Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Nyhetsslippet september 2016 – Vinmonopolet viser ryggrad.

Årets siste nyhetsslipp for basis-, parti- og testutvalget foregikk i forrige uke. Til stor glede for meg. Hvorfor? Fordi det er blitt en smaking med en rød tråd, en smaking som har fokus på de ulike temaene til Vinmonopolet, og som gjennomføres på en mer helhetlig måte. Tro meg, på disse smakingene er det mange tradisjoner, faste sitteplasser og høy nerdefaktor. Samtidig er det en ypperlig måte å bli kjent med hva polet til enhver tid har fokus på. Forandringer blir ikke nødvendig tatt i mot med applaus. Siste forandring, enkelt fortalt er at vinene som lanseres i testutvalget smakes i en egen bolk istedenfor midt blant alle de ulike temaene som sesong, klassisk, bredde og fagtema. Vinmonopolet har ved denne endringen skjært gjennom og vist ryggrad, hele smakingen fremstår derfor som mer presis ovenfor dem som faktisk er ansvarlig for de ulike segmentene. Fra Vinmonopolets side er det basis- og partiutvalget via tendere mens vinimportørene er ansvarlig for test- og bestillingsutvalget. Vinene er tilgjengelig fra 4. november

Alle flasker smakes blindt på pressesmakingene Foto Svein Lindin

Alle flasker smakes blindt på pressesmakingene Foto Svein Lindin

Nyhetene i basis- og testutvalget kan ha varierende kvalitet. Det som er sikkert er at testutvalget alltid er den bolken som begeistrer deltagerne minst. Vinimportørene lanserer stort sett viner i testutvalget som er syntetiske, intetsigende og kommersielle. Unntakene finnes, men sett fra mitt ståsted er hele ordningen med testutvalget havarert. Hvorfor skal jeg smake på viner jeg aldri kommer til å skrive om, eller bruke i mine vinforedrag? Jeg har fullt ut forståelse for dem som vil ha en syntetisk, oversukret, kommersiell vin. Vær så god, det er ikke forbudt å ha dårlig smak. Det er faktisk en menneskerett. Jeg har heldigvis fått en mulighet til å kunne inkludere eller velge vekk hva jeg vil smake fra test-, basis- og partiutvalget. Derfor hilser jeg denne endringen velkommen.

Fokusområdet til Vinmonopolet til novemberslippet var klassiske søte viner, klassiske røde, Rioja endrue og musserende fra Sør-Afrika Méthode Cap Classique samt alkoholfritt. Sistnevnte er i sterk vekst etter at polet tok syvmilssteg med å høyne kvaliteten fra tidligere. Mindre flasker med kvalitetsinnhold er en annen forbrukertrend siden 2001 i portvinssegmentet. Mine favoritter ble viner fra Sør-Afrika Méthode Cap metoden og Rioja endrue vinene som ble lansert. Rioja er et område flere burde få øyne opp for, gjerne på viner som ikke har vært i fathimmelen og er mer fruktdrevet enn hva tradisjonen gjerne tilsier derfra. Trenden er nedadgående for de tradisjonelle vinene. I 2014 ble store produkter som for eksempel Lagunilla Reserva 2011, Marques de la Concordia Crianza 2009 og Berberana Viña Alarde Reserva 2007 strøket. Andre produkter som Izadi Reserva 2012 og Faustino V Reserva 2011 har mistet vesentlig volum, det er på tide å se på Rioja med nye øyne.

Smakerommet

5360501
Tbilvino Qvevris Saperavi 2014
Fra Kakheti, Georgia. Middels rød farge. Mørke bær, anis og urter på dufter. Flott fylde og fruktdrevet. Elegant underdog fra vinens vugge
kr 179,90 (parti)
89 poeng (terningkast 6)
AMKA AS

5717301
Domaine Saint Siffrein Châteauneuf-du-Pape 2013
Fra Rhône, Frankrike. Fantastisk! Mørke bær, anis, urter og røde bær på duft. Fruktdrevet og nydelig vin med markerte tanniner og flott syrlighet, Lang ettersmak
kr 349,70 (basis)
89 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

6392301
Silvia Cellars Old Vine Zinfandel Reserve 2013
Fra Sonoma  (California), USA. Middels rød farge. Røde bær, krydder på duft. Fruktdrevet. Saftig anslag av krydder, bærfruktighet. Veldig tiltalende bra vin
kr 258,- (parti)
87 poeng (terningkast 5)
Tramontane DA

6394501
Duemani Cifra Cabernet Franc 2014
Fra Toscana, Italia. Middels rød farge. Kirsebær, røde bær, krydder og urter på duft. Saftig, fruktdrevet vin med balansert syrlig og god lengde. Mye vin for pengene
kr 174,90 (parti)
88 poeng (terningkast 5)
Vinkilden AS

3027501
Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo Biodynamic 2014
Fra Abruzzo, Italia. Middels blålilla farge. Saftig, røde bær, krydder og balanserte tanniner. Rimelig og god budsjettvin Passer til: Pizza / pasta.
kr 158,90 (bestilling)
86 poeng (terningkast 5)
Symposium Wines AS

6570001
Viña Olabarri Bikandi Rioja 2012
Fra Rioja, Spania Middels rød farge. Krydder, røde bær og anis på duft. Saftig anslag av krydder, bærfruktighet og moderat syrlighet. Flott vin som er verdt pengene kr 224,90 (basis)
88 poeng (terningkast 6)

Blend Wines AS

6813601
Bodegas Valenciso Laderas de Cabama 2012
Fra Rioja, Spania Middels rød farge. Mørke mørke bær, blåbær og urter  på duft. Fyldig stil. Deilig frukt i ettersmaken. Mye vin for pengene!
kr 199,50 (basis)
87 poeng (terningkast 5)

Terra Wines AS

6833401
Las Cepas La Cavera Garnacha 2014
Fra Rioja, Spania Middels blålilla farge. Røde bær, urter. krydder og fruktdrevet frisk stil. Balansert syrlighet. Flott rimelig matvin fra Spania.
kr 150,- (basis)
86 poeng (terningkast 6)
Heyday Wines AS

6846501
Aldinger Untertürkheimer Gips Riesling Erste Lage 2015
Fra Württemberg, Tyskland Middels grønngul farge. Eple, fersken, mineraler sitrus på duft. Konsentrert flott utgave. Lang ettersmak Passer til: Fisk, skalldyr, salat. Mye vin for pengene!
kr 229,90 (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Symposium

6392501
Ch. Olivier Grand Cru Classé 2012
Fra Bordeaux, Frankrike Middels gulgrønn farge. Stikkelsbær, sitrus og aprikos på duft. Frisk herlig vegetal duft med honning og gul frukt i ettersmaken.
kr 347,90 (parti)
88 poeng (terningkast 5)
Good Beverage AS

5423701
Graham Beck Blanc de Blancs 2011
Fra Western Cape, Sør-Afrika Lys grønngul farge. Gul frukt, modent eple og sitrus på duft. Mye bobler, enkel og fruktdrevet. Godt kjøp!
kr 185,- (basis)
86 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

477202
Ch. Guiraud Sauternes 2009
Fra Bordeaux, Frankrike .Rik konsentrert med honning, krydder og aprikos. Flott syrlighet
kr 249,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Vinhuset NOFRA AS

5451302
Ch. Megyer Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2008
Fra Tokaji, Ungarn. Nudelig elegant. Flott syrlighet og alle honning, appelsin og Knallbra!
kr 257,90 (basis)
89 poeng (terningkast 6)
Birkedal Hartmann Norway AS

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Vinmonopolet
Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet