Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Tom Lubbe + Côtes Catalanes = sant

Du finner ikke vinregion Côtes Catalanes i Frankrike så lett, bortgjemt i høyden mellom Pyreneene og Middelhavet i utkanten av landsbyen Calce. I gråe og steinete åssider ligger vinmarker som små hageflekker i et ellers tørt landskap.

Middag i vinkjelleren Foto Ove Svendsen

Middag i vinkjelleren Foto Ove Svendsen

Côtes Catalanes i Roussillon har produsert vin siden romertiden, men aldri har den fått så mye oppmerksomhet siden Tom Lubbe entret scenen. Vinregionen var tidligere mest kjent for å lage billig bulkvin til engelske supermarkeder.

Tom Lubbe Foto Hilde Kvivik Kavli

Tom Lubbe Foto Hilde Kvivik Kavli

Tom Lubbe er dog ikke alene om å trekke vinregionen frem i lyset. Fellesnevneren for disse er at de leverer kvalitet og har sin bakgrunn utenfor regionen. Tradisjonellt har området levert bulkvin der pris er langt viktigere enn kvalitet. Eneste fordel av en slik utvikling er at prisen på eiendom går ned, vinplantene blir eldre og leverer lavere avkasting. Det visste Tom da han bestemte seg for å finne sine egne vinmarker i området. Domaine Matassa kjennetegnes ved ekstremt lav avkastning. Selv om snittet er på ca 14 hl/ha er det flere steder helt nede i 7 hl/pr hektar. Det gjør vinene svært komplekse, mineralske og konsentrerte.

Det var i Sør-Afrika han startet sin vinkarriere. Før han bosatte seg Frankrike i 2000 jobbet han hos mange ulike vinprodusenter i både Sør-Afrika og Europa. Hver produsent hadde sin egen tilnærming til vinen og det han særlig fikk sansen for var å jobbe naturlig, helst med gamle vinstokker, utelukkende med stedegen gjær, begrenset bruk med nye fat og med lav bruk av svovel. Det var i prinsippet ingen som jobbet slik i Sør-Afrika på nittitallet, og det var etter tips fra en kvinnelig vinmaker han jobbet for i hjemlandet, Louise Hofmeyr, som etter hvert ledet ham til den anerkjente vinprodusenten Gérard Gauby i Roussillon. Tom Lubbe jobbet der i 4 sesonger, forelsket seg i søsteren, giftet seg og bestemte seg i stedet for å bli i Calce og starte sin egen eiendom.

I 2002 etablerte Tom og Natalie sitt Domaine Matassa, oppkalt etter vinmarken Clos Matassa som var deres vinmarks ervervelse. Det var ingen stor produksjon. Den første årgangen 2003 ble produsert hjemme i stuen til det nygifte paret! Toms gamle arbeidsgiver Gérard syntes dette var såpass ille at han overlot den gamle kjelleren til sitt eget domaine som en slags etableringsgave til Tom og Natalie i 2004.

I dag har Matassa 14 hektar med frittstående vinranker kalt Gobelet. Av disse ligger 2 hektar på granittholdig jordsmonn i fjellene i Coteaux des Fenouillèdes, mens de resterende 12 hektarene ligger rundt den lille landsbyen Calce på mellom 150 og 300 meters høyde. Jordsmonnet her består hovedsakelig av skifer og noe mergel. Vinstokkene er mellom 60 og 120 år gammel og meget lavtytende, med en gjennomsnittlig avkastning på 14 hl/ha.

Vinmarkene dyrkes naturlig uten kjemiske hjelpemidler. Matassa er sertifisert økologisk av Ecocert og flere av de biodynamiske prinsippene og teknikkene tas i bruk. Kjellerarbeidet drives med minimal innblanding. Hvite og røde viner lages helt eller delvis med hele klaser og fottråkking, før de gjærer med stedegen gjær. Vinene lagres og modnes så på brukte fat av ulik størrelse i 12-18 måneder. Svovelbruken er lav spesielt på grunn av lav pH, men Tom lar aldri dette gå utover lagringsevne. Vinene klares aldri og som regel tappes de ufiltrert.

Sett i forhold til kvaliteten er vinene til Tom Lubbe verdt pengene. Det er ingen tvil om at Tom Lubbe som vinmaker har utviklet seg voldsomt de siste 5-8 årene. Vi er av den oppfatning at vinene blir mer presise, konsentrasjonen i vinene er blitt mer markant og den iboende syrligheten gjør vinene svært matvennlige. Hans viner er rett og slett blitt vinfavoritter.

Smakerommet

699801
Matassa Rouge 2013
Lys rød farge, tett kjerne. Lys rød frukt, kirsebær og krydder. Saftig , elegant stil med god syrlighet. Passer til: Svinekjøtt, storfe, småvilt og fugl.
kr 314,90 (Bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

2198501
Matassa El Sarrat 2013
Dyp rød farge. Røde syrlige bær, krydder og mineralsk på duft. Elegant sursøt fruktighet og lang syrlighet. Fruktdrevet avslutning. Absolutt en av de beste han har laget Passer til: Svinekjøtt, storfe, småvilt og fugl.
kr 289,90 (Bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

3597201
Matassa Coume de l´Olla Blanc 2014
Middels gulgrønn farge. Fruktdrevet sitrus, rose og brioch på duft. Aromatisk syrlighet med lang fruktig utgang. Grapefruktoner i avslutning.  Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 239,90 (Bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 6 august 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet