Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Feministen i Chablis – Clotilde Davenne

For 30 år siden ble Clotilde Davenne ansatt som vinmaker hos Jean-Marc Brocard, allerede den gang vel kjent for sine Chablis viner i Norge. Hun var en enslig kvinne i et mannsdominert miljø.

Clotilde Davenne

Clotilde Davenne

Studiene i Dijon og det praktiske arbeidet i California, Beaujolais og Chablis var svært mannsdominert på den tiden. Clotilde Davenne ble oppfattet som litt av en feminist som ønsket å bevise at også kvinner kunne lære å lage god vin. I årene mellom 1989 og 2004 var hun trofast og hardtarbeidende vinmaker hos Jean-Marc Brocard, en av Chablis største produsenter. Så kom ønsket om å lage sin egen vin, under egen etikett. Hun hoppet av karusellen og lanserte sin første ”vin” i 2004 laget av innkjøpte druer og senere på egen eiendom i 2005.

Eiendommen hennes i Préhy ble opprinnelig kjøpt som et hjem i 1992, uten tanke på at den skulle bli en uavhengig produsent. Tanken var mer at eiendommen skulle bidra som et hyggelig tilskudd til økonomien gjennom salg av druene til hennes daværende arbeidsgiver Brocard. Historien ville det annerledes. I grunn hadde hun forberedt seg lenge. Gjennom sitt arbeide i Chablis har hun bygget seg opp god kjennskap til de forskjellige områdene og vinmarkene. Fra 1995 begynte hun å kjøpe gamle vinmarker som var til salgs. De gamle kronglete vinmarkene var vanskelig tilgjengelige og lite produktive med avkastning ned i 20hl/ha og var derfor ikke like interessante for de store husene. Vinstokkene fra disse vinmarkene lager imidlertid druer med en konsentrasjon og mineralitet utenom det vanlige.

Hun disponerer over 27 hektar vinmarker, noe som kan virke lite sammenlignet med over 180 hektar som hun disponerte hos Brocard. Men Clotilde ville tilbake til en mindre produksjon med en mer naturlig tilnærming til jorden, uten bruk av moderne teknikker som man er avhengig av i storproduksjon.

Chablis Foto Svein Lindin

Chablis Foto Svein Lindin

Vinmarkene til hennes Petit Chablis er nøye utvalgt. Alle ligger i skråninger med god soleksponering og befinner seg i nærheten av Préhy. Ofte ligger vinmarkene i portlands-jordsmonn som består av et mer kalkholdig og mineralholdig jordsmonn enn det mer fossilpregete jordsmonnet Kimmerridge som man finner ellers i Chablis. Clotildes Petit Chablis er på høyde med mange andre produsenters Chabliskvalitet. Flott fruktighet av eple og lime preger vinene, samt et lite innslag av flintstein.

Vinmarkene til hennes Chablis befinner seg i sørvendte skråninger i Courgis, sør i regionen 300 m.o.h. Hun benytter 40 år gamle vinstokker. Gjennom mange år har kvaliteten på Clotildes Chablis vært høyere og bedre enn mange andre produsenter i Chablis. Vinen er en klokkeklar, tradisjonell Chablis med tydelig kalk/mineralpreg, eple og sitrus.

Hun har også vinmarker i Bourgogne Côtes d’Auxerre og Saint-Bris, den eneste appellasjonen hvor det er tillatt å bruke druen Sauvignon Blanc i Chablis-området. Hennes Sant-Bris kan minne om Sancerre, men den har en mer tydelig fruktighet og en helt annen, rimeligere pris. Tidligere har hun delt hemmeligheten bak å lage god vin. – Å lage vin er ingen kunst sier hun, men for å lage god vin av alle årganger trenger man bare mye kunnskap og vilje av stål. Sistnevnte egenskap lyser av Clotilde om man er så heldig å treffe henne, smilende, levende opptatt av Chablis og hvordan en god Chablis skal være. 2016 årgangen vil hun nok dog huske lenge.

Dramatikken er å ta og føle på hos vinmakerne i Chablis. 2016 årgangen har startet på verst mulig måte. Hagl og frost herjet hardt 27 mai. Hagl på størrelse på tennisballer ødela svært mye.  I Saint-Bris der Clotilde Davenne produserer Sauvignon Blanc så er 23 av 23 hektar ødelagt.  I andre landsbyer har det haglet så hardt at rotstokkene er ødelagt. Det innebærer at man i verste fall må plante om å vente 5-7 år før man får druer gode nok til vin. Prehy der Clotilde Davenne og Brocard holder til ble hardest rammet. Brocard kan melde om at 120 av 200 hektar er ødelagt.  Her hjemme i Norge vil det i verste fall bety at det blir vanskelig å få tak viner fra 2016 årgangen fra både Clotilde Davenne og Brocard.

Smakerommet

4409601
Davenne Chablis 2014
Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft. Elegant frisk syrlighet og fruktdrevet utgang. Flott utgave! Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 185,- (Basis)
87 poeng (terningkast 5)
Eurowine AS

5690801
Davenne Saint Bris 2013
Lys gulgrønn farge. Stikkelsbær, sitrus på duft. Markant syrlighet og god fruktighet. Enkel og frisk matvin. Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 138,- (Bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Eurowine AS

507501
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut Rosé
Lys rødlig farge. Friske røde bær, mineraler og sitrus på duft. Vellykket stil. Saftig fruktighet og balansert syrlighet. Passer til: Lyst kjøtt, skalldyr, aperitif.
kr 155,- (Parti)
86 poeng (terningkast 5)
Eurowine AS

1049101
Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut
Lys gulgrønn farge. Perlende. Duft av grønt eple, gjær og sitrus. Balansert syrlighet og god moussefølelse. Et godt kjøp Passer til: Lyst kjøtt, skalldyr, aperitif.
kr 168,- (Basis)
86 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

5800401
Davenne Chablis Premier Cru Montmains 2013
Middels gulgrønnn farge. Gult eple, sitrus og østers på duft. Konsentrert kjølig aromabilde med sitrus og mineralsk avslutning. Svært god vin Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 280,10 (Parti)
89 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

9768501
Clotilde Davenne Bourgogne Rosé 2015
Lys lakserosa farge. Røde bær, vegetale toner og sitrus på duft. Frisk bærfruktighet med lang ettersmak. Enkel og grei rosévin Passer til: Fisk, Lyst kjøtt, skalldyr, aperitif.
kr 154,90 (Bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Eurowine AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 30 juli 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet