Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

To perler fra Sør- Afrika

Det første som slår deg ved ankomst i den lille fiskelandsbyen Hermanus er det store utvalget av blomster, fugler og vegetasjon. Over 1500 arter er identifisert i og rundt Cape, en halvannen times biltur fra Cape Town. De fleste turistene kommer på grunn av hvalene som viser seg frem i Walkers Bay. Det er et kjølig klima med kalde og varme vinder fra havet som i sum kjøler ned og bidrar til ideelle vekstvilkår i et ellers varmt sted på dagtid.
08

Nevnte Walker Bay ved kysten, åsene i Elgin og Mossel Bay er alle tre meget lovende vinområder der de ligger i Overberg-distriktet. Kvalitetsviner fra druene Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir fremhever seg fra et vinland som byr på mer enn hva salget i Norge indikerer.

Vi var ikke i Walkers Bay for å se på hvalene. Like i nærheten er det et spesifikt vinområde vi følger nøye. Stedet heter Hemel-en-Aarde og oversatt til norsk betyr det det himmel og jord. Her finnes viner som tiltaler oss bedre med en nesten europeisk kjølig og ren smaksstruktur. De som leder an og selges i Norge er Newton Johnson og Hamilton Russell, to pionerer i Hemel-en-Aarde som har vært med på å utvikle Sør-Afrika som vinland de siste tiårene. Uavhengig av hverandre, men som gode naboer har de unngått å lage viner preget av høy alkoholgehalt, overdreven bruk av eikefat og fyldige plump bærfruktighet.

Bak vinene fra Newton Johnson finner du naturligvis Dave Johnson og hans kone Felicity (født Newton). De startet vingården i 1995 og har etterhvert fått med sønnene Gordon som vinmaker og Beavan som arbeider med markedsføring. Når man ikke finner dem i vinmarken benytter den siste generasjonen mye tid på bølgene i Walkers Bay. Surfing er en av deres lidenskaper i tillegg til vin. Noen av deres viner har også fått navn etter kjente surfestrender. Det er en familie med fokus på helheten som har slått rot her. De tilstreber en naturlig vinmaking med spontafermentering, stedegen gjær og druene håndplukkes fra de etter hvert gamle vinstokkene. Fruktdrevne viner med klokkeklar syrlighet og lang ettersmak definerer vinene.

En med litt mer fartstid i området var reklamemannen Tim Hamilton Russell. I 1975 reise han rundt og lette etter vinmarker som hadde et kjølig klima og som kunne være et sted som kunne hevde seg internasjonalt. Sett utenfra var vel ikke det folk flest forbandt med Sør-Afrika den gang. Apartheid satte Sør-Afrika tilbake da vinverden stort sett fosset fremover fra 80-tallet. Heldigvis forandret tidene seg. Hans sønn bodde i Europa under apartheid og returnerte i 1991 til Sør-Afrika. Med vinstokker plantet i 1976 var grunnlaget lagt for å forbedre kvalitet som skulle gi økt eksport. Hamilton Russell betegnes i dag som et referansemerke for Sør-Afrika. Her er det bragt et hakk videre enn hos Newton Johnson. Vinene er fruktdrevne og konsentrasjonen er hakket hvassere og mer sublim. Likheten mellom dem er den klokkeklare syrligheten og den lange ettersmaken.

Ser man på hva som selger mye i Norge skjønner man hvorfor omsetningen fra Sør-Afrika har sunket de siste 5 årene med nesten 400.000 liter ifølge tall fra Vinmonopolet. Volumselgerne i Norge viser ikke frem dagens kvalitetsnivå fra Sør-Afrika. Skylden kan ikke settes på noen alene, Vinmonopolet har gjort forsøk på på fremheve utviklingen i Sør-Afrika, men hindres av sitt eget system til å endre kurs før salgsspiralen synker. Heldigvis har du importører som setter kvalitet over volum og lagerfører partier av vin som kan hamle opp med det beste fra Europa.

Smakerommet

5298901
Newton Johnsen Family Vinyards Pinot Noir 2015
Lys blålilla farge. Konsentrert pinot noir nese. Bær, bringebær, krydder Fruktdrevet, eikepreget og lang tørr ettersmak. Bra syrlighet og lengde.
269,90 87 poeng (terningkast 5)
Selected Wines AS

6390501
Walker Bay Pinot Noir Newton Johnsen 2014
Lys blålilla farge. Røde bær, kirsebær med kjølige toner. Moderat syrlighet og tanniner. Krydret/ brent karakter i ettersmaken.
kr 219.- (Spesialbestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Selected Wines AS

3294501
Hamilton Russell Chardonnay 2015
Middel gul farge.Toast, gul frukt og smørtoner på duft. Elegant og konsentrert ettersmak. En av våre klare favoritter. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 299,90 (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Vinordia AS

3293901
Hamilton Russel Pinot Noir 2015
Middels blå lilla farge. Deilig og frisk. Røde bær med urtepreg på duft. Konsentrert, elegant fruktighet og lang kjølig ettersmak. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl.
kr 299,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Vinordia AS

9533501
Newton Johnson Chardonnay 2015
Lys gulgrønn farge. Gul frukt, eik og mineraler på duft. Fruktdrevet gul frukt moderat eik. Flott syrlighet og lengde. Flott matvin Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 279,80 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Selected Wines AS

1987501
Newton Johnson Chardonnay Felicité 2016
Lys grønngul farge. Vegetal, gul frukt og mineralsk. Fruktdrevet. Konsentrert, litt bitter grapefrukt i ettersmaken. Et av det best kjøpene i sin prisklasse Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 139,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Selected Wines AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 27 august 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet