposium Wines AS
 • E. Michel Extra Brut

  Lys gulgrønn farge. Sitrus, grønt eple og mineralsk på duft. Nyansert klokkeklart anslag med sitrus og gjær toner. Enkel, men smakfull Champagne

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 368,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 80520 Importør: Bonum Beverages AS
 • Fleury Fleur de L`Europe Brut Nature

  Middels gulgrønn farge. Mineralsk stil med rødt eple og sitrus på nese. Balansert syrlighet og fruktighet. Lang ettersmak med mineralske toner. Godt kjøp kontra kvalitet

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 450,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15046 Importør: Non Dos AS
 • Jacquesson Cuvée no 733 D.T.

  Middels gul farge. Aroma av eple, toast, sitrus med en flott mineralsk tone. Nydelig mousse. Velbalansert Champagne med lang ettersmak.

  Terningkast 5 88 poeng
  kr 759,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 20992 Importør: Red & White AS
 • Michel Gonet Grand Cru Blanc de Blancs Hautes Mottes Extra Brut 2008

  Lys gyllen farge. Modent eple og sitrus på duft. Fyldig og rik. Mineraler og markant syrlighet pakket inn i balansert mousse. Flott vin

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 480,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 21820 Importør: Cork Wines & Spirits AS
 • Tarlant Brut Zero

  Lys gulgrønn farge. Sitrus, mineraler og eple på duft. 2008 base. Konsentrert. Slank elegant mousse. Lang ettersmak med mineralitet, grønt eple og sitrus i ettersmaken. Fåes også som magnum– Ypperlig til østers.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 325,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 6738 Importør: Moestue Grape Selections AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet