Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Huset på landet

Mange drømmer om et feriested i Italia, noen få gjør noen med det. Ekteparet Paolo Nodari og Livia Colantonio fra Milano hadde en drøm om et hus på landet. Det ble noe mye mer!
foto barriccaia 007

Det første som slår deg er hvor utrolig vakkert og pittoresk Umbria er. Landskapet er som å sammenligne med naboliggende Toscanas vakre åser. Vindyrking har sine fordeler her. Vinden kjøler ned druene etter en lang varm dag i solen, og sørger for en myk overgang til den kaldere kvelds- og nattetemperaturen. Syrligheten som druene får fra den store temperaturforskjellen mellom dag og natt opprettholder inntrykket om matvennlige viner.

Herskapshuset Castelluccio Amerino hadde stått forlatt siden 1960. Huset lå idyllisk til med utsikt over Umbria-regionens vakre daler mellom Roma og Orvieto. Eiendommen hadde en lang og til dels omstridt historie relatert til ulike aristokraters eierskap gjennom århundrene. Det var kun et tidsspørsmål før naturen tok det hele tilbake. Året var 1989. Planen for advokat-ekteparet Paolo Nodari og Livia Colantonio var å skape et feriested hvor hesteinteressen kunne dyrkes til det fulle. Eiendommen var på nærmere 400 hektar og med på kjøpet fulgte 200 hektar med skog, 8000 gamle oliventrær og rester etter vinmarker. Sistnevnte skulle få stor betydning for stedet.

Castello delle Regine

Castello delle Regine

Under oppryddingen på eiendommen da trær og buskas ble fjernet kom noen gamle vinstokker til syne, fortsatt i live. Ekteparet fikk blod på tann, var det mulig å lage vin her igjen? Det gjenstod mye arbeid før vinproduksjon ble en realitet. Kunne vinstokkene fortsatt brukes, eller måtte det replantes? Da bekreftelsen fra ønologen kom om at det faktisk var originale Castello delle Regine ‘Merlot og Sangiovese Grosso kloner satte de i gang prosjektet med å reprodusere nok emner til å beplante 30 hektar på eiendommen. Eventyret kalte de Castello delle Regine.

I dag har eventyret vokst til å ble deres fulltidsprosjekt. 200 hekter med vinmarker blir dyrket etter biodynamiske prinsipper. De begynte tidlig med annen virksomhet på gården, turistgeskjeften har vokst til å bli et luksuriøst feriested med svømmebassenger, egen restaurant og vinmarker i skjønn harmoni. I kort avstand fra Roma er stedet blitt godt besøkt både av langsveisfarende og lokale. All mat blir laget på gården. Grønnsaker, olivenolje og grappa, samt kjøtt fra egen avl med av umbriske Cinta-griser og kurasen Chianina. En kuriositet er at kjøttet er mulig å få kjøpt på Jacobs på Holtet, et samarbeid som har strukket seg over flere år og før vinene ble tilgjengelig i Norge.

Fra vinmarkene er 16 årganger blitt laget, hovedsakelig av Sangiovese og Merlot druer for rødviner og Chardonnay og Grechetto druer for de hvite. Spesielt de siste 5-6 årene har interessen vår for disse vinene økt. Det er tydelig at lavere avkasting og eldre vinstokker gir resultater. Konsentrasjon og fruktighet har sammen med god syrlighet skapt viner som er verdt å legge merke til. Som i resten av området er de enkle vinene gjerne lik andre, men i litt høyere prisklasser er vinene svært gode kjøp. Matvennlige som få, og de kommer også i litt modne utgaver som ikke er vanlig å få i den prisklassen.

Kitchenline 1

Vinanbefalinger

 • Castello delle Regine Princeps 2004

  Middels blålilla farge. Moden sangiovese duft med lær,krydder. Saftig fruktighet og markert syrlighet. Mye vin for pengene  Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau.

  Terningkast 6 88 poeng
  kr 210,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 36559 Importør: Bonum Beverages AS
 • Castello delle Regine Rosso di Podernovo 2012

  Middels blålilla farge. Kirsebær, røde bær og konsentrert stil. Saftig og god utgave med god tanninstruktur. Solbær på ettersmaken Passer til: Storvilt, storfe.

  Terningkast 6 87 poeng
  kr 189,50 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 91760 Importør: Bonum Beverages AS
 • Castello delle Regine Bianco 2014

  Lys grønngul farge. Grapefrukt, gul frukt og markert syrlighet på duft. God fruktighet og konsentrasjon.Lang  grapefrukt ettersmak. Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, skalldyr.

  Terningkast 5 86 poeng
  kr 149,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 34138 Importør: Bonum Beverages AS
 • Poggio delle Regine Rosso 2013

  Middels blålilla farge. Røde bær i retning kirsebær på duft. Fruktdrevet bærfruktighet og middels fylde og lengde. Syrlige bærtoner. Enkel konsentrasjon. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt.

  Terningkast 5 85 poeng
  kr 149,90 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 97393 Importør: Bonum Beverages AS
 • Castello delle Regine Merlot 2006

  Middels rød farge. Konsentrert. Mørke bær, plomme og kryddertoner på duft.  Fyldig , rik bærfruktighet. Flott syrlighet. Passer til: Storvilt, storfe.

  Terningkast 5 87 poeng
  kr 375,00 Kjøp hos Vinmonopolet Varenr: 39035 Importør: Bonum Beverages AS

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet