Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Roagna – Et fast håndtrykk i Piemonte

Et rustent gammel skilt viser vei. Roagna i store svarte bokstaver står det. Inn på gårdsplassen der tomme vinflasker står utenfor vinkjelleren og villniset truer med å ta over hele den lille rustikke plassen. Du er helt klart hjemme hos en håndverker, en vinmarksarbeider. Som lever av det man sår og pleier i naturen. Hendene er rue og håndtrykket er fast. Alfredo og sønnen Luca hilser velkommen med et beskjedent blikk.

Alfredo og Luca Roagna Foto Svein Lindin

Alfredo og Luca Roagna Foto Svein Lindin

Du kjenner dem fort igjen, vinmarkene til Luca Roagna i Piemonte. De ser upleide ut, full av ville gressorter, urter og bønner som ser ut til å overmanne vinstokkene. Bakgrunnen for den upleide stilen kommer fra faren Alfredo. Han er opprinnelig skogbruksutdannet da det på hans tid ikke var så mange gode vinutdanninger å velge mellom. Han kom derfor til den enkle konklusjon at skogen ikke trenger sprøytemidler og gjødsel for å vokse. Skogen er et selvbærende og selvgjødslende økosystem. Derfor lar Roagna familien fortsatt alle vekster vokse fritt i vinmarken og bruker ikke gjødsel eller sprøytemidler. Her er alt på naturens premisser.

For Luca og Alfredo er gamle vinstokker helt nødvendig for å oppnå topp kvalitet på vinene sine. Dør en gammel vinstokk så planter de en ny der den gamle stod. Det vanlige i Piemonte i dag er å plante om hele parseller samtidig når andelen døde vinstokker blir så høy at produksjonen blir for lav. På denne måten kan du aldri få en vinmark med virkelig gamle nok vinstokker i følge Luca og Alfredo. For dem er det bare de gamle vinstokkene med de dypeste røttene som gi den dype frukten og det ønskede mineral- og jordsmonnspreget i vinene. Roagna familien styrer vinhøsten og senere også drueutvelgelsen etter alderen på vinstokkene. De ferdige nebbiolo vinene klassifiseres også etter vinstokkenes alder. Bare vinstokker over 30 år eller eldre anses for gode nok til å gi Barolo og Barbaresco med vinmarksbetegnelse.

Fremtiden I 1989 kjøpte Alfredo den fem hundre år gamle gården Cascina Pira i Rocche di Castiglione Falletto. 10 hektar med flotte vinmarker fylt med gamle Nebbiolo vinstokker. Kjøpet har vist seg å være et lykketreff. Sønnen Luca Roagna har lenge jobbet målbevisst med de små detaljene og etter hvert fått mer og mer anerkjennelse. Vinene hans har blitt mer presise, konsentrert og elegante. Det viser seg først og fremst i alle vinene hans fra 2010 årgangen etter vår mening. Internasjonalt har prisene tatt av og i Norge har prisene tidligere vært kunstig lave. Det er nå justert til en fornuftig pris for vinene. Norge har derimot en annen fordel, det lange og tette samarbeidet med importøren har ført til at Luca blander spesielt for Norge en egen boksvin av Barberadruen. Selezione Luca Roagna – her kjøper Luca vin fra svært gode kilder gjennom sitt nettverk som jobber etter filosofien han selv har – så gamle stokker som mulig, med sunt arbeid i vinmarkene, og klassisk vinifikasjon i kjelleren – relativt lang passiv skallkontakt, spontangjæring, minimal filtrering for å komme så nær druene som mulig

Om 10 år vil Luca Roagna og faren Alfredo ha stor nytte av deres store prosjekt de siste årene. Med av en stor del av familiens sparepenger har Luca og faren bygget et nytt lagrings- og produksjonsanlegg i Rocche di Castiglione Falletto. Gravd inn i fjellet, og dypt ned i grunnen er det store forhold til fremtidige satsinger. Luca selv har flyttet inn i en privat del av den nye vinanlegget, i en alder av 35 er han på starten av noe stort. Vår referansesmaking viser helt klart at Luca er en talentfull vinmaker med fokus på å levere det beste som vinstokkene kan gi.  Og Luca og faren Alfredo har mange av dem. De steller hver enkelt av de de over 70.000 vinstokkene gjennom hele året.  Får dere ikke hjelp spør vi? Luca svarer konsist og direkte, – «Det er kun far og jeg som får røre vinstokkene våre! Vi skjønner godt at hendene er rue og håndtrykket er fast etter den slags kroppsarbeid.

Vinanbefalinger:

6437601
Roagna Barbaresco Montefico Vecchie Viti 2009
Middels rød farge med brunlig kant. Utviklet karakter. Røde bær og varmt krydder på duft. Elegant konsentrasjon i anslaget. Flott syrlighet og lengde.
Passer til: Storvilt, Storfe, Lam og sau.
kr 999,90 (Bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

275401
Roagna Barolo Pira Vecchie Viti 2009
Middels rød farge med brunlig kant. Kirsebær, krydder og elegante røde bær på duft. Sublim konsentrasjon i anslaget. Flott syrlighet og lengde.  Rett og slett en deilig vin. Passer til: Storfe, Lam og sau.
kr 999,90 (Bestilling)
93 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5650201
Roagna Barolo Pira 2010
Tett rød farge. Røde bær, floral trefrukt, nellik og anis på duft. Flott konsentrasjon i anslaget. Balansert syrlighet og moderate tanniner. En svært god vin til prisen Passer til: Småvilt og fugl, Storvilt, Lam og sau.
kr 599,90 (Bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5112701
Roagna Dolcetto d’Alba 2014
Middels blålilla farge. Ren elegant kirsebær og varmt krydder på duft. Markant flott syrlighet med trefrukt/kirsebær og lang syrlig ettersmak.. Passer til: Storfe, Lam og sau.
kr 214,90 (Bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

5987006
Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2015
Lys blålilla farge. Ren elegant kirsebær, rødfrukt,  og krydder på duft. Markant flott syrlighet med kirsebærtoner og lang saftig ettersmak. 2015 årgangen er mer presis enn på lenge Passer til: Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Pizza / Pasta.
kr 429,90 (Basis)
87 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

513001
Luca Roagna Langhe Rosso 2015
Middels rød farge. Kirsebær, krydder og  ren elegant Nebbionese. Fruktdrevet god konsentrasjon og balansert flott syrlighet. Fyldig, ren konsentrasjon i ettersmaken. 80% Nebbiolo 20% Barbera. Flott matvin Passer til: Storfe, Lam og sau.
kr 189,90 (Bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 28 mai 2016

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet