Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Kommentar: Spillet for galleriet forsetter – Vinmonopolet

– Vår intensjon de siste årene har vært å treffe utenfor Spanias kunde-base ved å utvide sortimentet til nye regioner og stiler.  Utsagnet kommer fra produktsjef Pierre E. Marches i Vinmonopolet i Ingvild Tennfjord siste artikkel ” Spansk revolusjon ” i Aftenposten 9 september 2016.  Ingvild  Tennfjord følger opp retorisk: Hvordan går det?. Svaret til Pierre E. Marches viser svakheten til dagens system.  – Vinene overlever sjeldent, fordi vårt system ivaretar de mestselgende produktene.
aftenposten-9-september

Hvorfor overlever disse produktene så sjeldent? Produktsjefene på Vinmonopolet følger opp internasjonale trender, tolker salgsstatistikker og iverksetter ulike kampanjer for å videreutvikle Vinmonopolets sortiment. En viktig jobb etter min mening. Det siste årene har jeg smakt viner som er absolutt verdt å tilføre sortimentet til Vinmonopolet.  Det som er trist for produktsjefene er at alt arbeidet som blir langt ned i reiser, smakinger og forberedelser sjelden blir en en varig glede for forbrukerne. Det blir en evig runddans rundt måleperioder og relanseringer over samme lest. Importører fortviler og vinprodusenter mister tiltro til Vinmonopolet.

Systemet trenger en reform. En reform som lar produkter får bedre ”oppvekstvilkår”. En reform som får produktsjefene frem i lyset med sine produkter og trender. Jeg har tatt opp tidligere i artiklene: Vinmonopolet & slangen i paradis og På tide å droppe lottokupongen Jeg klipper inn et avsnitt fra førstnevnte.

Etter min mening bør vareartiklene i basisutvalget velges ut ut ifra hvordan spesialpolene velger ut sine viner. Kompetente produktsjefer og smakere får inn tilbud fra vinimportørene. De smaker og må stå inne for sine valg. På godt og vondt fra kritikerne. Både fra presse og publikum. Det krever sin ryggrad og en god leder på toppen som fronter de ansatte. Det er en vanskelig oppgave, men er en mye bedre løsning enn dagens løsning. Hvor ikke bringe produktsjefene frem i lyset?. La de få en større del av av å utvikle Vinmonopolet. Om ikke Vinmonopolet tar grep, er jeg redd for at tilliten svekkes over tid. Rett og slett fordi det er ingen relevant forskjell på de kommersielle vinene som selges i dag mot vinene som vil selges på Rema, og Coop i fremtiden. Vinmonopolet må skille seg ut på smak og kvalitet. Definere kommersiell vin som det er , syntetisk og kommersiell og upersonlig. Det er så enkelt som at en leder må ha ryggrad og gi klare mandater.

I artikkelen i Aftenposten konkluderes det at Anna Espelts viner forsvinner om 4 måneder sammen med mange i samme stil. Den stilen som viser det nye Spania, med smak av voksestedet og druene alene og ikke fordums smak av eikehimmelen. Hva er da poenget med lanseringen? Kostnadsspørsmålet er såvidt nevnt. Forbrukeren forsetter å handle Marquès de Cáceres og runddansen forsetter. Ikke rart det er stadig omveltning av hvem som er produktsjefer på Vinmonopolet, man blir lei av å aldri få gjennomslag.

Riedel, Zalto og dyp konsentrasjon preger smakerommet. Foto Svein Lindin

Riedel, Zalto og dyp konsentrasjon preger smakerommet. Foto Svein Lindin

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord


 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet