Vinofil Sitat
 1. Vintips
 2. Vinprodusenter
 3. Vinområder
 4. Vin & Mat
 5. Bokanmeldelser

Dog Point lot oss bli begeistret!

Innimellom dukker det opp viner som får deg begeistret. Ikke på grunn av sin merkevare, pris eller opprinnelse fra klassiske vinområder i Europa. Fordi de smaker godt rett og slett. I Marlborough, New Zealand finner du vingården Dog Point som lot oss bli begeistret.

Dogmobile i vinmarkene

Dogmobile i vinmarkene

New Zealand er det sørligste landet som produserer vin på den sørlige halvkule. Klimaet der er ideelt for vinproduksjon. Med unntak av Waiheke Island ligger alle områdene for druedyrking på de to hovedøyene, Nordøya og Sørøya. På Nordøya er det relativt varmt oseanisk klima med samme temperatur som i Bordeaux, men med mer nedbør. Jo lenger sør man beveger seg, jo kaldere blir det. Sørøya er betydelig kjøligere, men også tørrere og med mer sol. Marlborough er det varmeste området med normalt flest soltimer i landet.

Du kan ikke nevne New Zealand uten å fortelle hva som bragte landet på verdens vinkart: Vinikonet Cloudy Bay med den lett gjenkjennende etiketten fra skyggelagt fjellkjede og Mount Riley i bakgrunnen. Cloudy Bay ble etablert av australske David Hohnen i 1985 og har vært en suksesshistorie fra ende til annen. Alt har sin tid sies det og da den franske luksusgiganten LVMH (Louis Vuitton Möet-Hennessy) kjøpte anlegget i 2003 følte mange ansatte at deres tid var over. Cloudy Bay produksjonen ble økt til over 1,2 millioner flasker Sauvignon Blanc, noe som nok har gått ut over kvaliteten i følge dem som har vært med fra begynnelsen.

Ivan Sutherland og James Healy er selve essensen i temaet bak Dog Point. James Healy var ønolog og holdt orden på vinmarkene hos Cloudy Bay. Mens Ivans karriere startet da han, sammen med sin kone Margaret, etablerte en av Marlboroughs første privateide vingård og senere ble direktør for Cloudy Bay. Ivan og James etablerte raskt et godt vennskap og verdsettelse for god vin. Sammen drev de vingården i flere år og var en viktig del av utviklingen av vinmerket Cloudy Bay.

Etter det lange samarbeidet i Cloudy Bay og med de samme ambisjoner om å oppnå noe nytt på egen hånd bestemte James og Ivan seg for å returnere til opprinnelsen. Med hjelp av druene fra de 80 hektarene til Dog Point Vineyard, ble merkevare Dog Point lansert i februar 2004. Målet var å lage en bærekraftig organisk drevet vingård konstant i higen etter å lage bedre vin fra år til år.

Dog Point er navnet på et område i Marlborough oppkalt etter gjetere der deres hunder enten vandret av gårde eller ble borte. Navnet i seg selv kan dateres tilbake til tidlige europeiske bosetninger som introduserte sau til distriktet. På denne tiden brukte man ikke gjerder som en del av beskyttelsen for saueflokken. Hunder derimot ble hyppig brukt for å holde saueflokken under kontroll. Gjeternes hunder vandret noen ganger av gårde og ble borte. Det viste seg etter hvert at disse hundene avlet seg med hverandre og dannet en plyndrende flokk som angrep de samme saueflokkene de var ment å beskytte. Tilslutt ble bosetterne tvunget til å jakte ned og slakte alle hundene, derav navnet Dog Point.

Dog Point

Dog Point

Etter vår mening er prosjektet Dog Point en produsent som viser New Zealand ”nye” vinverden med smakfulle viner med kjølig og klar presis frukt. Det eneste hinderet vi kan se er prisen på vinene. New Zealands vinprodusenter må forstå at Norge ligger tett på alle Europas vinscener med dens priser og utvalg. Det gjør valget enkelt for den prisbevisste. For oss som vurderer smak samtidig hersker det ingen tvil. Det er mye god vin fra New Zealand!

Smakerommet

3996701
Dog Point Sauvignon Blanc 2015
Lys grønngul farge. Stikkelsbær, sitrus og gul frukt på duft. Vegetal undertone og konsentrert. Om du liker overeksponert Sauvignon er dette vinen å prøve!
kr 229,80 (bestilling)
86 poeng (terningkast 4)
Structure Wines AS

3996601
Dog Point Section 94 2014
Middels gulgrønn farge. Gul frukt, sitrus og mineraler på duft. Balansert fatpreg. Velutviklet smaksprofil og lang ettersmak Passer til: Fisk, skalldyr.
kr 299,90 (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Structure Wines AS

3996501
Dog Point Pinot Noir 2014
Middels blålilla farge. Røk, mørke bær, krydder på duft. Må luftes. Fruktdrevet stil med noe fatpreg. Balansert flott syrlig. Flott matvin.  Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl.
kr 339,90 (bestilling)
88 poeng (terningkast 5)
Structure Wines AS

3996401
Dog Point Chardonnay 2014
Middels gulgrønn fare. Gul frukt, fersken, smør og lime på duft. Smakfull klassisk Chardonnay med moden utvikling.  Markert god syrlighet i avslutning. God matvin Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr.
kr 289,90 (bestilling)
87 poeng (terningkast 5)
Structure Wines AS

Kilde: Publisert i Finansavisen 12.oktober 2016

Laguolie

Tilbakemeldinger

Anbefalte artikler

 1. På topp - Bag in Box listen 2017

  Kun de vi mener er best havner på denne listen. Oppdateres løpende

  Vintips
 2. Coravin: Alle som driver seriøst med vin, må ha en!

  Alle har i utgangspunktet nytte av et slikt verktøy. Bare du er glad i vin

  Vintips
 3. Meinklang - Med okser, hester, griser og sauer i vinmarkene

  Vin med naturlig klang fra Østerrike

  Vinprodusenter, Vintips
 4. Champagne Charlie er på banen igjen!

  Verdt å ta en titt på og ikke minst en smak av.

  Vinprodusenter, Vintips

Mest leste artikler

 1. Wongraven - Blir det bedre?

  Det er på høy tid at det satses mer på smaksløkene til Wongraven!

  Vinprodusenter, Vintips
 2. Den store Amarone testen - 10 på topp

  I 1995 ble Amarone betegnet som et forbigående fenomen.

  Vintips

Våre lesere anbefaler

Stikkord

, ,

 

Magasinet Vinofil leverer vinartikler til:

Prowein 2018

© Vinofil 2009–2018. Alt innhold, herunder tekst og bilder, kan ikke gjengis uten henvisning til kilde/artikkel og skal godkjennes før bruk.

All omtale i Vinofil oppfyller kravene til alkoholloven paragraf §9-2 om redaksjonell frihet og uavhengighet. Artikler blir også publisert i Finansavisen og Horeca

Kontaktperson: Sommelier & Vinskribent Svein Lindin
Mobil: 47 87 40 83 ~ E-post:

In Vino Veritas BliEnVinkjenner.no Eliksir

Motta nyhetsbrev på e-post

Vi sender jevnlig ut gratis vintips om gode viner. Du kan når som helst melde deg av.

I våre tester brukes glass fra:

Riedel

Anbefalte viner kjøpes hos:

Vinmonopolet