Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Det er lett å forelske seg i Chablis

Det er lett å forelske seg i Chablis. Både vinene, byen og landskapet er preget av vin. fra dyrkning av druer, via produksjon og vinkjellere til vinturisme. Alle bør besøke Chablis en gang eller flere ganger i livet. Et idyll i manges øyne. Nordmenn er spesielt velkommen, av åpenbare grunner.

Chablis Foto Svein Lindin

Chablis Foto Svein Lindin

Byen ble delvis bombet i 1945, men du ser fortsatt mange små idylliske skjeve steinhus ved en liten byvandring. Elven Serein renner sakte gjennom og gir den gamle handelsveien landsbyen et nostalgisk preg. Nymotens ting som armbåndsur har ingen av byens 3.000 innbyggere bruk for. Den lokale kirken Saint Martins kirkeklokker holder innbyggerne oppdatert fra klokken syv hver morgen. Byen er en også en matidyll, spesielt på markedssøndagene da gatene fylles med store og små produsenter av alt som lages i Chablis-området og mye annet godt.

Chablis består av fire kvaliteter eller såkalte appellasjoner: Petit Chablis som i hovedsak er på flatene. Jordsmonnet der består av Portland-kalkstein. Chablis, som ligger på de slake åsryggene. Chablis Premier Cru, som ligger på åsryggene mot sør-vest eller sør-øst. og Chablis Grand Cru, som ligger opp langs åsryggen på høyre side av byen og elven Serein der de fleste vinmarkene heller mot sør-vest. De siste tre appellasjonene har jordsmonn som består av Kimmeridge-holdig kalkstein. Dette jordsmonnet har god drenering. Det medfører at drueplantens røtter går langt ned i jorden. Da opptar planten mer mineraler. Det gir en mer kompleks vin. Dreneringen er derfor spesielt god på Premier Cru og Grand Cru vinmarkene. Derfor blir de vinene mest mineralholdige og komplekse, og også mer lagringsdyktige.

Jordsmonnet i Chablis oppstod for ca 145 millioner år siden. Da stod det såkalte Paris-bassenget under vann. I vannet var det enorme mengder østers som kalles Exogyra Virgula. Da bassenget ble presset opp ble jordsmonnet etter hvert fullt av fossile rester av slike østers. Det preger chablis-vinene i meget stor grad, og bidrar til noen av verdens mest karakteristiske viner. Det er nok én grunn til at det er manges favorittvin. Viner fra Chablis preges ofte av en ekstraordinær mineralitet og en aromatisk eleganse. Parisbassenget strakte seg fra Portland og Kimmeridge i Dorset sør i England til Chablis, som er den syd-østlige grensen for bassenget. Engelske geologer satte navnene på disse fossile restene. Derfor har jordsmonnet fått engelske navn.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klimaet i Chablis er kontinentalt. Det betyr at det er ganske kjølig på kveldene og nettene når innhøstings-sesongen nærmer seg. Været er derimot en stor utfordring noen ganger. Fredag den 13 april 2016 ble Chablis truffet av den enorm haglstorm som sammen med frost noen uker tidligere har redusert avlingene hos produsentene med opptil 80%. Ikke siden 1981 har det vært et verre utgangspunkt for en årgang.  Prisene vil gå i været og tilgjengeligheten vil bli svært redusert hvis alle spådommer slår til. Heldigvis kan man allerede nå hamstre Chablis som holder seg og gjerne blir bedre om de blir lagret.  Nordmenn er kjent for å drikke sine beste Chablis altfor ung.   Etter vår mening er en Grand cru og Premier Cru  best når det passerer 7 til 10 år fra de er tappet.  Fullt ut drikkeklare før, men verdt å vente på om man ønsker å sette noen flasker i kjelleren.

Vi foretrekker de unge Chablisene med delikate, friske fruktaromaer med overveldende duft som av friske grønne epler, sitrus, lime og melon. Premier Cru og Grand Cru er best når det er et tydelig mineralsk preg – kalk og flint – og andre dufter som vekker minner om nyåpnede østers – i modne utgaver – og salt sjø. Den er appetittvekkende, knastørr og kan enkelte år oppfattes som mager, kanskje litt stram, mens den andre år kan ha mer fylde og rundhet. Chardonnay fra Chablis utvikler aldri den rike, kraftige, tyktflytende og saftige stilen som den får i de varmere klimasoner. Chablis er forfriskende, delikat, en vin som alltid frister til gjentagende slurker. En vin med utpreget særegen karakter (terroir) men med stor forskjell mellom områdets mange vinmarker. Knapt noen annen vin uttrykker sin kilde sterkere en Chablis, noe som nettopp gjør denne vinen til vår sommerfavoritt.

Smakerommet

3041401
Laroche St. Martin Chablis 2015
Middels gulgrønn farge. Mineral, gul frukt, eple, lime på duft. Konsentrert ung Chablis. Markert syrlighet og lengde. Passer til: Fisk, Skalldyr.
kr 199,90 (Test)
88 poeng (terningkast 6)
Vingruppen Norge

879301
Gérard Duplessis Petit Chablis 2013
Lys gulgrønnfarge. Eple, sitrus og anelse gulfrukt på duft. Balansert fruktig anslag med sitrustoner og mineraler. Frisk og flott Petit Chablis Passer til: Fisk, Skalldyr. kr 194,90 (Bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Red & White AS

3185201
Tribut Chablis 1. Cru Beauroy 2013
Lys gulgrønn farge. Mineralsk, kalk og eple på duft. Ren klar duft av eple og sitrus, Lang syrlig avslutning Passer til: Fisk, Skalldyr.
kr 339,90 (Bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

3004701
Defaix Chablis Vieilles Vignes 2011
Middels gyllen farge. Fet gul frukt, kalk og sitrustoner på duft. Fyldig rik Chablis. Veldig bra! Passer til: Fisk, Skalldyr.
kr 229,- (Basis)
88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

8017506
La Chablisienne Chablis 2014
Lys gulgrønnfarge. Grønt eple, sitrus på duft. Fruktdrevet balansert anslag med sitrustoner og mineraler. Beste 3 liter Chablis på boks! Passer til: Fisk, Skalldyr.
kr 569,90 (Basis)
87 poeng (terningkast 5)
Better Wines AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 23 juli 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord


 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet