Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Bobler fra Italia – Ferrari

For en som er interessert i vin er Italia gjerne nøkkelen til et livslangt forhold til landet som har så mange individuelle forskjeller fra region til region. Historisk sett er det nord som gjelder hva angår kvalitet. Stort sett gikk beltet fra sør i Toscana opp til Gattinara i Piemonte i nord.
Ferrari2

Rent kvalitetsmessig begynte de første vinregionene å bli kjent utenfor landets grenser fra slutten av 1800-tallet for sine svakviner. Gjerne med navn som Barolo, Barberesco, Amarone og Gattinara. Produksjonen og eksporten var liten til Europa. Det aller meste av vin ble konsumert i nærområdets byer og tettsteder. Prisene var lave men sakte og sikkert begynte ønsket om bedre betalt og høyere status å melde seg. Champagne var definisjonen av suksess og med italienerens sterke nasjonalfølelse var det på sin plass å lage noe som kunne måle seg med det ypperste i verden.

En av dem som begynte først og som fortsatt holder kvaliteten på topp er produsenten Ferrari. Ferrari holder til nord i Italia i vinregionen Trentino, ikke langt fra det kjente vintersportsområdet Val di Fiemme. Med et klima med markante temperatursvingninger mellom natt og dag er forutsetningene perfekte for basen til en musserende vin av god kvalitet. Døgnets temperaturskifter forlenger modningen av druene og optimaliserer aromautviklingen i druene samtidig som det høye syrenivået opprettholdes. Det begynte som et lite prosjekt i 1902 for vinmakeren Giulio Ferrari. Den årlige produksjonen var på 9000 flasker og etterhvert som årene gikk fikk Giulio Ferrari stadig flere utmerkelser og premier for sin vin. Og selv om heder og ære kom, forble produksjonen lav. Mytene ble skapt. Ferrari ble et referansemerke for musserende vin i Trentino. Dessverre var Giulio Ferrari barnløs og i 1952 solgte han firmaet til Bruno Lunelli, en lokal vinbareier i Trento. Eneste klausul som fulgte med salget var at Giorgio Ferrari ville håndtere kjelleren for resten av livet. Giorgio gjorde det til frem til til sin død 1965, 86 år gammel. I 1965 var Italia og Ferrari forandret. Produksjonen hadde vokst til over 100.000 flasker og store investeringer hadde blitt gjort i vinmarker og vinkjellere. Ferrari hadde blitt kjent over hele Italia, og italienere elsket den musserende vinen fra nord. Det var deres egen Champagne og flere produsenter kom på banen i ånden av Giulio Ferraris lille prosjekt. Fortsettelsen skulle vise seg til å bli enda mer ekspansiv.

FERRARI PAESAGGI 0025

FERRARI PAESAGGI 0025

I dag drives fremdeles Ferrari av tredje generasjon av Lunelli familen. Produksjonen er langt større, eksporten er gedigen og merkevaren er kun slått av bilmerket med samme navn. Ferrari eier i dag i overkant av 100 hektar vinmark i DOC Trento i tillegg kommer innkjøp av druer fra 300 hektar. Dette er mer enn halvparten av det samlede vinmarksarealet i DOC Trento. Den årlige produksjonen er nå på ca. 5 millioner flasker, og det ligger til enhver tid 15 millioner flasker i kjellerne i varierende stadier av produksjon. Selv om de ikke har lov å benevne sine musserende viner som Champagne offentlig, lages de på samme måte som i Champagne. I Italia kalles dette metodo classico.

Det er en godt innarbeidet myte at det bare er champagne som har en historie. Det er en god fransk overdrivelse, det har vært produsert cava i Spania i kommersiell målestokk siden slutten av 1880-årene og i Trentino har Ferrari produsert musserende vin helt siden 1902. Ferrari er med andre ord vin med historie så vel som vin med adresse. Etter vår mening er Ferrari ved siden av Bella Vista fra Franciacorta noe av det bedre du kan kjøpe av musserende vin fra Italia.

Smakerommet

1514901
Ferrari Giulio Riserva
Middels strågul farge. Toast, eple og sitrusskall på duft. Fyldig anslag med balansert syrlighet og lengde. Elegant mousse og god lengde. Bobler fra Italia blir ikke stort bedre enn dette. 100% Chardonnay.
775,-
Poeng 89
Terningkast 6
Moestue Grape Selections AS

9874801
Ferrari Perlé Nero Brut
Middels gulgrønn farge. Modne røde epler, kjeks og mineralsk på duft. Elegant, matvennlig syrlighet. Lang fruktig ettersmak med små bobler. Best i tulipan hvitvinsglass! Pinot Nero 100%.
550,-
Poeng 87
Terningkast 5
Moestue Grape Selections AS

4721001
Ferrari Perlé Brut 2008
Middels strågul farge. Modent eple, toast og sitrus på duft. Elegante bobler underbygges av god syrlighet og lengde. Mye vin for pengene.
315,-
Poeng 88
Terningkast 6
Moestue Grape Selections AS

4416401
Ferrari Brut Rosé
Middels gulgrønn farge. Røde syrlige bær, fruktdrevet med balansert syrlighet og sødme. Absolutt en vin til terrassen eller boblebadet. Enkel bærfruktig avslutning.
Pris 315,-
Poeng 86
Terningkast 5
Moestue Grape Selections AS

4561601
Ferrari Brut
Middels gulgrønn farge. Grønt eple, urter og sitrus på duft. Enkel utgave av hva Ferrari kan levere. Fyldig vin med balansert syrlighet. Budsjett på bobler.
Pris 299,-
Poeng 84
Terningkast 4
Moestue Grape Selections AS
Ferrari1

Kilde: Pubisert i Finansavisen 20 august 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet