Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Bedre enn sitt rykte – Beaujolais

Beaujolais rykte er i endring. Til det bedre.  De fleste oppfatter Beaujolais som en fruktig lett rødvin med assosiasjoner til en hektisk torsdag i november når årets årgang blir sluppet.  Mye har skjedd siden 80-tallets markedsføring  av vinområdet. Et søvnig slør som hindret Beaujolais til å vise sitt potensiale som et seriøst alternativ til resten av Bourgogne.
beaujolais-2

Beaujolais gikk tilbake til røttene. Og hva gikk galt på 1980-tallet? Begrepet og markedsføringstrikset Beaujolais Nouveau ble stadig mer populært. Ved hjelp av økende sukkertilsetning for å høyne alkoholgehalten, og bruk av gjærtypen 71B som opprinnelig kommer fra tomater, produserte man viner med banan- og sukkertøylignende aromaer som fikk sine tilhengere verden over. Slik kjenner de fleste Beaujolais i dag, men mange produsenter vil lage Beaujolais slik var før Beaujolais Nouveau.

I de senere år har Beaujolais også fått drahjelp av den stadige økende vinprisene i Bourgogne.  I Beaujolais lages det mest rødvin av druen Gamay, men to prosent av produksjonen er hvitvin laget av Chardonannay eller Aligote. Beaujolais er mye vin for pengene i sitt segment.

Beaujolais er oppkalt etter den lille byen Beaujeu og ligger i umiddelbar nærhet til det gastronomiske arnested og by Lyon i Frankrike. I departementet Rhône, langs granittklippene syd for Mâcon, begynner Beaujolais, som er det sørligste distriktet i Bourgogne. På en strekning som er  55 kilometer lang og 12 kilometer bred ligger det mer enn 60 landsbyer, de fleste ganske ukjente. Veiene slynger seg og klatrer opp til vinmarkene, og gårdene ligger langt bakenfor der skogene tetner og bekker styrter forbi. Ser man seg tilbake, ser man langt utover Saône-dalen, og man skimter Mont Blanc i øst. Det er et vakkert vinlandskap.

Soloppgang i Beaujolais vinmarker

Soloppgang i Beaujolais vinmarker

Vinmarkene i Beaujolais ligger 150-550 m.o.h. og dekker et areal på ca 22.000 hektar. Helt i sør lokaliseres AOC Beaujolais, som omfatter 9 700 hektar, med et jordsmonn av kalk- og leirjord. Her lages røde, fruktige viner som drikkes unge. Litt lenger nord ligger AOC Beaujolais Villages, som består av 6 299 hektar granittjord. Her lages noe kraftigere viner som er best å drikke etter ett til to års lagring. På granittjord og skifer i Haut-Beaujolais – 5 800 hektar – ligger de ti AOC Beaujolais Cru-ene, som hver og en har sin særegne karakter.

Rundt 70 millioner liter Beaujolais blir produsert hvert år. Halvparten er solgt som Beaujolais Nouveau, selv om den stigende kvaliteten ligger  i granittåsene i nord. Fra nord til sør er er det de 10 cruene  St Amour, Juliénas, Moulin-à-Vent, Chénas, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnie, Brouilly og Côte de Brouilly som gjelder. Her snakker man gjerne om lagringsviner hvor de beste eksemplene kan ligne på moden Pinot Noir.  Av fellestrekk med Bourgogne er faktoren hvor produsentens renommé er like viktig som hvor vinen kommer fra.  Området er fortsatt preget av praktisk håndverk og alle druer blir håndplukket og vinifisert under små produksjonsforhold. De beste vinene fra Beaujolais blir solgt til allokering til Norge og kan være like vanskelig å få tak som enkelte produsenter i Bourgogne.

For oss handler det om å finne Beaujolais vin som lages etter naturlige prinsipper. Gjerne vin hvor  økologiske og biodynamiske metoder er i bruk i vinmarkene. Produsenter som gir lengre modningstid og utfører streng sortering får bedre druemateriale i vinen. Bort med dem som bruker tilsetninger, som for eksempel sukker for å øke alkoholnivået og dekke over feil. Når Gamaydruen i tillegg får vokse på eldre vinstokker og dermed gir mindre avkasting får du viner med moderate tanniner, frisk syrlighet og en bærfruktighet som hamler opp med de beste fra Bourgogne.  Drikkes du vinene lett avkjølt i store glass er det rett og slett en nytelse.

 

Smakerommet

9150801
Brun Beaujolais Chardonnay Classic 2014
Lys grønngul farge. Gul eple, sitrus og mineralsk på duft. Middels konsentrert med fruktdrevet flott syrlighet og elegant avslutning. Server i store glass  Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 189,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

5085201
Moulin à Vent La Rochelle 2010
Middels rød farge. Røde bær, krydder og fruktdrevet på duft. Konsentrert rik syrlighet med lang ettersmak av røde bær og moderate tanniner. Ypperlig matvin  Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl.
kr 279,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

3917101
Lapalu Beaujolais-Villages Vieilles Vignes 2014
Middels rød farge. Lett, røde bær, bringebær og modne røde bær på duft. Saftig og fruktdrevet anslag. Klassisk Gamay Kun 100 fl igjen av 2014 årgangen, 2015 er fremdeles litt mer lukket Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl.
kr 224,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

3572901
Dominique Piron Beaujolais-Villages 2014
Middels rød farge. Jordbær, røde bær og anis på duft. Fruktdrevet og elegant. Enkel og prisgunstig vin med balansert syrlighet og lengde. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl.
kr 166,- (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Podium Wines AS

2263601
Dom. Thillardon Les Vibrations 2013
Middels rød farge. Røde bær, floral og krydder på duft. Saftig fruktighet med moderate tanniner og markant syrlighet. Flott matvin. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt.
kr 255,- (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 10.september 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet