Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Venner av vilt – Cornas

Rhônedalen er det nest største området for dyrking av kvalitetsvin i verden etter Bordeaux, og er Frankrikes nest største vinregion etter Bordeaux. Rhônedalen har et varierende landskap hvor romere og paver har dyrket vin gjennom århundrer, det er et område hvor flere av verdens mest etterspurte viner dyrkes. Noen mener dette var det første sted som ble beplantet under vindruens vandring nordover mot Bourgogne.

Cornas Syrah Foto Svein Lindin

Cornas Syrah Foto Svein Lindin

Rhônedalens klima påvirkes av Middelhavet, men er også klart kontinentalt influert med sine mange soltimer. Dermed får man et klima med varme somrer og kalde vintrer. Den klimatiske faktoren som er felles for nord og sør er den isnende, kalde og nordlige Mistralvinden. På sitt verste kan den ha en hastighet opp mot 145 km/t og kan da blåse kvister, blad og druer av rankene. Vinmarkene beskyttes derfor av skjermer av poppel og sypress. Men aldri så galt at det ikke kan være godt for noe: Dersom det er fuktig i innhøstningstiden, kan vinden ha en velkommen tørkende påvirkning.

Det er store klimatiske forskjeller i området fra Vienne til Avignon, hvor vi snakker om to konkrete områder: Nord-Rhône og Sør-Rhône. Den nordlige delen er vesentlig kjøligere med mindre soltimer enn i Sør-Rhône. Nedbøren er stort sett den samme, men i nord fordeler den seg stort sett over hele året, dersom vi trekker fra juli og vintermåneden som er relativt tørre.

I den nordlige delen av Rhônedalen er landskapet ”dramatisk”, med bratte skråninger ned mot elven. Det er likevel mindre karrig enn i sør, med kirsebærtrær, fersken, kastanje og andre løvtrær. De fleste vinmarkene i Nord-Rhône lokaliseres langs et smalt bånd på den vestlige bredden av Rhône-elven.

Jordsmonnet består av granitt, gneis og glimmerskifer. Mer spesifikt beskrevet; av granittsand i Côte Rôtie, kalkaktig sand i Côte Blonde og rødlig, jernrik sand i Côte Brune, granittsand i Hermitage og Condrieu med fint topplag av forvitret flint, kritt og glimmer i Crozes Hermitage. Her ligger det store crus, som alle har gode vekstbetingelser. Enten det dreier seg om Condrieu, Cornas eller den berømte Hermitage, har det vært nødvendig å anlegge vinmarkene i terrasser i de bratte skråningene.

Cornas er den sydligste rødvinsappellasjonen i Nord-Rhône, og den eneste som kun tillater Syrah. Navnet Cornas er keltisk og betyr ” brent jord” Den har også vært kjent som den mest rustikke, minst elegante og generelt å være på den maskuline og barske siden – vinmarkene ligger for langt unna elven Rhône til å få noe av dens kjølende effekt, i tillegg nyter druen Syrah godt av de varmende vindene fra sør. Cornas er en kupert appellasjon, og mange av vinmarkene er terrassert og ligger bratt i lendet. Granitt er temaet, i den råtne varianten som lokalt kalles gore, noen ganger med innslag av kalk, sand og leire.

Viner fra den lille 125 hektar appellasjonen Cornas i Rhone-dalen er ofte svært gode kjøp i forhold til kvalitet kontra sine mer kjente nabokommuner Hermitage, St.Joseph og Côte-Rôtie. Området produserer ikke mye vin, men kvaliteten gjenspeiler håndverket mange produsenter legger i arbeidet sitt. Her finner man ærlige og flinke vinprodusenter som har små parseller i bratte skråninger, opptatt av alle andre ting enn pris og markedsføring

Smakerommet

4849301
Vincent Paris Cornas Granit 30 2012
Middels rød farge. Bjørnebær, rød frukt og pepper. Syrlighet og tanniner o balanse, ung og bør lagres. Cornas Granit 30 kommer fra yngre vinstokker og eldre stokker fra lavere ned i åssidene. Navnet kommer av at vinmarkene ligger med 30 graders helling. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 289,90,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

3651701
Moestue Cornas Coteau de Reynard 2013
Middels blålilla farge. Røde bær, kjølig fruktoner og anis,krydder på duft. Konsentrert lang ettersmak. Vinmarken på 0,362 hektar er eid av nordmannen Christopher Moestue. Ikke siden vikingtiden har en nordmann eid land i Cornas. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 466,- (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

5635301
Dom. du Coulet Les Billes Noires Cornas 2010
Dyp rød farge . Mørke bær, konsentrert, mineraler . Nydelig kamferanslag og frukdrevet konsentrasjon. Lang ettersmak. Wow faktor. Biodynamisk.  29 flasker igjen av 2010, så kommer 2011 Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 599,90 (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

5635101
Dom. du Coulet Cornas Brise Cailloux 2011
Mørk rød farge. Sorte bær, bjørnebær og krydder på duft. Tett konsentrert vin med lang ettersmak. Elegant og flott Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 369,90 (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 3.september 2016

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet