Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Jesus i Ghemme

Hørt om vinbonden som spiller Jesus annethvert år? Vinprodusenten Ioppa drives etter den gamle skolen, der vinmarkene og familien kommer foran alt i livet. Bortsett fra når rollen som Jesus skal spilles i landsbyens store utendørs-teater.
130328_sacre-rappresentazioni_214

For vinelskere betyr Nordvest-Italia den store vinregionen Piemonte. Få områder er preget av en så kontrastfylt natur, som spenner seg fra fjellene i Valle d’Osta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig ligger Piemonte en tanke utenfor allfarvei, godt skjermet av fjellene på tre sider. Området er lett tilgjengelig over Po-sletten i øst dersom du kommer fra Frankrike, via Provence, eller gjennom Brenner-passet på vei sørover. Piemonte betyr ”Landet ved foten av fjellet”, i dette tilfellet de naturskjønne Alpene i nord og vest. I nord ligger Ghemme, et vinområde som det er verdt å ta en titt på.

I Ghemme, like utenfor byen Romagnano Sesia, ligger familieprodusenten Gianpiero & Giorgio Ioppa. Grunnlagt i 1852 i en tid der vinproduksjon var en del av inntektskilden sammen med dyrking av frukt og grønnsaker. Mye har forandret seg siden den gang. Vin er blitt hovedfokus selv om de nylig satte i gang et prosjekt med hasselnøttproduksjon.

Ioppa drives i dag av brødrene Gianpiero og Giorgio sammen med deres sønner Marco, Luca og Andrea som er 7. generasjon. Årsproduksjonen er på nærmere 140.000 flasker og 80 % går til eksport. Norge er deres største eksportmarked med et salg på nærmere 70.000 flasker. Mye skyldes suksessen som rosèvin har i Norge. Nabovingården til Ioppa er Cantalupo. Der produseres vinen Il Mimo som endret folks oppfatning av rosévin i Norge i midten av 2000-tallet. Salget av rosèvin fra Ghemme er på imponerende 100.000 flasker i året.

– Il Mimo blir vanligvis utsolgt på noen hektiske uker i mai mens vi må tviholde på lokasjonen til Ioppa for å holde på listeføringen i basisutvalget på Vinmonopolet, kan Head of Wine Fredrik Medhus hos importøren Eurowine fortelle. Det er samtidig en ny trend at det drikkes rosèvin gjennom hele året, spesielt de syrlige som er mer matvennlige. De viktigste druesortene hos Ioppa er Nebbiolo, Vespolina og Uva Rara. Fra disse druesortene får vi både viner som er egnet for tidlig konsum, og viner som trenger tid i kjelleren. All gjæring er her helt naturlig, og varer i 6-18 dager. Det brukes ikke selektert gjærsopp i noen av gjæringsprosessene. Vinen kald-stabiliseres under tak utendørs gjennom vinteren. DOCG vinene Ghemme, Santa Fé og Bricco Balsina gis et opphold på fat i minimum 2 år på brukte fat, etterfulgt av lagring på flaske, før salg.
20160321_165520

Ioppa familien disponerer over 20 hektar vinmarker med et kompleks jordsmonn, i all hovedsak glasialt med steinarter som både er fossile og marine. Millioner av år senere har derfor jordsmonnet fått høyt naturlig mineralinnhold. Vinmarkene har i senere år blitt drevet økologisk, vineriet modernisert mens vinene fremdeles lages i tradisjonell stil.  Reiser du på besøk til Ioppa, finner du familien sjelden på kontoret. Alle fra familien Ioppa mistrives i skjorte og dress, og får hjemlengsel til vinmarkene etter under 48 timers fravær. Unntaket er når Andrea spiller Jesus. Da stiller hele familien Ioppa opp i finstasen.

Smakerommet

3526001
Ioppa Vespolina 2006
Middels rød fage med brunnlig kant. Røde bær,plomme,lær, ceder på duft. Middels fylde og et elegant utrykk , litt jordlig avlutning. Lang ettermak trekker opp Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl.
kr 239,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

9322001
Ioppa Ghemme 1996
Middels rød farge med brunlig kant. Røde bær, anis og lær på duft. Utviklet aromabilde med blomst, mandel og kirsebærtoner i avslutning. Svært bra pris på en gammel vin. Passer til: Storfe, småvilt og fugl.
kr 319,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

3665101
Ioppa Colline Novaresi Vespolina Coda Rossa 2012
Middels rød farge. Kirsebær, røde bær og sursøtt rips på duft. Fruktdrevet, elegant med kryddertoner, rips og røde bær i avslutning Balansert syrlighet og tanniner. Fin matvin av Vespolinadruen Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl.
kr 149,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Eurowine AS

3665001
Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo 2013
Middels rød farge. Kjølige røde bær, kirsebær og fioler på duft. Fruktdrevet med god konsentrasjon og lett syrlighet. God hverdagsvin Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt.
kr 149,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Eurowine AS

9747601
Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2015
Lys lakserosa farge. Røde bær, urter og anelse grapefrukt på duft. Fruktdrevet, med god fyldighet og markert syrlighet. En av de beste rosèvinene på markedet i sin prisklasse Passer til: Fisk, lyst kjøtt, salat.
kr 135,- (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

3872301
Ioppa San Grato 2015
Lys grønn farge. Grønne epler, mineral, moden tropisk frukt på duft. Fruktdrevet med sitrus og mineraler i ettersmaken. God hverdagsvin Passer til: Fisk, lyst kjøtt, salat.
kr 149,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)
Eurowine

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet