Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Nervi tilbake blant de beste!

Utgangspunktet var håpløst. Vinprodusent Nervi med aner tilbake fra 1906 hadde 400.000 liter vin på lager som var usolgt. Den tidligere eieren stålentreprenøren Germano Bocciolone var kommet i en hengemyr av økonomiske utfordringer etter Lehmann Brothers-skandalen i 2009. Noe måtte gjøres.

Nervi & Norwegians Photo Svein Lindin

Nervi & Norwegians Photo Svein Lindin

Gjennom mange år hadde Nervi mistet mye av fordums prakt, vinmarkene og eiendommene hadde sett bedre dager og det var praktisk talt intet eksportmarked. Bobestyrer hadde en vanskelig oppgave med å avhende Nervi, beheftet med gjeld og utfordringer på alle fronter for en eventuelt ny eier. Skulle Nervi bli delt i biter og solgt unna? Lenge så det mørkt ut i den lille byen Gattinara nord i Italia. Var det noe håp?

La oss gå langt tilbake i historien. Vinområdene Barolo og Gattinara var ca 600 hektar store. Det hadde samme druer, men forskjellige klima. Gattinara ligger 154 km lengre nord, nærmere alpene og høyere enn Barolo, og har dermed et kjøligere klima. I dag har Barolo har vokst til 2400 hektar, mens Gattinara har minsket til 105 hektar. Av dette er det tre produsenter som eier 60% prosent av vinmarkene, resten eies av 12 mindre vinprodusenter. Det måtte noen uredde sjeler til og samtidig hadde teft for salg og frisk kapital for å redde Nervi og bringe Gattinara på kartet igjen.

Fire norske investorer kom på banen. Med finansmannen Erling Astrup i førersetet tok investorene Karl Skjelbred, Bjørn Wicklund og den norske vinimportøren Christopher Moestue grep. De kastet de seg uredde ut i det. Langfredag i 2011 kom Nervi på norske hender. Det var som å puste liv i en gammel sirkushest. Kunnskapen om vin hadde de. Ville vinverden forstå hvilke underliggende kvaliteter Nervi innehar? I dagens vinmarked er du avhengig av mange forhold for å lykkes. Nøkkelen ligger i kvaliteten du selger, deretter må du kunne selge vinene i forskjellige markeder. Nervi hadde et lokalmarked som ikke var villig til å betale for den kvaliteten som faktisk lå i vinene. Eksportmarkedet lå brakk. Salget i Norge har vært en viktig faktor for Nervi etter overtagelsen. Mye god presse har kommet med norske eiere, men i bunn ligger også vinkvaliteten man får for pengene. Sammenlignet med viner fra Barolo og Barbaresco fremstår Gattinara og Nervi som et røverkjøp. Slik vil det ikke være i fremtiden. Når verden oppdager Nervi og Gattinara vil det være mangel på vin som vil være nordmenns største problem, sammen med at prisene naturligvis vil stige. Allokering av viner skjer allerede med deres Gattinara DOCG.

Fem år etter kjøpet er situasjonen gått fra å være førstehjelp til vanlig drift for Nervi. Arbeidstokken er fordoblet til 16 fast ansatte. Salget er på 150.000 flasker i året og muligheten å tilrettelegge for visjoner for fremtiden er tilstede. Det mangler ikke på vilje hos Nervis eiere. For dem handler det å sette Gattinara på kartet igjen. En ganske vanskelig oppgave i en liten by hvor samarbeidsånden fortsatt ikke er helt tilstede. Det neste er å øke betalingsviljen for de bedre vinene fra Gattinara. For øyeblikket er det kun 5 cru viner av 19 mulige som produseres i Gattinara. Mesteparten av den beste vinen havner i ordinære tappinger av Gattinera. Det er en utvikling som må snu. Tidshorisonten er med andre lang for de norske eierene om italiensk mentalitet  vil råde. Samarbeid er nøkkelordet.

Winemaker Enrico Fileppo Photo Svein Lindin

Enrico Fileppo Foto Svein Lindin

Det satses i Gattinara. Forberedelsene til å kunne doble produksjonen hos Nervi er allerede i gang. I kjelleren er nye store eikefat på plass, logistikken forbedres og nye salgskanaler etableres. Utfordringen ligger i å ligge i forkant når salgsøkningen kommer. Store investeringer gjøres ved utvide og forbedre vinmarker. Det handler om å etablere en Cru forståelse i Gattinara, akkurat som i Bourgogne i Frankrike. En av de største ressursene de norske eierne besitter er kontinuiteten til hva ønolog Ettore Bornate og vinmaker Enrico Fileppo representerer. De har vært med siden henholdsvis 1973 og 1984. Det er ingen nybegynnere som steller vinmarkerne og lager vinen hos Nervi. De lager vinen etter samme oppskrift som fra 1906, men med bedre verktøy, mer kapital og et distribusjonsapparat som selger vinen de lager. Etter å fått anledning til å smake gamle årganger tilbake til 1964 nylig er vår konklusjon klar. Konsentrasjonen, syrligheten og fruktigheten viser hvilken skatt dette er. Nå handler fremtidige årganger til å holde fokuset. Vi har stor tro på det. Smilet, latteren og stoltheten er tilbake hos disse fagarbeiderne. Nervi er definitivt tilbake i manesjen blant de ypperste vinprodusentene i Piemonte. Eller rettere sagt i verden. Salute!

Nervi hus ved Molsino vinmarken April 2016 Photo Svein Lindin

Nervi hus ved Molsino vinmarken April 2016 Foto Svein Lindin

 

Se bilder fra vår studietur her ( krever facebookinnlogging)

Kilde: Publisert i Finansavisen 30 april 2016

Laguolie

Vinanbefalinger

 • Nervi Bianca Erbaluce di Caluso 2015

  Lys grønngul farge. Sitrus,pære, grapefrukt og urter på duft. Crispy anslag med fyldig utgang. Markert syrlighet og grapefrukt i ettersmak.  Passer til: Salat, fisk, aperitif.

  Terningkast 6 86 poeng
  kr 149,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 98750 Importør: Symposium Wines AS
 • Nervi Gattinara 2011

  Middels rød farge. Kirsebær, røde bær, krydder på duft, Utviklet druetypisk aromabilde. Flott syrlighet med lang konsentrasjon og markert syrlighet. Bør luftes før servering. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 224,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 95008 Importør: Symposium Wines AS
 • Nervi Gattinara Molsino 2009

  Middels rød farge. Svale kirsebærtoner, røde bær og mineraler på duft. Balansert syrlighet og lengde.  Konsentrert og rik. Elegant som vanlig og viser rett og slett hvilken skatt som finnes på eiendommen. Passer til: storvilt, storfe.

  Terningkast 6 90 poeng
  kr 404,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 12547 Importør: Symposium Wines AS
 • Nervi Valferana 2009

  Middels rød farge. Moreller, modne kirsebær og anis/krydderpå duft. Fyldig og konsentrert med mineral karakter. Lang ettersmak med praktfullsyrlighet. En favoritt hos oss.   Passer til: Storvilt, Storfe, lam og sau

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 351,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 4398 Importør: Symposium Wines AS
 • Nervi Jefferson 1787 Spumante Rosato

  Lys lakserosa farge. Røde kirsebærfrukt, fruktdrevet, mineralsk på stil. Flott syrlighet og lengde. Skal man smake på Nebbiolo fra Italia med bobler er dette dette en lovende start. Passer til: Lyst kjøtt, aperitif.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 319,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 15175 Importør: Symposium Wines AS
 • Nervi Rosa 2015

  Lys lakserosa farge. Lyse røde bær, bringebær, jordbær på duft. Fyldig bærfruktighet med balansert syrlighet. God terrasse og matvin Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr.

  Terningkast 6 86 poeng
  kr 159,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 5115 Importør: Symposium Wines AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet