Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Bokanmeldelse: En vingurus guide til Bordeaux og Burgund. Terningkast 6

La det være sagt med en gang. Jeg har gledet meg til denne boken kom ut. Jeg forhåndsbestilte boken i sommer og nå er den endelig kommet.  Det var verdt ventetiden. Per Mæleng  har gitt ut en skatt av en vinbok for dem som vil lære mer om vin fra Bordeaux og Burgund.

En imponerende vinbok Foto Svein Lindin

En imponerende vinbok Foto Svein Lindin

Integritet og kunnskap. Gjennom min rolle som vinskribent sitter jeg mange ganger i året foran en av Norges fremste vinkjennere. Per Mæleng.   Til daglig jobber han i Vinmonopolet som produktsjef med ansvar for spesialbutikkene og vinauksjoner. En jobb som krever langt mer dedikasjon og kunnskap enn de fleste andre  trenger i vinbransjen i Norge.  Den krever det som lyser av Per Mæleng. Integritet og kunnskap.  Han har publisert artikler og bøker om vin i over 25 år i Norge. Han er en bauta i norsk vinbransje. Nå har han gitt ut en bok som får leseren engasjert fra første side.

Vintopp. Per Mæleng må sies å befinne seg i toppen av norsk vinhierarki. Aftenpostens vinskribent Geir Salvesen omtalte en gang Mælengs tekster i Vinforum slik: «Han har med en patos og selvhøytidelighet omvendt proporsjonal med den beskjedne leserkretsen ergret seg over at avisspaltistene har andre vurderinger.» Fra D2 7.oktober

 

Per Mæleng Foto: C.Sturlason

Per Mæleng Foto: C.Sturlason

Per Mæleng  har tatt for seg sine yndlingsområder og stilt seg spørsmål  som han på en elegant måte forklarer og svarer på. Vinområdene i Bordeaux og Burgund har levert kvalitetsviner i generasjoner – hva er det som gjør disse vinene til verdens beste? Hvilke viner er gode kjøp i dag?  Alle spørsmål høyst relevante og leseverdig. Han forsetter å guide deg gjennom klassifikasjoner og appellasjoner i Bordeaux og Burgund, og forklarer deg hvorfor årganger vurderes som de gjør og av hvem – og hva du som forbruker kan forvente av ulike årganger med hensyn til stil, kvalitet, pris og utvikling ved lagring.

Per Mæleng  er en mann med ordet  og pennen i sin makt. Du blir tatt med på en fantastisk reise i vinkunnskap, og du vil lære om hvordan du lukter og smaker ved hjelp av dine barndomsminner, om vinbondens forhold til sin jord, om hva produksjonsforhold, jordsmonn, dreneringsgrøfter, forkastningsgeologi og stedegenhet har å si for vinens kvalitet. En de beste kapitlene i boken inneholder  vurderinger av årgangene i Bordeaux og Burgund fra 1975 frem til i dag. Rett og slett imponerende.

En god bok er kun tekst uten gode bilder. Den anerkjente fotografen Sune Eriksen har tatt bildene i boken. Den nøye utvalgte billedbruken har løftet frem boken. Til stor glede for den som leser den.  Forhåndsomtalen av boken En vingurus guide til Bordeaux og Burgund kan fortelle om en lidenskapelig og engasjert vinbok fra en av landets fremste vinkjennere. Jeg er mer enn enig.  Jeg kan bare bøye meg i støvet og applaudere frem en ny god bok, den er velskrevet, lidenskaplig og har en høy nytteverdi for alle som vil grave litt dypere i kunnskapen i vinens verden.Om jeg skulle være kritisk til boken må det være at det ikke følger med en årgangsvin av edleste sort på kjøpet. Boken får et solid terningkast 6 eller poeng 95 av 100 om det skal omskrives vinfaglig. Boken kan bestilles her

En vingurus guide til Bordeaux og Burgund
Forfatter: Per Mæleng
Forlag: Kagge Forlag
Veil. pris: Kr 399,00
ISBN: 9788248918769

Foto: Sune Eriksen

Foto: Sune Eriksen

 

Kilde: Anmeldelsen er skrevet på eget intiativ og med bok innkjøpt fra Haugen Bok. Kilde på deler av teksten er fra forhåndsomtalen av boken. Konklusjoner av meg.

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet