Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Vinen fra slottet i Firenze – Bibi Graetz

Hvilken nordmann har laget verdens beste rødvin som er Italias dyreste og tegner de fargerike vinetikettene selv? Vedkommende er kunstner med fem års utdannelse fra Firenze og tre år fra Paris. Fra 2000 er det kommet vinperler på løpende rekke fra slottet hans i åssidene til Firenze i Toscana. Det er typisk norsk å være best er fristende å konstatere når du møter Bibi Graetz. Bare vent til du får høre navnene på vinene hans!

Bibi i kjelleren Foto Svein Lindin

Bibi Graetz i vinkjelleren Foto Svein Lindin

Opprinnelig var det kunstner Bibi Graetz skulle bli. Hans far skulptøren Gidon Graetz fra Israel møtte den norske kunstneren Sunniva Rasmussen. De stiftet familie og bosatte seg i 1300-tallsslottet Vincigliata i Toscana. På begynnelsen av nitti-tallet finner familien Graetz ut at de vil bruke slottet sitt til flere aktiviteter. Med en fantastisk beliggenhet i Fiesole-åsen over Firenze egner det seg godt til utstillinger, selskaper og brylluper, og hele tiåret preges av dette. ”Alle” som betyr noe i Toscana blir oppmerksom på Shakespeare-pittoreske Vincigliata med rustninger, gamle kårder og et spøkelse eller to i veggene. Det blir raskt det kuleste stedet for events. Familien etablerer sitt eget catering-selskap, og det er heftige tider på slottet. Midt i all viraken står kunstner og eventsjef Bibi Graetz. Etter hvert skulle også leiekontraktene for vinmarkene fornyes. Spørsmålet om å lage sin egen vin dukket opp. Hvorfor ikke tenkte Bibi Graetz, og bestemmer seg for å lage vin. Men han vil ikke lage dårlig vin. Han satser på eksklusiv vin i luksusklassen. Vinstokkene er gamle og må stelles for hånd. Hver vinstokk produserer bare én kilo druer i året. Ekspertene kaller det galskap, mens Bibi svarer med å kalle den nye vinen for Testamatta, som betyr ”gal i hodet”.

Se bildene fra studieturen her ( artikkel forsetter under)

Han hadde ingen egen kunnskap om å lage vin, og ansetter vinmaker Alberto Antonini. Selv har han akkurat den lidenskapen som må til, og det går ikke lang tid før godordene hagler over Testamatta. I 2002 blir den kåret til beste rødvin på Vinexpo i Bordeaux av verdens mest anerkjente vineksperter. Tidligere har Bibi Graetz beskrevet at vin er som kunst. Du kan putte så mye penger du vil inn, men du har ingen garanti hvorvidt det smaker godt. Selv har han ikke spart én euro i løpet av de årene som har gått med til produksjon av kvalitetsvin. Motivet har ikke vært å bli rik, men å eksperimentere seg fram til noe unikt. Og det har han greid. Hans Colore 2005 ble kåret til Italias dyreste vin med en prislapp på nærmere 5.000 kroner.

Du kjenner fort igjen vinetikettene til Bibi Graetz. Fargerike og rene kunstverk signert eieren selv. Om ikke du er stødig i italiensk avslører alle vinnavnene mye. I USA ble vinene bannlyst. Det ble for mye for amerikanerne da han kalte sin egen vin Soffocone – slang på italiensk for blowjob. På en etikett sitter en naken kvinne på knærne. På en annen vin står det «Bugia» som betyr «løgnen»; da Bibi sa han ville lage en stor hvitvin på øyen Giglio svarte ekspertene «løgner». Men vinen ble raskt berømt – og Bibi døpte den derfor sarkastisk for «løgnen på Giglio».

Vi var på besøk under fjorårets (2015) innhøstningsfest. 800 inviterte vinvenner i fri utfoldelse med helstekte pattegriser, svingende rytmer og god vin skjenket fra store magnumflasker. Det var en opplevelse i gjestfrihet, kultur og vinglede. Og opphavet til det hele er norsk-italienske Bibi Graetz og hans familie. Da vi ruslet ned åsen en sen nattetime var vi full av inntrykk og smaksopplevelser som det har tatt tid å fordøye. Hva er det med vinene til Bibi Graetz? Hans beste viner skiller seg først og fremst ut med markert konsentrasjon, syrlighet og flott fruktkarakter. Siden besøket har vi flere ganger testet vinene, både med og uten mat. Og det er med mat de smaker best, syrligheten/tanninen i vinene fremmer ethvert måltid med fettpreget store kjøttstykker. Generelt er vårt inntrykk av viner fra Toscana i de lavere prisklasser ikke er godt kjøp. Bibi Graetz er intet unntak, men du verden hvor godt det smaker når vinene koster mer.

Fra smakerommet

5904801
Soffocone di Vincigliata 2013
Middels rød farge. Kirsebær, røde bær og krydder på duft. Svale urter og kirsebær i anslaget. Sursøtt fyldig ettersmak med flott syrlighet og lengde. Soffocone – slang på italiensk for blowjob Passer til: Storfe, storvilt.
kr 385,- (Bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

5904101
Testamatta 2009
Dyp rød farge. Modne røde bær, krydder og solbær på duft. Balansert syrlighet og lengde. Modne tanniner. Konsentrert flott utgave og fremstår som et meget godt kjøp. testa» = hode, «matta» = «gal» = Testamatta = «Gal i hodet» (man kan f.eks. si på italiensk «lui e testamatta!»: «han er ikke riktig klok!» Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 695,- (Bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

434201
It’s a Game! 2014
Dyp rød farge. Solbær,plomme og røde bær på duft. Saftig kirsebær og solbær  i anslaget. Markert frisk syrlighet og fruktdrevet fruktighet. Flott matvin. Nye druer fra gamle vinranker, historie og tradisjon vs innovativitet og vinglede og Bibi bak joy-sticken = It’s a game.. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 210,- (Bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

746701
Bibi Graetz Le Cicale di Vincigliata Chianti 2013
Middels  rød farge. Kirsebær, røde bær og urter på duft. Sursøt kirsebær i anslaget og flott syrlighet i ettersmaken. Litt lite konsentrasjon på slutten. Cicala» betyr sikade – de synger pent på borgen. På toskansk slang betyr det noe annet… Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 169,90 (Bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS

3962701
Bibi Graetz Bollamatta
Lys lakserosa farge. Røde bær, jordbær og gul frukt på duft. Delikat og elegant med balansert syrlighet og fruktighet. Middels mousse løfter vinen frem. Godt forsøk. Bobler på italiensk = «bollicine»; «bollamatta» -> «Gale/ikke riktig kloke Bobler»« Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
kr 224,80 (Bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS

5147701
Casamatta Bianco 2014
Lys gulgrønn farge. Fersken, aprikos og sitrus på duft.  Fyldig og rik vin med balansert syrlighet. Moderat syrlighet trekker noe ned. God terrassevin «Matta» betyr «gal» – på en litt kul måte, aka «ikke riktig klok», så «casamatta» = «galehus» Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
kr 129,90 (Bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS

5147601
Testamatta Bugia Bianco 2014
Middels gulgrønn farge. Grapefrukt, sitrus gul frukt og melon på duft. Fyldig , konsentrert hvitvin med flott  syrlighet og fruktdrevet utgang- Noe dyr, men forsvarer prisen med kvalitet «Bugia» betyr «løgnen»; når Bibi sa han ville lage en stor! Hvitvin på Giglio sa ekspertene «løgner». Men vinen ble raskt berømt – og han døpte den derfor sarkastisk for «løgnen fra/på Giglio Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 349,80 (Bestilling)
88 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS

 

 

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet