Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Argiano Den gode smaken fra Italia

Et dokument datert 1208 bekrefter at Argiano ble overgitt til myndighetene til klosteret i Sant’Antimo, med en tilhørende forpliktelse til å betale en spesiell skatt til Siena Kommune for å betale ned på gjeld som oppstod i forbindelse med krigen mot Firenze. På slutten av  det 14de århundre ble Argianoeiendommen tatt over av Republikken Siena, for deretter å skifte eier blant de mest viktige familiene i Siena-området på den tiden.
argiano2

Argianos historie gjorde en helomvending da den var eid av den noble Pecci-familien i Siena. De bygget den fantastiske villaen mellom 1581 og 1596. Den er et eksempel på det 16de århundrets aristokratiske arkitektur som preget privatboligene i det nordlige Italia. Samtidig bygget de en ny vinkjeller som bidro sterkt til utviklingen av vinmakingen. Eierskapet til eiendommen fortsatte de neste århundrene å skifte mellom ulike noble familier.

I 1967 etablerte Argiano Brunello Konsortiet, sammen med andre historiske vinprodsenter i området. Organisasjonen markedsfører vin fra Brunello Di Montalcino over hele verden. I 1992 kjøpte Grevinne Noemi Marone Cinzano Argiano. Hun startet et samarbeid med den internasjonalt anerkjente ønologen Giacomo Tachis. Partnerskapet medførte bla at Supertoskaneren Solengo ble født, vinmarkene med Sangiovese utvidet og kjellerne renovert og oppgradert. I begynnelsen av 2013 ble Argiano kjøpt av en gruppe brasilianske forretningsmenn.

Vinmarkene til Argiano drar nytte av et gunstig mikroklima. De ligger omtrent 300 meter over havet. Det gir kjølige netter om sommeren. Dermed modnes druene langsommere og gir en meget god balanse mellom sukker og syre. Det generelt moderate regnfallet i Montalcino bidrar også til en gunstig modningsprosess, som gir en meget god konsentrasjon og mange smaksaromaer til vinen.Vinden som blåser konstant fr Maremma bidrar til å kjøle den druene på de varmeste sommerdagene. Argiano ligger nær Amiata-fjelet, som er en av de høyeste i Toscana. Det beskytter hele området mot dårlig vær. Kombinasjonen av alle disse faktorene gjør det mulig for Argiano å produsere gode årganger år etter år.

Siden 1888 har de beste Sangiovese-druene på eiendommen blitt brukt til å lage Brunello Di Montalcino, en av verdens mest berømte, røde viner. Det første året ligger vinen på franske barriques- eller tonneaux-fat, som er laget av eik. Det andre året ligger vinen på større, slovenske eikefat for å gi vinen balanse. Kombinasjonen av konsentrerte og modne druer som gjærer under nøye kontrollerte temperaturer, og forsiktig lagring i et utvalg ulike eikefat gir en rødvin med utrolig godt lagringspotensial som Brunello Di Montalcino er kjent for

Smakerommet

3899601
Argiano Brunello di Montalcino Riserva 2010
Dyp rød farge. Denne vinen ble sist laget i 1990 så med 2010-årgangen er 20 år siden sist. Den dufter fantastisk godt og komplekst av lær, sigarboks, solbær, lakris, sjokolade og litt brent sukker. Vinen fyller munnen med deilige smaker av solbær, kaffe, fat, myke kryddertoner og tanniner som er deilig integrert i frukt, sødme og syre i herlig balanse. Dette er en fantastisk vin som drikker usedvanlig godt allerede nå, men som holder i minst 20 år med hensynsfull lagring. Den passer til lammeskank med fløterik blomkålpuré og assorterte grønnsaker i skankesausen. Nam!.
kr 627,50 (bestilling)
95 poeng (terningkast 6)
Gastro Vin AS

1778405
Argiano Solengo 2012
Dyp rød farge. Deilig, kompleks duft av mørke bær, krydder, sigarboks og lær. Smaken er komplekspreget av mørke bær, fat, kryddertoner og lær med fine, integrerte tanniner. Den har litt urtepreg fordi den er ung. Det forsvinner ila 2-3 år, og blir mindre merkbart med et par timers lufting i karaffel. Dette er en vin som drikker godt nå, men egner seg enda bedre for lagring i 10-15 år, og blir bedre for hvert år som går. Den passer utmerket til en indrefilet med rosmarinstekte potetbåter og stekte aspargesbønner.
kr 1 031,90 (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Gastro Vin AS

9762601
Argiano Brunello di Montalcino 2011
Middels rød farge. Denne vinen dufter herlig, lett komplekst av mørke bær, mandeltoner, fat og litt krydder. Anslaget i munnen er mildt men fyldig. Smaken er lett kompleks med røde bær, fat, fin sødme med en syrlighet som gir deilig balanse. Den passer perfekt til en entrecôte med rødvinssaus og stekt sopp.
kr 351,80 (bestilling)
91 poeng (terningkast 5)
Gastro Vin AS

9762801
Argiano Non Confunditur Rosso 2012
Middels rød farge. Duft av mørke bær, litt fat og svak tjære.Smak av mørke bær og litt fat med en søtlig preg i bakgrunnen. Fine tanniner og et middels kraftig anslag som preges av en god alkohol på 14%. Fruktig med fin syre som balanserer godt med sødmen. Vinen passer til ost og middels kraftige kjøttretter.
kr 228,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 5)
Gastro Vin AS

9762401
Argiano Rosso di Montalcino 2012
Middels blålilla farge.Duft av kirsebær og vår skifer. Anslaget i munnen er svært mildt med et noe søtlig og fruktig preg. En ganske enkel, men god rødvin som passer til pizza og pasta
.kr 228,- (bestilling)
84 poeng (terningkast 4)
Gastro Vin AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 15. oktober 2016

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet