Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Lombardia – Franciacorta – Spumante kontra Champagne?

Lombardia er en region nordvest i Italia, mellom Piemonte, Emilia Romagna, Veneto og Trentino-Alto Adige. Lombardia er med metropolen Milano Italias industrisentrum og landets folkerikeste region. Landbruket er preget av ris, mais, hvete og – i nesten alle regionens deler – vinstokker. Overalt støter man på vinmarker.  Denne delen av Italia er også et attraktivt turistmål rundt innsjøene Como, Iseo, Maggiore og Garda.
monterossavendemmia2

Lombardia var en gang i tiden base for den gamle stammen langobardene (derav navnet), som tok over området fra romerne i det 6. århundre f.Kr. Som mye av Italia var også Lombardia en del av en ond sirkel av invasjon og krangel i århundrer. Østerrikerne tilegne seg regionen fra 1815 – 1859 da den kom under kontroll av det franske huset Savoy, frem til slutten av andre verdenskrig da familien ble forvist fra Europa og Italia ble republikk. Uavhengig av alt dette – tvister og omveltning, vinen har alltid vært en viktig del av kulturen. Området er under innflytelse både av kontinental-alpint- og middelhavsklima. Mens Po-sletten med sine varme somrer og ofte svær kalde vinter, sin høye luftfuktighet og sin fruktbare jord, bare på få steder er egnet til vindyrking, byr åsene og fjellandskapet på bedre forhold under Alpenes beskyttelse.

«Spumante» betyr ordrett oversatt musserende. Ikke noe annet! Det er ikke noe i navnet som indikerer at den er søt, halvtørr, tørr, eller noe annet enn at den bare er musserende. Hvorfor tror så mange at spumante betyr søt musserende vin? Det henger nok sammen med at det i mange år kun var den søte «Moscato Asti Spumante» som ble eksportert.  Vinens omfattende verden er i stadig endring – så også for italiensk musserende som for lengst har trådd sine barnesko, og som gir kamp frem til streken mot all verdens musserende viner. Inklusiv Champagne, hvor eventyret startet noen hundrede år før all annen musserende vin.

Det viktigste enkeltområde i Lombardia er uten tvil Franciacorta. Det er der Italias beste tørre musserende viner fremstilles. Franciacorta som ligger midt i Lombardia regnes av mange som Italias svar på Champagne. I skråningene rundt Lago d’ Iseo har det vokst frem en regulær Spumante-«industri» som arbeider etter Champagne-metoden. Druene er den klassiske blandingen Chardonnay, Pinot Nero og Pinot Bianco, noen ganger også Pinot Grigio.

Er benevnelsen blanc de blancs, dvs. vin kun av grønne druer – Chardonnay og Pinot Bianco, betegnes vinen Satén (silke). Sammenlignet med andre musserende fra DOCG Franciacorta har Satén lavere trykk (Max 5 bar) og færre, men også «finere» bobler. Fremstillingsmetoden er som for ekte Champagne; Méthode Classique, dette er uvanlig for Italia hvor en mange musserende viner produseres etter Charmat-metoden, med sekundær gjæring i ståltanker.

Monte Rossa som ligger i hjertet av Franciacorta – regnes som en av områdets ledende produsenter – ble etablert i 1972 av Paola Rovetta, en av pionerne i Franciacorta, sammen med sin mann Paolo Robotti. I dag er det sønnen Emauel som er eier, leder- og vinmaker, og som skal føre arven videre for en av de eldste og mest prestisjefylte vingårdene i området.
monterossavigneto

Monte Rossa fremstiller kun DOCG-viner av egne druer – Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Blanc fra gårdens 70 ha. store vinmarker. Jordsmonnet er preget av morener, med grus, kalk og innslag av leire som gir god drenering. Topografien preges av amfilignende åser hvor samspillet mellom Lago Iseo i nord og Monte Orfano i sør, samt vann- og vind fra Alpene, bidrar med avkjølende effekt i de varmeste sommermånedene. DOCG Franciacorta representere kun en tiendedel målt i forhold til Champagne-produksjonen.

Emanuel lager musserende vin hvor betegnelsen Franciacorta er synonymt med kvalitet og som av mange sammenlignes med utsøkt Champagne. Fremstillingsmetoden er som nevnt den samme som for Champagne. Vesentlige forskjell er at klimaet i Franciacorta er varmere, som igjen medfører høyere grad av sødme i druene og lavere syrenivå i den ferdige vinen, sammenlignet med Champagne. I tillegg kommer tradisjonen med lang fatlagring på bunnfallet – 24 mnd. non vintage – 36 mnd. vintage.

 

Smaksnotat:

1871401
Monte Rossa P.R. Blanc de Blanc Brut.
kr 279,90
Lys gyllengul. Elegant blanc de blancs med tiltalende fruktaroma i retning modne sommerepler og lime, toppet med florale toner.
Balansert syrlig vin med distinkt fruktpreg i munnen, tiltalende mousse-preg og fin lengde. Perfekt som aperitif, og til hummer og sjøkreps naturell.
Trans Nordic Selections AS

1871201
Monte Rossa Prima Cuvée Brut.
Kr. 259,70
Blek strågul med grønne toner. Tiltalende aroma i retning moden kjernefrukt; eple og pære ispedd sitrustoner og toast. Balansert forfriskende anslag som bekrefter og forsterker duftinntrykket, delikat mousse. God lengde Som aperitif. Harmonerer også bra sammen med retter tilberedt av hvit fisk og skalldyr.
Trans Nordic Selections AS

1871301
Monte Rossa Coupé Non Dosato.
Kr. 289,90
Lys strågul med en aning grønne toner. Florale toner; mandelblomst, moden steinfrukt; aprikos/fersken toppet med autolysearomaer.
Balansert, modent fruktpreget anslag som bekrefter og underbygger aromainntrykket, kremet tekstur og fint moussepreg. God lengde. Til rene retter av fisk, skalldyr og kylling og annet lyst kjøtt.
Trans Nordic Selections AS

9197901
Monte Rossa Franciacorta Salvadek Ekstra Brut 2006.
Kr. 374,90
Lys gylden strå/halmgul. Rike florale toner ispedd aroma som av moden gul melon med toner i retning ristede nøtter. Mildt autolysepreg. Treffer munnen med moden, leskende frukt som bekrefter og underbygger aromainntrykket ytterligere. Friske perler toppet med delikat kremet mousse. God lengde.Trans Nordic Selections AS

3562001
Monte Rossa Cabochon Franciacorta Brut.
Kr.  519,90
Lys strågul med grønne toner. Overveldende floral-fruktig aromapreg; sitrus, fersken/ananas og eple med snev av kryddertoner.Kompleks moden frukt i anslaget, god frukt i sprudlende balanse med delikat kremet mousse. Som aperitiff for de store anledninger og som supplement til hummer Thermidore  eller smaksrik tilberedt sjøkreps.
Trans Nordic Selections

2224101
Monte Rossa Flamingo Brut Rosé.
Kr. 299,90
Lys rosa.Aroma med frukttoner som av melon/pære, bringebær/jordbær, en aning autolyse-preg.Rikt, balansert anslag med god konsentrasjon, delikat, kremet mousse og god lengde. Raffinert vin som kan nytes for seg selv en varm sommerdag på terrassen, og som tas med videre som perfekt følge til en variert, rikholdig salatbuffet.
Trans Nordic Selections AS

Kitchenline 1

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2017. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet