Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Champagne + Lanson = sant

Champagne er en herlig drikk. Ikke bare til velkomst og festlige anledninger, men også til mat. Du kan få musserende vin fra hele verden, men kun boblene fra Champagne kan benevnes champagne. Champagne er Frankrikes mest berømte eksportvare. Alt fra fødselsdager, jubileum og bryllup feires pr. tradisjon med champagne.
bd_-_remuage_81lanson-horeca-2016

Champagne kommer – som kjent – fra et distrikt i Frankrike med samme navn. Her dyrket man allerede i oldtiden rødvin av ikke så god kvalitet. Og man hadde dessuten et irriterende problem med vinen; etter at gjæringsprosessen var kommet godt i gang med å omdanne druesukkeret til alkohol, stoppet gjæringen. Årsak; kaldt klima. Champagne er en av verdens kjøligste vinregioner, og når kalde vintre satt inn sovnet gjærcellene.  Våren kom påny, det ble mildt igjen, gjærcellene våknet og med ny gjæring kom kullsyregass (CO2/karbondioksid). Dette var ikke så bra, for vinen var jo tappet på flasker- og proppet. Resultatet ble at de primitive proppene – som besto av tre omsluttet av tøyfiller – spratt ut av flaskene hele tiden. «Vin diable», djevelvin, kalte vinbøndene den uregjerlige vinen.

Lanson – et av de eldste champagnehusene – ble grunnlagt i 1760 av Francois Delamotte, magistrat i Reims. Nicolas-Louis Delamotte, Francois’s sønn, overtok ledelsen i 1798. Som ridder av Malteser-ordenen besluttet han å bruke det velrennomerte malteserkorset som firmaets våpenmerke. I 1828 etablerte Nicolas-Louis partnerskap med Jean-Baptiste Lanson. Champagnehuset forble familieeid frem til 1980. Etter dette, og frem til våre dager, har selskapet skiftet eierforhold og navn flere ganger. I dag inngår det i Boizel-Chanoine Group, som representerer en rekke kvalitetsprodusenter med et årlig salg på – rundt regnet – 22 millioner flasker i 120 land verden over.

Til alle begivenheter

Til alle begivenheter

Jakten på friskhet og energi er nøkkelen til Lanson-stil, nært knyttet til husets historiske forpliktelse til å bruke tradisjonelle vinfremstillings-metoder, uten malolaktisk nedbryting. Lanson vektlegger friskhet, fruktighet, aromarikdom, og ikke minst lagringsdyktighet i sine viner. Med hovedvekt på Chardonnay og Pinot Noir, ivaretar husets berømte winemaker/mesterblander, Hervé Dantan, denne krevende oppgaven på en fremragende måte: Mester blanderen arbeider seg frem – grovt skissert – som en parfymemester – med nesen. Erfaringsgrunnlaget brukes når han blander på kryss og tvers, til han endelig finner den duft- og stil hans champagne-hus er kjent for. Han må også kunne forutse hvordan blandingen vil ta seg ut den dagen den skal sprudle sine bobler i glasset. En tommelfinger-regel sier; desto mindre boblene er, desto finere er champagnen. NB! Det er faktisk rundt regnet 56 millioner bobler i en enkelt champagneflaske.  Over til mer kunnskap om Champagne

Det er benediktiner-munken Pierre Pérignon, som tilskrives æren for å ha fått de djevelske bobler til å bli værende inne i flaskene, og som således avfyrte startskuddet for bruken av champagne i verden.

I 1668 ble Dom Pérignon utnevnt til kjellermester i klosteret i Hautvillers i Champagne. Der viet han store deler av sitt liv til eksperimenter med lokale viner. Det var blant annet han som fant ut at man kunne lage hvitvin av rødvinsdruene som vokste i regionen ved raskt å fjerne det blå drueskallet under pressingen. Men han var – ikke minst – opptatt av de irriterende boblene, som syntes umulig å få vekk. Tenk om det de kunne utnyttes til noe positivt … Da ville Champagne-distriktet kanskje kunne markere seg på det vinøse Frankrike-kartet med vin av god kvalitet.

For å få boblene til å bli inne i flaskene skiftet Dom Pérignon de gammeldagse tre-proppene med kork-propper og beskyttet dem med bly overtrekk. Han erstattet også flaskene med sterkere glass – for når endelig korkene satt godt fast i flaskehalsene, var det nemlig flaskene som eksploderte. Også i våre dager er champagneflaskene, av samme årsak, fremstilt av tykkere glass enn vanlige vinflasker.
celliers-2lanson-horeca-2016

I dag foregår fremstillingen av Champagne på en litt annen måte enn i Pierre Pérignons tid: Det brukes i hovedsak tre forskjellige druesorter: hvitvinsdruen Chardonnay, samt de to rødvinsdruene Pinot Noir og Pinot Meunier. Chardonnay gir aroma, eleganse og spenst, mens Pinot Noir bidrar med smaksrikdom, substans og fylde. Pinot Meunier gir noe lettere viner enn Pinot Noir, men siden den ofte yter 1 % mer alkohol i spinkle årganger og dessuten holder bedre på syren i varme år, er den spesielt egnet som blandingsdrue. Normalt inneholder en flaske champagne alle de tre druene, men det fremstilles også champagne utelukkende på Chardonnay – da med benevnelsen «Blanc de Blancs», som står for hvit av hvite (grønne) druer. Likeledes lages det champagne kun på de to rødvinsdruene, da med benevnelsen «Blanc de Noirs» – hvit av mørke (blå) druer.

Vår smaking gjenspeiler at Lanson leverer kvalitet – ikke mins vurdert i forhold til pris — i alle ni vinene i vår smaking. Spesielt å bemerke er deres «standard»-merke Lanson Black Label, alltid forfriskende, ren- og elegant. Det er også riktig å poengtere kvaliteten i Extra Age-vinene – alle tre velkomponerte, overraskende godt priset. Ønsker en å velge vin for de «store» — helt spesielle begivenheter, er det flere gode alternativ – med- og uten årgang.. Nyt de edle dråper fra Champagne!

Smaksnotater

89101
Lanson Black Label Brut.
Kr. 389,90
Terningkast 6 – 88
Lys halmgul. Delikat, ren sammensatt frukt; sitrus og eple med milde autolyse-toner. Livlig mousse. Forfriskende anslag som underbygger duftinntrykket og bekrefter vinens syrefriske, elegante/rene stil. Forfriskende tørr avslutning, god lengde. Et sikkert og meget godt valg som aperitif- og som følge til ulike retter av fisk- og skalldyr, lyst kjøtt av fjærkre og kalv.
Importør: Stenberg & Blom

885701
Lanson White Label.
Kr. 409,90
Terningkast 6 – Poeng 87
Lys gul med grønne toner. Forfriskende duft – mot lett sødmepreget frukt. Flott mousse. God syrefrisk frukt som sitter. Deilig forfriskende champagne til det meste, overkommelig priset. Vel verdt prisen!
Importør: Stenberg & Blom

640701
Lanson Rose Label Brut Rosé.
Kr. 399,90
Terningkast 6 – Poeng 87
Lys rosa. Dufter forfriskende som av røde hagebær; rips/bringebær. God fruktig inngang, tiltalende syrepreget bærfrukt i anslaget, fast og fin smakskurve med tørr, forfriskende avslutning. Nok en aperitif, men anbefales også til sommerens ferske laksemiddag med smør/krembasert saus.
Importør: Stenberg & Blom

9921101
Lanson Extra Age Blanc de Blancs.
Kr. 600,-
Terningkast 6 – Poeng 93
Lys gyllen. Kremet mousse. Tydelig florale toner ispedd gult sommereple/pære/fersken, moden lime, lette autolysetoner.Balansert syrefriskt anslag, god frukt, fylde og konsentrasjon. Lang varig avslutning. Imponerende god champagne som aperitif og til retter av hvit fisk og skalldyr.
Importør: Stenberg & Blom

5256601
Lanson Extra Age Brut.
Kr. 499,90
Terningkast 6 – Poeng 91
Halmgul. Rik moden floralpreget fruktaroma; moden grapefrukt, gul melon/eple med toner i retning honning og nybakt brød.Rik mousse. Fyldig rikt anslag med god syre i balanse. God moden frukt. Forsterket autolyspreg i avslutningen. Lang. Aperitif, smaksrike fiskeretter, fjærkre og retter av lyst kjøtt.Minneverdig god vin med fortsatt godt utviklingspotensial frem til 2020.
Importør: Stenberg & Blom

9461501
Lanson Extra Age Brut Rosé.
Kr. 600, –
Terningkast 6 – Poeng 88
Lys lakserosa. Perlefrisk kremet mousse med forførende frisk fruktduft; røde epler, røde hagebær toppet med florale toner. Balansert anslag som bekrefter og underbygger aromainntrykket. Harmonisk, balansert, velkomponert vin. Lang.Vellykket rosé champagne, som aperitif og som følge til fisk- og skalldyr med litt ekstra smakstilsetning.
Importør: Stenberg & Blom

1513001
Lanson noble Cuvée Blanc de Blancs Vintage 2000.
Kr. 1129,90
Terningkast 6 – Poeng 95
Lys gulgrønn. Rik kremet mousse. Sammensatt duft; hvite sommerblomster og gul frukt ispedd kryddertoner, sitrusfrukt, tre, og en aning autolyse. Moden fylde med rik kompleks syrefrisk frukt som balanserer modenheten perfekt. Elegant med usedvanlig varig lengde gjenspeiler vinens friskhet og unike fruktkarakter. Tørr. En vellaget champagne – vel verdt sine utmerkelser. Nyt den til det meste – til utvalgte, «store» anledninger!
Importør: Stenberg & Blom

4502701
Lanson Nobel Cuvée Vintage 2000.
Kr. 1014,90
Terningkast 6 – Poeng 94
Halmgul. Sammensatt, tiltalende duft; gul melon/gule epler, florale kryddertoner, autolyse.Sprudlende perlepreg og mousse. God rik fylde med god syrefrisk frukt i anslaget. Kompleks, frisk fruktighet i balanse. Lang, vedvarende ettersmak. Tørr. Også en champagne til de store begivenheter som vil dekke de fleste ønsker; aperitiff, til fisk- og skalldyr; – (Hummer Thermidor) og retter tilberedt av lyst kjøtt, med smør/fløtebaserte sauser
Importør: Stenberg & Blom

4260901
Lanson Gold Label Brut Vintage 2008.
Kr. 479,90
Terningkast 6 – Poeng 92
Lys halm- med gyllen lød. Perfekte perler og mousse. Tiltalende sammensatt frukt med florale toner; melon, eple/epleblomst og modne sitrustoner Forfriskende, fast syrlighet i anslaget, moden, gavmild dybde, perfekt balansert, varig lengde. Allround-champagne; aperitif, koldanretnings-buffet, fisk- og skalldyr, lyst fjærkre.
Importør: Stenberg & Blom

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet