Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Tiden etter kongens død

Nyttårsaften 2014 gikk en av verdens største vinpersonligheter bort. Serge Hochar døde i en tragisk drukningulykke i en alder av 75 år ved Acapulcokysten i Mexico. Sosiale medier formidlet det triste budskapet med lynets hastighet. Alle med et forhold til vin i verden kjente til Château Musar og dens historie, ofte formidlet gjennom personligheten Serge Hochar som reiste og formidlet budskapet i flasken. Mange var bekymret over hva som ville skje med livsverket til Serge Hochar. Det var ingen grunn til bekymring skulle det vise seg.

Serge i kjelleren under vårt besøk i 2010 Foto Niklas Lello

Serge i kjelleren under vårt besøk i 2010 Foto Niklas Lello

Chateau Musar er et ikon i vinverden. Etter Serge Hochars dødsfall har sønnene Gaston og Mard, pluss onkelbarnet Ralph, beholdt alt hva Chateau Musar står for. Mye også takket være kontinuiteten den talentfulle vinmakeren Tareq Sakr, som ble ansatt så tidlig som i 2002, representerer. Chateau Musar handler om viner med ekstreme kvaliteter, laget på en spesiell måte. Mange av vinene er lagret i minst syv år før de kommer for salg. Det handler om håndverk, druemodning, lave avkastninger, håndplukking, spesielle klimatiske forhold og mennesker med store tanker og visjoner. Nordmenn har lagt sin elsk på Chateau Musar, salget øker fra år til år. Vi forstår det godt. Flotte matviner laget av en dedikert familie.

Selv om Libanon er et av de første stedene i verden man dyrket vin, minst 2000 år før Alexander den Store herjet landet, er det i dag ikke mange vinslott og gårder igjen. Likevel det blir flere og flere av dem. I 1998 var det fem, i dag så er det godt over førti. Og de fleste ligger i Bekaadalen. Det er derimot kun to- tre som hevder seg internasjonalt og lengst fremme ligger arven etter Serge Hochar. Det mest spennende og prestisjefylte vinslottet i hele Midtøsten – Chateau Musar.

Se bildene fra studieturen her ( artikkel fortsetter under)

Serge Hochar overtok som vinmaker etter sin far i 1959 og satte sitt umiskjennelige preg på omgivelser og viner. Broren Ronald Hochar tok på sin sidehånd om økonomien og logistikken hos Château Musar. Noe det første Serge gjorde var å fjerne seg fra farens tilnærming til å lage vin som hele tiden ble sammenlignet med Bordeaux, gjennom sytten årganger perfeksjonerte han sin filosofi og blandinger og følte seg ferdig definert i 1977. Det første store gjennombruddet for Château Musar kom derimot under Bristol Wine Fair i 1979 der Château Musar 1967 ble kåret til årets oppdagelse av den kjente engelske vinpersonligheten Michael Broadbent. Siden har England vært et viktig marked har resten av verden fulgt etter i begeistring for den legendariske vinprodusenten.

Vinmarkene ligger 1000 meter over havet i Bekaadalen en to timers kjøretur fra Beirut og disse dyrkes økologisk og håndplukkes av lokale beduiner. Grunnen til at vinmarkene ligger så lang unna der man lager vinen er at Libanon sine grenser ikke var satt da eiendommene ble kjøpt og Gaston Hochar mente det var best å kjøpe der det var mest gunstig for druedyrkning. Ifølge Serge Hochar kunne produksjonsanlegget alltids flyttes på, men aldri gamle vinstokker!

Den nye generasjon har med kløkt bragt inn kunnskap om vinifikasjon som forbedrer uten å ødelegge særpreget vinene besitter. Spesielt har man sett utslag i det med serien Jeune som kom til Norge i 2007, en prisgunstig serie som inviterer nye og unge vindrikkere til å forstå Château Musar. Nytt av året og med verdenslansering i Norge er vinen Musar Aana 2013, som er en vin fra en enkelt vinmark beliggende 1000 meter over havet.

Smakerommet

5400601
Ch. Musar Aana 2013
Middels blålilla farge. Sorte bær, krydder og modne røde bær på duft. Krydderpreget og fruktdrevet stil. Prisgunstig og flott vin fra Musar. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 229,90 (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

3791202
Ch. Musar 2005
Middels rød farge. Røde bær, fattoner og krydder på duft. Utviklet fruktighet og balanserte tanniner og syrlighet. Uten tvil den beste halvflaske på polet. Rett og slett et funn! Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 199,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

3510601
Ch. Musar 2003
Middels rød farge med brunlig kant. Modne røde, tre og lærtoner på duft. Balansert fruktighet og syrlighet. Delikat og elegant avslutning. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 409,90 (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

4439701
Ch. Musar Blanc 2006
Dyp ravgul farge. Volatil, mineralsk aromabilde. Tørket frukt, gule plommer og sitrus på duft. Fet stil, sherrytoner og lang ettersmak. God matvin. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, skalldyr.
kr 299,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

3186801
Hochar Père et Fils 2009
Middels mursteinsrød farge. Solbærpreget, blyantspiss og paprika på duft. Konsentrert og flott i anslaget. Rett og slett en svært god vin. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 249,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

1005301
Ch. Musar 2007
Middels rød farge med brunlig kant. Varme frukttoner med tørket frukt, røde bær og rosin. Deilig og klassisk Musar. Konsentrert og markert fruktighet og syrlighet. Modne tanniner. Flott matvin. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 309,90 (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 17.september 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet