Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Kongen og dronningen i Piemonte

Piemonte ligger nordvest i Italia og er først og fremst et rødvinsdistrikt med bekjentskaper som Barolo, Barbaresco, Barbera og Dolcetto. Regionen er kjent for svært høy kvalitet på alle sine vinstiler, fra moderne til tradisjonelle røde og fra søte til tørre hvite viner. Gastronomisk regnes Piemonte også som et av verdens beste matdistrikter med et fantastisk rikt mangfold av matvarer.

Piemonte Foto Svein Lindin

Piemonte Foto Svein Lindin

Et helt liv er ikke nok for å lære seg å kjenne Piemonte med dens utrolige variasjon av viner og mat. De beste besøkene får du hos dem som spesialiserer seg på slike reiser og kan finne frem til de spesielle stedene. Dette distriktet er fremdeles ganske så uberørt av masseturismen. Det råder en kultur hvor vinprodusentenes status ikke er avhengig av ens kommersielle suksess, men av den kvaliteten man klarer å produsere. Et sjarmerende trekk ved Piemonte er at det bare finnes små overnattingssteder og mange av vinprodusentene tilbyr overnatting selv.

Piemontes Barolo og Barbaresco var de første italienske DOCG’er etter Toscanas Vino di Montepulciano og Brunello di Montalcino. Begge fremstilles sør for Torino i Langhe-åsene som omgir trøffelbyen Alba: Barolo strekker seg sørvestover, Barbaresco mot nordøst. På sitt beste er Barolo noe av det ypperste man kan få i glasset hvor som helst i Italia. Distriktet er heldigvis velsignet med mange utmerkede produsenter. Barolo og Barbaresco blir betegnet som kongen og dronningen blant vinene fra Piemonte.

Piemonte Foto Svein Lindin

Piemonte Foto Svein Lindin

Barolo er ingen vin for nybegynnere. Det er ingen bløt, rund vin du kan trekke opp når du har lyst til å drikke umiddelbart. Det beste er å tilnærme seg den via et vel planlagt måltid. Det er en vin som skal dekanteres, drikkes i små slurker, og som er egnet til å meditere over. God Barolo kan være dyr, men forsaker du andre goder til fordel for en Barolo, vil du belønnes med en ypperlig rikt sammensatt vin som man ikke finner maken til andre steder.

Både Barolo og Barbaresco er produkter av den tanninrike Nebbiolo-druen, og er følgelig fyldige og kraftige, men, svært holdbare viner. Med alder blir de elegante som den beste burgunder.

Nebbiolo, eller kun «nebbe» blant tilhengerne, er uten tvil Piemontes beste drue og også en av verdens beste vindruer. Den gir vinen som har blitt kalt vinenes konge og kongenes vin, Barolo. Barbaresco er den andre store vinen fra denne druen. Navnet Nebbiolo sies å komme av det italienske ordet nebbia som betyr tåke. Den skal ha fått navnet fordi det viser til tåken som ofte ligger over vinmarkene i oktober, når druen normalt høstes. Nebbiolo gir viner med høy syrlighet og høyt tannininnhold, som igjen krever lang lagring. Nebbiolobaserte viner og da særlig Barolo og Barbaresco, kan kreve litt tilvenning, men når du først har blitt vant til vinene og forstår dem, er du solgt.

Nebbioloviner fra Piemonte, spesielt Barolo og den noe mer feminine Barbaresco, kan ha uforlignelige aromaer som på sitt fruktigste kan den ha dufter som minner om plomme og moreller, på sitt modneste avgir den dufter som minner om trerøk og lakris. Klarer du å få te, tjære, rose, trøffel, kastanje og fiolduft ut av den, har du skaffet deg en klassisk flaske.

De er topp følge til klassiske viltretter og da særlig fuglevilt, men da bør vinene være modne. Yngre nebbiolobaserte viner er supert følge til retter med mye fett. Kjøtt med fettmarmorering er topp match. Druen har flere lokale navn, blant annet Spanna og Picotener. Vi smaker mye vin fra Piemonte og for tiden er dette våre favoritter blant de kongelige.

Smakerommet

6437601
Roagna Barbaresco Montefico Vecchie Viti 2010
Middels rød farge med brunlig kant. Utviklet karakter. Kirsebær,lær og anis på duft. Elegant konsentrasjon i anslaget. Flott syrlighet og lengde. En vin som definerer standarden for hva som er mulig å lage av kvalitetsvin.   Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 999,90 (bestilling)
94 poeng (terningkast 6)
Unico Real Wines AS

3190601
Barbaresco Produttori del Barbaresco 2012
Middels rød farge. Røde bær, florale toner og krydder på duft. Elegant fruktdrevet anslag med balansert tanniner og sursøtt kirsebær i avslutning. Alltid av høy kvalitet Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 269,90 (basis)
89 poeng (terningkast 6)
Better Wines AS

3752901
Riva Leone Barbaresco 2013
Middels rød farge. Røde bær, nøtter og tørket frukt på duft. Fruktdrevet og enkel. Frisk syrlighet og modne røde bær i avslutning. God hverdagsvin. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 174,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Vinum AS

5343301
Elio Grasso Barolo Ginestra Casa Maté 2010
Middels rød farge. Kirsebær, nøtter og krydder på duft. Balanser syrlighet og tanniner, Fruktdrevet elegant vin. Flottt syrlighet i avslutningen. Flott matvin Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 499,90 (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

4969901
Massolino Barolo 2009
Middels rød farge. Blomster, kirsebær og sursøtt på duft. Deilig frisk vin med konsentrasjon og flott fylde, Markerte tanniner fordrer lagring. Lang ettersmak. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 369,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

3032201
Ratti Barolo Marcenasco 2010
Middels rød farge. Elegant fruktighet med røde bær, krydder og anis på duft. Anslaget preget av kirsebær og urter. Moderate tanniner. Deilig og frisk Barolo.  Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt.
kr 329,90 (basis)
89 poeng (terningkast 6)
Better Wines AS

4281201
Pio Cesare Barolo 2012
Middels rød farge med brunlig kant. Kirsebær, krydder og elegante røde bær på duft. Sublim konsentrasjon i anslaget. Flott syrlighet og lengde.  Rett og slett en deilig vin. Passer til: Lam og sau, storfe.
kr 475,- (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Interbrands Norway AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 8. oktober 2016

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, , ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet