Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Spesialpolet: Den som leter finner

Spesialpolene lanserer fantastiske viner fra Chablis, men vår fulle oppmerksomhet var rettet mot de hvite italienske vinene.  Og vi som elsker Chablis.  Hva skjer?

Chablis lages Chardonnay-druen Foto Svein Lindin

Chardonnay-druen Foto Svein Lindin

Tenk deg godt om om , når smakte du en virkelig god hvitvin fra Italia?  Nordmenn sverger til rødt når det gjelder vin fra Italia. Salget domineres av hvite viner fra Frankrike og Tyskland.  I  Italia foregår det en stille revolusjon når det gjelder hvitvin.  Denne uken var det nyhetsslipp på spesialpolene og fokuset var satt på viner fra Alto Adige, Lazio, Campania og Friuli.

Nå er det ikke slik at all hvitvin fra Italia er blitt bedre. Det er fortsatt en innsjø av pregløse, intetsigende hvitviner fra Italia.  De fleste nordmenn som drikker rødvin fra Italia setter pris på sødmefylte, syntestiske viner, gjerne laget etter ripassometoden.  Etter vår mening er det pinlig for Italia som et vinland å være bekjent av slike viner og det er en skremmende utvikling.

Norske vinimportører skal ta en stor del av skylden for dette, men også Vinmonopolet gjør lite for endre eller heve standarden til nordmenns smakspalett.  For Italia er så mye mer enn spesialtilpasset vin til nordmenn, med flaskedesign som fordrer den italienske myten om det gode liv.  For det er vilje til å få spennende viner til Norge.

Pompel & Pilt Noen som har denne viljen og satt seg på flyet til Italia er produktsjefene Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien. ( Populært kalt Pompel & Pilt av oss)   De har vært på lange studiereiser og  smakt seg gjennom en hel rekke med viner og gjennom anbudsprosesser med norske vinimportører har de kjøpt nærmere 21.900 flasker, fordelt på 203 forskjellige hvitviner fra Italia og fra Chablis. Chablis skal vi i denne omgangen glemme.  Ha fokus på å smake noen annet.  Hvorfor må en sommer kun inneholde Riesling og Chablis?  Grunnen er åpenbar, den som leter den finner noe godt i hvert eneste vinland i verden.

Det er noen ting som er gjennomgående når Pompel & Pilt har vært på studietur. De finner viner som har stilkarakter, har markant konsentrasjon, er tørre og ofte med en kjølig elegant fruktkarakter.  Og vi lover, hadde vinverden smakt som dette over hele linjen hadde det ikke vært uenigheter i verden.  Dessverre så finnes lages det ikke nok vin av denne kvaliteten, så de fleste vinene som kom til Norge denne uken finnes i mindre kvanta fordelt på syv spesialpol i Norge.  Et lite sidetips vi kan kan gi er å dobbel-dekantere dem ved å helle dem frem og tilbake mellom to karafler før servering.

De små hevder seg mot de store. Vinområdene Alto Adige, Lazio, Campania og Friuli  er vinområder som lever i skyggen av de mer kjente som Toscana, Piemonte og Veneto.  Ofte er vinene ikke tilgjengelige på eksportmarkedet og selges ofte  i nærliggende områder eller byer i Italia.  Bakdelen historisk sett er at disse områdene generelt sett ikke har levert vinkvalitet i den grad  som mer kjente vinområder i verden.  De siste ti årene har det vært en utvikling. Hovedårssaken er  bedre vinifikasjon og bedre holdninger til kvalitet har bragt frem noen få først, deretter er det blitt flere som hevder seg bedre enn mange Riesling eller Chardonnay baserte viner på det norske markedet.   Vår konklusjon etter en presmaking av over 60 varelinjer forrige uke er klinkende klar.  Italia som hvitvinsland har langt mer å by på i fremtiden, så lenge dem som leter har et klart mandat og vilje til bringe det beste til Norge.

Vinanbefalinger:

5188501
Collio Bianco 2015
Fra  Friuli-Venezia giuli, Italia. Middels gulgrønn farge. Vegetale toner, stikkelsbær og fruktdrevet stil . Deilig og frisk utgave
kr 339,80
87 poeng (terningkast 6)
NON DOS AS

5346401
Collio Bianco Fosarin 2014
Fra Friuli-Venezia giuli, Italia Middels gulgrønn farge. Appelsinskall, krydder og nøtter/mandel på duft. Konsentrert vin med god lengde
kr 208,90
Hans A.Flaaten Vins Fins

5182401
Colli Orientali Friulano 2015
Friuli-Venezia giuli, Italia Middels gyllen farge. Grapefrukt, sitrus og krydder på duft. Saftig fruktdrevet med kryddertoner på slutten
kr 249,70
88 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections

5346501
Collio Friulano 2015
Fra Friuli-Venezia giuli, Italia Middels gyllen farge. Aromatisk stil. salthet og sitrus og mineralsk i ettersmaken. Frisk syrlighet
kr 201,80
89 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

5190901
Ravello Bianco 2015
Fra Campania, Italia Middels gyllen farge. Gul frukt, eple og mineralsk på duft. Fruktdrevet stil med flott syrlighet og lang lengde
kr 319,80
87 poeng (terningkast 5)
NON DOS AS

5191101
Vesuvio Emblema 2015
Fra Campania, Italia Middels gyllen farge. Fedmerik, gul frukt og rik ettersmak. Flott konsentrert vin. Ypperlig matvin
kr 259,80
88 poeng (terningkast 5)
NON DOS AS

5189201
Bellone 2015
Fra Lazio, Italia Middels grønngul farge. Mineralsk, modent eple og lime på duft. Markant syrlighet og lang fruktig ettersmak. Flott matvin Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 239,80
89 poeng (terningkast 5)
NON DOS AS

5190301
Frascati Superiore Villa dei Preti 2014
Fra Lazio, Italia Middels gyllen farge. Voks, gult eple og minralsk på duft. Konsentrert sitruspreget med moderat lengde. God matvin Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
kr 259,80
87 poeng (terningkast 5)
NON DOS AS

4000001
Terlaner Nova Domus Riserva 2013
Fra Alto adige/südtirol, Italia Middels gyllen farge. Gul frukt, sitrus og svake smørtoner på duft. Konsentrert sitrus preget duft med lang ettersmak. Flott fedme Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 385,50
89 poeng (terningkast 6)
Moswines AS

3999601
Terlaner 2015
Fra Alto adige/südtirol, Italia Middels gyllen farge. Pære, eple og sitrus på duft. Mineralsk og sitruspreget anslag med lang fruktdrevet ettersmak Passer til: Fisk, Skalldyr.
kr 209,-
87 poeng (terningkast 5)
Moswines AS

2830501
Chardonnay Kreuth 2014
Fra Middels gyllen farge. Mineralsk aromabilde med fatpreg. Moden konsentrasjon med gul frukt med sitrus og mineraler på duft. Deilig frisk utgave og langt bedre enn 2013 årgangen Passer til: Lyst kjøtt, Fisk, Skalldyr.
kr 236,60
88 poeng (terningkast 5)
Moswines AS

5189101
Sauvignon 2015
Fra Alto adige/südtirol, Italia Middels grønngul farge. Stikkelsbær, sitrus og mineralsk på duft. Konsentrert og nydelig vin! Passer til: Fisk, Skalldyr.
kr 329,70
89 poeng (terningkast 6)
NON DOS AS

5192901
Veltliner 2014
Fra Alto adige/südtirol, Italia Middels grønngul farge. Pære, ananas og minerlaks på duft. Konsentrert sitruspreget med mineralske undertoner Passer til: Fisk, Skalldyr.
kr 304,30
89 poeng (terningkast 5)
Vininor AS

5307401
Müller-Thurgau 2015
Fra Alto adige/südtirol, Italia Middels gyllen farge. Sitrus, pære og svak ananas på duft. Konsentrert mineralsk utgave med sitrus toner. Svært god vin Passer til: Fisk, Skalldyr.
kr 213,20
89 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet