Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Mullineux & Leeu – En kjærlighetshistorie og en løve

Midt i den lille byen Riebeek Kasteel i hjertet av Swartland har vinprodusenten Mullineux etablert seg som en fanebærer for vin fra Sør-Afrika . Opprinnelig var de fire partnere Keith Prothero og Peter Dart foruten ekteparet  Andrea og Chris Mullineux   Deres fremste markering seg på vinscenen med viner som er influert av den kjølige brisen fra False Bay og Atlanterhavet. Fra 2013 ble partnerskapet utvidet med en løve fra India!
20141002_0075-1

Swartland er et av Sør-Afrikas mest kjente vinområder. Det betegnes som svært aktivt innen kvalitetsvinproduksjon, først og fremst gjennom foregangspersonen og Mullineux’ mentor, Eben Sadie. Sadie har vist verden at det er fullt mulig å lage vin i verdensklasse i dette varme klimaet.  Andrea og Chris tok tidlig et standpunkt på hvilken vinstil de ville lage. Hovedmålet  for det unge ekteparet var å jobbe så naturlig som overhode mulig  uten at det går utover kvaliteten både i vinmarkene og kjelleren. Vinene er verken syrejustert, filtrert eller tilsatt noe som helst annet enn minimal mengde sulfitt. Mullineux bruker kun stedegen naturgjær og vinen spontanfermenteres i gamle eikefat.

Fra 2007 har partnere gjort Mullineux  og markens grøde til sitt levebrød. Vekst krever kapital og hardt arbeid og etter at Keith Prothero  solgte aksjene sine til den indiske forretningsmann Analjit Singh har nye mål blitt nådd. Først kom navneskiftet. Navnet Leeu eller lion betyr løve i Afrikaans for etternavnet  Singh.  Fra 2013 har etikettene på flaskene skiftet til Mullineux & Leeu Family Wines.  Fra 2010 har Analjit Singh investert tungt i forskjellige prosjekt i Dassenberg, Von Ortloff og Dieu Donné i vinregionen Franschhoek. Singh er nummer 87 på Forbes liste over Indias rikeste og er mest kjent som mannen bak forsikringsselskapet Max India Group og medeier i Vodafone India. Det nye partnerskapet har allerede høstet frukter ved at Mullineux & Leeu har blitt kåret til årets vinprodusent i hjemlandet av den sørafrikanske respekterte vinguiden Platters

20160319_0414

Mullineux & Leeu har kjøpt egne vinmarker rundt Roundstone Farm i Swartland. Her gjøres en stor re-planting, primært med Chenin Blanc og Syrah og noen andre druetyper fra Rhone. I tillegg kjøper de druer eller leaser vinmarker som de selv administrerer. Et fellestrekk for alle vinmarkene er de er 30-40 år gamle, er små av størrelse og gir lav avkastning.

Vinmarkene ligger utover hele Swartland og har i all hovedsak jordsmonn bestående av granitt, skifer og rød leire. Stor variasjon i dag og natt temperatur hjelper til med å bevare friskhet og syre i druene. Årlig nedbør ligger på 450-600 mm og Mullineux ettervanner ikke vinmarkene sine. Her er det lav avkastning som gjelder og dermed også mye konsentrasjon og smak i vinene.

Etter vår mening er Sør- Afrika et vinland det gjenstår å oppdage for nordmenn.  Sør-Afrika er heldigvis på vei fremover kvalitetsmessig etter den første Mandela-effekten og positiviteten hadde gitt seg på slutten av 90-tallet. Som et motefenomen tok verden en periode med åpne armer tok i mot alt med et snev av Sør-Afrika i seg og dessverre for landet var hoveddelen av eksporten bulkviner samt billige flaskeviner med klassiske dyremotiv eller frigjøringsmotiv. Design og kvalitet ble dominert av at Sør-Afrikas største markeder var kjøpesentre i England og Europa, og har indirekte gjort at generasjoner vindrikkere har fått et galt inntrykk av vinlandet Sør-Afrikas sanne potensiale. Unntakene som for eksempel Mullineux & Leeu , Hamilton Russel, Eben Sadie og Reyneke med flere finnes, men de er ennå for de fleste vinskatter som venter på å bli oppdaget!

Smakerommet

3411401
Mullineux Iron Syrah 2013
Dyp rød farge. Nam nam. Røde bær, pepper, anis på duft.  Elegant syrah med kjølig frukttighet. Vellaget som få fra fra Sør Afrika  Passer til: Storfe, storvilt.
kr 689,- (Bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Winning Brands AS

1770606
Kloof Street Swartland Syrah 2014
Middels rød farge. Mørke bær, plomme og krydder på duft. Fyldig fruktig anslag med moderat syrlighet og balanserte tanniner. Dobbeltdekanter før servering. Passer til: Svinekjøtt, BBQ/Grillmat.
kr 469,- (Bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Winning Brands AS

342101
Mullineux Syrah 2012
Middels rød farge. Mørke bær, anis, plomme på duft. Markant syrlig og lang lengde, ufiltrert vin . Saftig bærpreget avslutning Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl.
kr 200,- (Basis)
87 poeng (terningkast 5)
Winning Brands AS

3411501
Mullineux Schist Syrah 2013
Dyp rød farge. Mørke bær, bjørnebær, krydder og pepper på duft. Markant syrlighet og tanninstruktur. Modne kjølige bjørnebærtoner i avslutning. Lagringsvin Passer til: Storfe, storvilt.
kr 689,- (Bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Winning Brands AS

919701
Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2014
Middels gul farge. Fet stil med gul frukt, hvit blomst og sitrus på duft. Ettersmaken preges av modent frukt og syrlighet fruktighet. God matvin Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt.
kr 154,- (Basis)
88 poeng (terningkast 6)
Winning Brands AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 25. Juni 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet